Veri merkezi yöneticilerinin gündemi yoğun
Günümüz iş dünyasında artan enerji maliyetleri veri merkezi yönetimlerini gündemlerine mevcut kaynakların etkin kullanılmasına yönelik çözümleri taşıyor. Bunların başında da sanallaştırma ve bulut bilişim var. Teknotel Telekom Genel Müdürü Alper Selçuk’a göre de kaynakların etkin kullanılmasına yönelik kullanılan sanallaştırma, konsolidasyon yöntemleri ve beraberinde getirdiği çevreci BT (Green IT) kavramı veri merkezleri gündemini oluşturuyor. Söz konusu dönüşümle hem veri merkezini kendi bünyesinde barındıran kurumlar hem de kendileri gibi ISS şirketleri tarafından, 7/24 kesintisiz çalışan, enerji kullanımının minimumlarda olduğu, daha az fiziksel müdahale gerektiren birçok avantajı beraberinde getiren yapıların tercih edilmeye başlandığını dile getiren Selçuk, “Böylece kurumlar maliyetlerini büyük ölçüde düşürmüş oluyorlar. Veri merkezi dönüşümü kavramı sistemi kendi bünyesinde barındıran kurumların ihtiyacı olduğu gibi, öncelikle servis sağlayıcı şirketlerin önem vermesi gereken bir konu olarak öne çıkıyor. Çünkü artık orta ya da büyük ölçekli olsun birçok şirket veri merkezi kurmak yerine veri merkezi hizmeti konusunda profesyonel dışkaynaklardan yararlanmayı tercih ediyorlar. Kurumlar böylelikle hem iş gücünden hem de maliyetten tasarruf etmeyi amaçlıyorlar” diye konuştu.
İlerleyen süreçte toplu bilgi teknolojileri dışkaynak hizmeti projeleri oluşacak
Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün’e göre veri merkezi yöneticileri, sanallaştırma çözümleri ile birlikte gelişmiş yedekleme ve depolama çözümleri konularında bir gündeme sahipler. Buna ilave olarak ilerleyen günlerde içerik dağıtım ağlarına olacak ihtiyacın ön plana çıkmasıyla gündem bu yöne kayacak.
Öğün’e göre en önemli gündem maddesi ise bu konuda uçtan uca toplu bilgi teknolojileri dışkaynak hizmeti verebilecek hizmet ve altyapıların bir bütün halinde ele alınarak hayata geçirilmesi projesi. Bunun dışında kalan tek düze geçişler ve oluşturulan çözümler yakın zamanda cazibesini yitirecek. Veri merkezlerinin gündemindeki en önemli konuları da kaliteli ve güvenli hizmeti yedekli altyapı ile kesintisiz hizmet sağlayan ekonomik yeni nesil veri merkezi altyapılarına geçiş süreci olduğunu belirten Öğün, “Yeni nesil teknolojilerin kesintisiz, kaliteli ve ekonomik sağlanabilmesi için mutlak surette geçiş sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Sunucu sanallaştırma teknolojisi, maliyet bileşenleri ve teknoloji olarak esneklik kazandırsa da kendi başına yeterli olmamaktadır. Donanım bazlı iyileştirmeler ve yeni nesil teknolojilere geçişler iyi bir hizmet altyapısı ile desteklenmediği zaman yetersiz kalacaktır. Altyapıların ve hizmetlerin uçtan uca hizmet modeline göre yenilenmediği sürece müşteri kayıpları ve buna bağlı olarak da gelir kayıplarının yaşanması kaçınılmazdır. Gelişen teknolojileri, altyapıları ve hizmetleri tek noktadan sağlayacak yeni nesil veri merkezlerinin önemi önümüzdeki günlerde kendini daha belirgin ortaya koyacak ve yakın zamanda hizmet yelpazesinde önemli gelişmeler yaşanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Terremark Genel Müdürü Senem Arcan’a göre veri merkezi yöneticileri, sürekli olarak ek kapasite artırmak veya bu ihtiyaçları bir dışkaynak sağlayıcısından karşılamak seçimiyle karşı karşıya. Dışkaynak kullanımı projelerinin başarılı olabilmesi için de hizmet sağlayıcısının, veri merkezi yöneticilerini, işletmeleri için çok az risk olduğuna ikna etmesi gerekiyor. Arcan; “Küresel veri merkezi sağlayıcıları, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli ve yedek altyapılı büyük Tier III+ veri