“Veri merkezi pazarı sektörden hızlı büyüyor”
Ülkemizde de dünya genelinde olduğu gibi bireysel ve kurumsal internet kullanımının her geçen gün artması ile veri merkezlerine yönelik ihtiyaç ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Online alışverişten oyunlara, mobil cihazlardan şirketlerin neredeyse tüm iş süreçlerini dijital dünyaya taşımasına kadar bilgi alışveriş trafiği hızı artıyor. Dolayısıyla teknolojinin içinde varlığını sürdüren bir sektör olan veri merkezi hizmetlerindeki büyüme hızı birçok sektörün üzerinde. Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Geçmişe göre kıyasladığımızda da veri merkezlerinin çok daha iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Örneğin 2004 yılında Avrupa ile aramızda büyük bir uçurum varken, şu an rekabet edebilecek konumdayız. Yabancı internet servis sağlayıcılarının da Türkiye pazarına girmeye başlamasıyla, bunlardan hizmet alıp Avrupa’ya daha hızlı bir şekilde erişmeye de başladık. Yavaş yavaş yabancı müşterilerin de bizden hizmet almaya başladığını görüyoruz. Özellikle Avrupa’dan talepler artmaya başladı. Avrupa’daki veri merkezlerinden altyapı anlamında farkımız bulunmuyor. Yine de altyapının en önemli kriteri olan internet erişimi kapasitesi, sektörümüzün öncelikli konuları arasında yer alıyor. Dijital bir dünyaya doğru evrilirken, bu dünyanın olmazsa olmazı internet erişiminin de mutlaka öncelikli hale gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye şu anda veri merkezi alanında dünya ortalamalarının oldukça gerisinde. Aslında şu an yaklaşık 4 kat daha büyük olmamız gerekiyor. Bu noktada gelişim sağlanabilmesi için yapılması gereken, internet erişiminin tüm ülkeye daha çok yayılması ve veri merkezlerinin internet erişimi tarafında birbirine bağlı olmasıdır.
Sektörümüzün gündeminde öne çıkan bir diğer konu da teknolojik gelişimler. Dünyada özellikle bulut platformlarının ve bu platformlar üzerinde çalışan yazılım tabanlı uygulamaların hızlıca geliştiğini, buna paralel olarak da veri miktarının çok hızlı bir biçimde arttığını görüyoruz. Dolayısıyla bu verinin işlenebilir halde saklanabilmesi, yine veri merkezlerinin üstüne düşen görevlerden biri haline geliyor.”