Veri merkezleri esnekliğe odaklanıyor
Önümüzdeki dönemde veri merkezlerinde esnekliğin en önemli başlıklardan biri olacağı düşünülüyor. Esnek yapıların ortaya çıkması beklenen veri merkezlerinde bunu sağlayacak teknolojiler ve modüler sistemler önem kazanıyor. Hızla değişen iş hedeflerine veri merkezlerinin de uyum göstermesi için birleşik altyapıların da önem kazanacağı belirtiliyor. Çünkü veri merkezlerinin gündemindeki sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojileri için birleşik altyapılar kilit rol oynuyor. HP Türkiye Hizmetler Ülke Müdürü Murat Cantürk’e göre de birleşik altyapılar sanallaştırmadan yararlanan veri depolama ve ağ birimleri ile sunucuların tek bir esnek veri merkezinde birleşmesini sağlıyor. Veri merkezlerinde altyapıların enerji tasarrufu sağlanması, sistemin az yer kaplaması, soğutmanın verimli olması ve kaynak kullanımının ihtiyaca göre ayarlanması açısından büyük önem taşıdığını belirten Cantürk, veri merkezlerinin artık birleşik altyapılar üzerine şekillendiğine dikkat çekti.
Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformu Ürün Pazarlama Yöneticisi Kadir Şener, gerek duyulan iş uygulamalarının ve altyapı servislerinin büyük bir hızla devreye girmesini sağlayacak bu değişimin tam anlamıyla veri merkezlerinin de bir uzay aracı gibi otomasyonu ve yönetimi anlamına geldiğini belirtti. Gartner Group’un araştırmalarının Run Book Automation (BT Araçları Otomasyonu) yazılımlarının bir iki yıl içinde evrimleşerek BT yönetim süreç otomasyonu uygulamalarına dönüşen temel bir teknoloji sunacağını gösterdiğini de ifade eden Şener, “Dördüncü nesil veri merkezi olarak adlandırılan vizyon doğrultusunda Microsoft, tüm veri merkezini modüler halde istendiği an inşa edilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Kullanılan modüllerin standart yapı taşları içermesi ve hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale getirilmesi, maliyetlerin azaltılması ve zaman kazanılması açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Enerji maliyetlerinin artması ile en etkin enerji kullanımına sahip veri merkezi tasarımları önem kazanmaktadır. Veri merkezlerinin fiziksel yerleri de maliyetleri kontrol edebilmek için, enerjinin kolay ve ucuza sağlanabileceği veya soğutma ihtiyacının daha az olabileceği yerlerde olabilmektedir” diye konuştu.
EMC Kıdemli Teknoloji Danışmanı Feyza Başaran’a göre de veri merkezleri için bütünleşik veri depolama platformları öne çıkıyor. Kurumların her bir bağlantı tipi için ayrı veri depolama platformu almak yerine, bütün bağlantı ve veri tiplerini destekleyen bütünleşik veri depolama platformlarını tercih ettiğini ifade eden Başaran, “Örneğin sadece blok tabanlı (SAN) kullanım yerine, dosya tabanlı (NAS), obje tabanlı (CAS) kullanımı da destekleyen çözümler talep görüyor. Ayrıca SSD teknolojisinin kullanımı da artıyor. Bütünleşik çözümler sayesinde kullanım kolaylığı ve verimlilik özellikleri ile artan ihtiyaçları adresleyecek altyapının kazanımları da elde edilmiş oluyor. Verinin büyüme hızı düşünülürse, ölçeklenebilir sistemlere yatırım ayrı bir önem taşıyor” şeklide konuştu.