Veri merkezleri geleceğin ihtiyaçlarına uygun yapılandırılacak
Gelecekte sistem dizaynı, yeşil çevreci teknoloji, bulut mimarisi, veri merkezi otomasyonu, iş sürekliliği ve güvenlik gibi kriterler veri merkezleri altyapısını belirleyici unsurlar olacak.
Önümüzdeki dönemde veri merkezlerinin marka bağımsız yönetilebilecek şekilde tasarlanmasının çok önemli unsurlar olacağını belirten İnnova Teknoloji Çözümleri Direktörü Mehmethan Şişik, “Bu noktada biz de veri merkezi tasarımlarında merkezi yapılar oluşturarak veri merkezleri sunucu veya BT ekipmanları yatırımlarında güç/soğutma ve enerji maliyet analizlerini ön planda tutarak gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Verimlilik ve üretkenlik beklentileri devam edecek
EMC Kıdemli Teknoloji Danışmanı Feyza Başaran’a göre de her sene artan seviyede verimlilik ve üretkenlik beklentileri aynen devam edecek. Sanallaştırma konusunda, sunucu sanallaştırması yanında, bilgi depolama sistemleri sanallaştırmasında da ciddi bir hareketlenme beklendiğini ifade eden Başaran, “Bu sene, bulut bilişim konusunda kritik projeler hayat geçecek ve yeni projeler gündemde olacak. Öncelikle bizim de vizyonumuz olan ‘Private Cloud’ konusunda ise daha fazla sayıda kurumun bu dönüşümü yapmaya hazır olduğunu göreceğiz. Artık sayısal ortamda meydana gelecek bir güvenlik sorunu şirketlerin itibarlarını ve finansal sonuçlarını sarsabilecek seviyelere ulaşmış durumda. Bu yüzden güvenlik çözümleri de gelecekte çok daha fazla önem kazanacak” şeklinde konuştu.
Aksiyonlar çıkaran, devreye alan uygulamalar görülecek
Şu anda veri merkezi kaynak kullanımlarını takip eden ve raporlayan uygulamaların mevcut olduğunu belirten Oytek Bilişim Hizmetleri Sistem Yönetim Müdürü Kudret Gülcan, gelecekte raporlamalar sonucunda aksiyonları da çıkaran ve devreye alan uygulamalar kullanılacağına dikkat çekti. Veri merkezinde kullanılmayan kaynakların kapatılarak sadece ihtiyaç duyulan enerjinin harcanmasını sağlayacak yönetim araçları olacağını ifade eden Gülcan, “Tüm bu işlemlerin merkezi ve otomatize yapılmasıyla daha sağlıklı çalışan veri merkezleri ortaya çıkacaktır. Enerji kullanımını azaltmak için sunucu ve disk ünitelerinde süreklilik sağlayan fan, güç ünitesi ve diğer ekipmanların sayısı azaltılarak süreklilik tamamen yazılımlarla yapılacaktır” değerlendirmesinde bulundu. KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Direktörü Gökalp Bahçeli’ye göre de önümüzdeki süreçte tek bir veri merkezi yerine dağıtık veri merkezleri yapmak, hizmetleri, dağıtılmış veri merkezleri üzerinden vermek, yüksek hizmet seviye düzeyleri anlamına geliyor. Bu giderek önem kazanacak.
Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformu Ürün Pazarlama Yöneticisi Kadir Şener’e göre önümüzdeki süreçte veri merkezleri ve içerdikleri verinin ve servislerinin tam anlamıyla yedekli olması ile otomatik ve akıllı olarak kendini yenileyebilmesi önemli olacak. Enerji tüketimindeki tasarruf veya verinin iletimindeki farklı yöntemler daha fazla veriyi daha fazla kullanıcıya ulaştırabilecek teknolojik gelişmeler olarak karşımıza çıkabileceğini belirten Şener, özel bulut ve genel bulut yapıları arasındaki etkileşimin de önemli bir konu olarak karşımıza çıkacağını vurguladı. Farklı iş yüklerinin farklı ihtiyaçları sebebiyle, özel bulut veya genel bulut seçeneklerinin kullanılmasının gerekebileceğini de ifade eden Şener, geleceğe dair öngörülerini şöyle özetledi: “Bu ihtiyaçlar değişebilir veya kullanıcılar farklı ihtiyaçlar sebebi ile farklı bulut ortamlarına erişmek isteyebilirler. Bu durumda farklı bulut modelleri arasındaki etkileşim önemli olmaktadır. Ortak kimlik erişimi, ortak yönetim ve ortak yazılım geliştirme bu geçişleri veya ortak kullanımı mümkün kılan önemli özellikler olarak karşımıza çıkmakta.”
Gelecekte veri merkezleri; sadece alan, bant genişliği, enerji ve temel servisler sunmanın ötesinde, daha fazla katma değerli servisi tek elden verebilen, tüm bilişim ihtiyaçlarının dış kaynak kullanımı yoluyla temin edilebileceği kaynaklar haline gelecek. TurkNet Erişim Veri Merkezi Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş, gelecekte tahminleri hakkında da şöyle konuştu: “Bulut servislerin yaygınlaşması, şu anda şirketlerin sistem odalarında üretilen hizmetlerin büyük bir kısmının veri merkezlerine kaymasına neden olacaktır. Bulut servisler; enerji etkinliği, esneklik, BT personeline bağımlılığın azaltılması ve üretici ilişki yönetiminin basitleştirilmesi gibi büyük kazanımlar sağlayacağından, er ya da geç baskın eğilim haline geleceklerdir. Özetle, geleceğin veri merkezlerinin, son derece yüksek enerji verimliliği ve kapasite kullanım oranı yüksekliği ile çok sayıda müşteriye hizmet veren, müşteri başarısı için kritik önem taşıyan merkezler olacağını söyleyebiliriz.”