Veri merkezinizi özgür bırakın!
Dell Technologies ile iş ortakları PlusClouds ve Radius ile düzenlenen etkinlik, Türkiye’den çıkan yerli bir yazılımın nasıl küresel bir yapıda konumlandığını tüm detayları ile ortaya koydu.
Korona ile birlikte hayatımızı hızla dijitalleştirdik. Fark yaratan teknolojiler ise her zamankinden daha önemli hale geldi. Bilişim Zirvesi’nin düzenlediği ‘Dell OEM ile Buluta Hazır Dizaynlar ve PlusCloud Başarısı’ buluşması ise donanım ve yazılımda yeni çözüm buluşmasının lansmanı oldu. Veri merkezini dönüştürmek için önemli bir çözüm sunan bu yapı sayesinde otomasyon teknolojileri ile veri merkezi yönetiminin artık bir gereklilik haline geldiğini söylemek de mümkün oldu. Dell Technologies ve iş ortakları Radius’un veri merkezi tasarımları ile PlusClouds’un Orchestrator LEO yönetilebilir yazılım platformuyla özelleştirdiği ve buluta geçiş için hazır donanım ailesi sayesinde bu teknoloji mevcut veri merkezini de kendi kendini yöneten bir yapıya kavuşturuyor. Uçtan uca tek bir platform ile yönetim imkanı sağlayan bu çözüm önemli bir ekonomik tasarrufu da beraberinde getiriyor. Düzenlenen toplantıda söz alan ilk isim “Okeye 4.’ler Aranıyor” başlıklı sunumuyla PlusClouds CEO’su Serkan Koçak oldu. “Sunumumda bu başlığı kullandım, çünkü üç şirketin işbirliği ile çok enteresan bir ürün ortaya çıktı” diyen Serkan Koçak, kurumsal yapıları hakkında şu bilgileri verdi:
“Üç ana faaliyetimiz var: Bulut, mühendislik ve otomasyon. Bu işe web sitemiz üzerinden genel bulut hizmeti vererek başladık. Biz de Amazon ve Azure gibi panel üzerinden üçüncü bir kişiye ihtiyaç duymadan tüm ihtiyaçlarınızı karşılama imkanı veriyoruz. Çünkü bizim bulut anlayışımızda üç önemli nokta var. İlki gereksiz zaman ve para harcamamak. Üçüncü bir kişiye ihtiyaç duymadan panel üzerinden bu teknolojilerden faydalanabiliyorsunuz. İkinci önemli özellik felaket senaryoları ve PlusClouds ile felaket senaryolarında yedekleme ve diğer yöntemlerle ek olarak aktif-aktif yapılar kurabilirsiniz. Üçüncü unsur da bulut ile operasyonel maliyetlerin gerçek anlamda düşmesi. Donanımla ilgili olarak da Dell OEM tarafıyla çalışıyoruz. Tamamen Radius ile beraber geliştirdiğimiz tasarımlarla beraber bütünsel bir yapıyı size sunuyoruz. Tek bir platform ile Dell’in arkasında durduğu bir yapıyla veri merkezinizin orkestra şefi olabiliriz. Bırakın modüller çalışsın. Bu ürünlerin Türkiye’de satışına başladık ve seneye dünyada da satışa başlayacağız.”