merkezleri kurmaya odaklanıyorlar. Bu işletmeler de altyapı yatırımını çok sayıda müşteri arasında paylaştırdığı için, her müşteri sadece kendi kullandığı kaynaklar için ödeme yapmaktadır. Kurumların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için işletmeciler Hizmet Seviyesi Anlaşmaları (Servis Level Aggreement, SLA) sağlayarak, hizmetlerinin sürekliliğini garanti etmektedirler. Diğer taraftan sürekli artan taleple beraber veri merkezi yöneticilerinin odaklanmaları gereken noktalar altyapının sağlamlığı ve sürekli kullanılabilirliğidir” diye konuştu. Sanal bilgiişlemin ve veri saklama teknolojilerinin gelişimi ile birlikte veri merkezi yöneticisinin karşı karşıya kaldığı zorlukların da arttığını dile getiren Arcan, “Anahtar gelişmelerden biri bulut bilişimdir. Bulut bilişim, kullanıcının bilişim kaynaklarını satın alarak bunu uygulamalara gerektiği şekilde paylaştırması ve fiziksel sunucu altyapısı sınırlamalarından kurtulmasıdır. Bunu karşılamak için hizmet sağlayıcıları, mevcut veri merkezlerinin olanaklarını Servis Olarak Altyapı (Infrastructure as a Service, IAAS) olarak sunarak bulut bilişim hizmetleri vermektedirler. Kritik görev uygulamalarını hedefleyen bulut bilişim hizmetleri, kurumsal kalitede olmalı ve kurumların güvenilir veri merkezi ihtiyaçlarını, geniş bağlantı olanaklarını ve güvenlik hizmetlerini karşılamalıdır” diye konuştu.
Veri merkezleri için konsolidasyon konuşuluyor, hizmetler tarafında servis modeli gündeme geliyor.
Global İletişim Genel Müdürü Murat Küçüközdemir’e göre veri merkezlerinin gündeminde iş sürekliliği, enerji, sanallaştırma, yazılımların hizmet olarak sağlanması ve benzeri konular bulunuyor. Sunucu konsolidasyonunun da gündem maddesi haline getirilmeye başlanmış durumda olduğunu belirten Küçüközdemir, “Sunucu tarafının sanallaştırma ve konsolidasyonu ile yetinmeyenler ise, VDI (Virtual Desktop Infrastructure) olarak isimlendirilen personel bilgisayarlarının sanallaştırılması, VTL (Virtual Tape Library) denilen sanal teyp kütüphaneleri gibi teknolojiler ile her geçen gün daha fazla sanallaşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Veri merkezi hizmetleri tarafına da değinen Küçüközdemir, “Hizmet verdiğimiz müşterileri de incelediğimizde artık ihtiyaçlar çeşitleniyor, beklentileri ise hayli artıyor. Biz de bu nedenle her geçen gün müşterilerimize birçok alanda katma değerli hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Kurumların son dönemdeki eğilimlerinde ise iki öncelik dikkat çekiyor. İlki güvenlik. Özellikle son dönemde yaşanan sayısal saldırılar, şirketlerin gizli bilgilerinin, kullanıcı hesaplarının ele geçirilmesi gibi sorunlar nedeniyle veri güvenliğini sağlamaya yönelik hizmetler gittikçe daha fazla önem kazanmaya başladı ve şirketlerin talepleri de bu yönde gelişiyor. Kurumların diğer önceliği de bahsettiğimiz gibi sanallaştırma. Veri merkezleri hizmetleri de artan veri miktarı, güvenlik ve sanallaştırma eğilimleri ile şekillenmeye devam ederek önceliklerin karşılanmasına yönelik çözümler sunacaklar. Ayrıca bulut bilişim uygulamaları da geliştirilerek sunulan hizmetler genişletilecek. Bulut bilişim, çözümleri kapsamında sunucu, depolama ve ağ gibi altyapıların servis olarak sunulması (IaaS: Infrastructure as a Service), ardından işletim sistemi ve yazılım geliştirme platformlarının servis olarak sunulması (PaaS: Platform as a Service), nihai olarak da uygulamaların servis olarak sunulması (SaaS: Software as a service) günümüzdeki eğilimlerin önemli bir parçası. Bununla birlikte sanallaştırma teknolojileri, bulut bilişim uygulamalarının çok daha hızlı yaygınlaşmasına olanak sağlıyor” diye konuştu.