Orkestra şefi LEO
“Tek Bir Platform ile Uçtan Uca Veri Merkezi Yönetimi” başlıklı sunumuyla PlusClouds Kurucusu ve Ar-Ge Direktörü Barış Bulut alarak, veri merkezlerine yeni bakışı değerlendirdi. Buna göre, BT ortamları artık farklılaşıyor, daha fazla kârlılık için daha çevik ortaklara ihtiyaç var. İnsan gücü ile yönetimin de sınırlarındayız ve tasarruf ise her zamankinden önemli. Günümüz yapılarının artık tüm bu başlıkları gerekli kıldığına dikkat çeken Barış Bulut, şöyle devam etti:
“Rekabetten ötürü hızlı adımlar atmak gerekiyor. Geliştirme ortamından üretim ortamına çok hızlı bir geçiş olması bu nedenle gerekli. BT yöneticileri veri merkezlerinde haklı olarak firmanın yapısını bütünsel olarak ele almak zorunda. Ama bu hiç de kolay bir iş değil. BT davranışları ve stratejileri şirketin önemli verilerini, CRM, ERP gib daha geleneksel yazılımları içerde tutup, pazarlama ve e-ticaret gibi yapıları açık bulutlardan alır. Bu nedenle BT yöneticilerinin dünyasıyla hizmet sağlayıcıların dünyası birbirinden ayrışıyor. BT yöneticileri daha çok güvenlik, yönetilebilirlik, stabilite başlıklarına odaklanırken, geliştiriciler de daha katma değerli sonuçlar üretmeye odaklanıyor. Bu da şöyle bir problem getiriyor. İstediğiniz kadar fazla BT personeli istihdam edin, bir süre sonra çok yavaş kalabiliyor. Bir sunucunun içinde bir problem çıktığında o sunucuyu öldürüp yeni sunucu ayağa kaldırıp uygulamayı üzerine kurmak bazen daha hızlı olabiliyor. LEO’yu da bu şekilde tasarladık. Her gün yeni araç ve sanallaştırma ortamlarını hayatımıza katmak zorunda kalabiliyoruz. Rekabet o kadar hızlı ki araç seçmeye karar verecek zaman yok. Ekonomik gerekçelerle bize geçiş yapan çok şirket var. Çünkü bu uygulamaların muadillerini bizde bulabiliyorlar. KVKK ve GDPR ile açık buluttan lokal buluta geçme gibi bazı trendler de var. Orchestrator LEO bir veri merkezini uçtan uca yönetmenizi sağlayan bir araç ve bizim de esas işimiz orkestrasyon ve otomasyon. LEO bu yönüyle bir veri merkezinin yönetim aracı ve 75 modül içeriyor, bir sistem yöneticisinin yapması gereken tüm işleri sizin adınıza yapıyor. LEO Nodes dediğimiz üç başlığımız da var: Cloud, storage ve network. Bunlar bir veri merkezinin temel bileşenleri. Orchestrator LEO’yu bağımsız bir sistem yöneticisi gibi düşünebilirsiniz. Sizin yeriniz sizin gibi davranan bu süper sistem yöneticisi, alt 75 modülü sayesinde veri merkezinin uçtan uca yönetimini mümkün kılıyor. Kullanıcı ve müşteri yönetimi, maliyetlendirme, bütçelendirme ve faturalandırma kolaylığı, birden fazla veri merkezini aynı anda yönetme ve uç noktaların otomatik yönetimi de var. Orchestrator LEO ile olay temelli geliştirme sayesinde doğrudan olaya müdahale edilebilir.”
OEM, Dell için kritik öneme sahip
Dell Technologies Video Güvenlik, IOT, Edge Computing İş Geliştirme Müdürü Gürhan Yıldız ise sunumunda Dell OEM hakkında bilgiler verdi.
Buna göre, dijital dönüşüme uyum diyoruz ama Gürhan Yıldız’a göre, verilerin toplanması ötesinde artık verilerin anlamlı hale getirilmesi, bulutla uyumlu halde otomatize bir şekilde toplanıp değerlendirilmesi, gerçek zamanlı analitik ile yaklaşılması en sıcak konular. “Dijital dönüşüm OEM müşterilerimiz için önemli. Çünkü bu dönüşüm, pazardaki liderleri de değiştiriyor” diyen Gürhan Yıldız, şöyle devam etti:
“Burada önemli olan fikirlerinizin pazarda hızlı konumlanabilmesi. BT’nin de burada bir stratejisinin olabilmesi için ikinci kriter. Dell Technologies OEM ekibinin yapmaya çalıştığı şey ise PlusClouds gibi OEM müşterilerimizin kendi dijital dönüşümlerini tamamlayarak, dijital dönüşmeye çalışan firmaların bu hikayelerine destek olabilmek, kendi çözümü bulunan firmaların fikirlerini ve çözümlerini pazara hazır, ürünleştirilmiş bir şekilde ve dünya ölçeğinde müşterilerle buluşmasına imkan sağlayabilmek. OEM size destek olmak için oluşturduğu global mühendislik ve çözüm takımları desteği ile sizin çözümlerinizi pazara ve dünya ölçeğine daha hızlı ve güvenilir bir şekilde sunmanıza imkan verir. Uygulamanın sürekliliği olan bir gelişim döngüsü içinde olmasını sağlayan bir platform görevi görüyor. Bu da ürün hayat döngüsü içinde sürekli gelişecek bir işbirliği demek. OEM, Dell için kritik öneme sahip. Çünkü kendi çözümleri dışında da farklı çözümleri de anlayabilmek, bunlara destek olabilmek, farklı tecrübelerini onlarla paylaşabilmek Dell’in önem verdiği ve en çok yatırım yaptığı konulardan biri. Dell OEM bu yönüyle dünyanın en başarılı firmalarının kendi çözümlerini pazar ve müşterileri ile buluşturmalarına yardımcı oluyor. Bunu da özel atanmış OEM takımı, ürün ve çözüm tasarımı, küresel ölçekte tedarik zinciri, küresel servis ve destek, uçtan uca ürün portföyü ile sağlıyor. Dell OEM olarak PlusClouds bizim için çok önemli. Bizim için ekibin bir parçası olarak çalışabilmek önemli. Bu olunca PlusClouds örneğinde olduğu gibi başarılı bir ürünleştirme süreci, ayrıca Türkiye ve global pazarlara ulaştırma süreci gündeme geliyor.”
Türkiye’den güçlü markalar çıkabileceğini bilin!
Radius Genel Müdürü Atilla Çemberci ise sunumunda Radius çözüm merkezi hakkında bilgiler paylaştı. 25 yıllık bir şirket olarak sektörde 15 yıldır sadece Dell markasıyla ürün sattıklarını ve bunu yaparken çözüm sağlayan da bir şirket olduklarını vurguladı. Atilla Çemberc, PlusClouds ile başlayan süreci ve hedeflerini şöyle anlattı:
“Burada önemli başarılar var. PlusClouds’un open source dünyasındaki bir bulut ortamını A’dan Z’ye başka bir ihtiyaç olmadan ve kendi hazırladığı standart bir sistemle ayağa kaldırıp genel bulut hizmeti vermesi birinci başarı. Biz uzun zamandır Dell ekipmanlarını onlara sunuyoruz. Bizim Dell ile birlikte yaptığımız çok şey var. Olayın özünde PlusClouds’un çalıştığı makinaları ölçekli dengeli bir şekilde ayakta tutabilmek var ve bu dengeli tutmak da bizim yaptığımız işi tanımlıyor. Biz 15 yıldır Dell ile işbirliği yapıyoruz. Böylece bizi 2020 içinde Dell OEM Grubu EMEA bölgesinde 3 tane partner seçti pilot olarak ve biz de Türkiye’de ilk OEM partner unvanı alan firma olduk. Siz kendi teknolojinizin çalışacağı en iyi makinayı bulup, bunu en hızlı ve uygulamanıza en uygun şekilde en düşük maliyete karşılık en yüksek performansla yapmak zorundasınız. Başka türlü ayakta almanız mümkün değil. Biz bir çözüm merkezi kurduk ve burada tüm bu yaptığımız çalışmaları test edip müşterilere gösterebiliyoruz. Bu çözüm merkezi birçok alandan oluşuyor ve bunlardan bir tanesi ürünlerin konfigürasyonlarını değiştirdiğimiz bir platform ve bu platform bizim 15 yıllık Dell tecrübemizle oluştu. Burası bir hastane mantığıyla çalışıyor. Kurulum merkezimizde tüm bunlar kurulup yükleniyor ve ürün burada hayata geçiyor. Bazı ürünleri de veri merkezimize alıyoruz ve orada haftalarca test ettiğimiz ortamlar oluşuyor. Amacımız; buradaki yapıyı insanlara daha iyi anlatıp PlusClouds gibi yazılım konusunda kendini çok geliştirmiş yerli yazılım firmaları ile bir araya gelip, yenilikleri ortaya koymak, en yeni donanımlarla hızlı bir netwok altyapısıyla ve Dell Türkiye’nin verdiği mimari ile en günceli buluşturmak. Teknoloji ve insanları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye’den PlusClouds gibi çok güzel bir marka çıkabileceğini herkes bilmeli.”
Dijital buluşma, “Tek Bir Yerli Platform ile Veri Merkezinin, Orkestra Şefi Olun!” başlıklı panelle tamamlandı. Panelin moderasyonunu BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe üstlendi. Katılımcılar ise Radius Genel Müdürü Atilla Çemberci, PlusClouds Kurucusu ve Ar-Ge Direktörü Barış Bulut, Dell Technologies Sunucu Sistemleri Danışmanı Çağlar Özben, Dell Technologies Video Güvenlik, IOT, Edge Computing, İş Geliştirme Müdürü Gürhan Yıldız ve PlusClouds CEO’su Serkan Koçak oldu.