Veri merkezlerinde kesintisiz enerji yaklaşımı
Radore Veri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Zeki Kubilay Akyol
Türkiye’deki birçok işletmenin ve bireyin kesintisizlik ihtiyacı, iş süreçleri kesintiye uğrayıp aksaklıklar yaşandığı zaman akıllara geliyor. Oysa bir veri merkezinin en başından beri kesintisizlik mottosuyla yola çıktığını ve gerekli önlemleri aldığını belirten Radore Veri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Zeki Kubilay Akyol, Radore’den örnekler vererek, veri merkezlerinin kesintisiz enerji yaklaşımları konusunda şunları kaydetti:
“Bu nedenle veri merkezlerinin ilk yatırımından itibaren yapılan çalışmalarda son teknolojik ürünler ve kesintisizliği garanti edecek yöntemler kullanılıyor. Örneğin, Radore‘nin güç kapasitesi 2,1 MW kullanılabilir (beyaz alanlar, iklimlendirme altyapıları ve ofis alanları) ve 1,6 MW yedek olmak üzere toplamda 3,7 MW’tır. Güç, MetroCity’de bulunan ve Radore’ye ait ikisi ana, biri yedek olmak üzere üç farklı dağıtım transformatörü ile Radore’ye aktarılır. Radore’ye ait transformatörler orta gerilim ring şebekesine bağlıdır. Böylece iki noktadan besleme ile yedeklenmiştir. Senkronizasyon Kontrol Panosu, geçişler için (jeneratör-jeneratör, transformatör-transformatör ve jeneratör-transformatör) anlık olarak gücü takip eder. Arıza, düşük/yetersiz voltaj veya frekans durumlarındaki geçişleri otomatik olarak yapar. Maksimum süresi 30 saniye olan geçiş sırasında KGK altyapısı devreye girerek kesintisiz güç sağlar. Radore’deki sunucu kabinlerine iletilen güç ise yedekli ‘busbar’ hattı ile sağlanıyor. Busbar hatları sayesinde kablo-donanım karmaşası da önleniyor. Aynı zamanda doğal afetlere karşı dayanıklı bir yapı sunuyoruz.”
Kesintisiz enerji ortamının sağlanabilmesi açısından şirketlerin öncelikle kendi ihtiyaçlarını doğru belirlemesi ve buna göre bir plan oluşturması gerektiğinin altını çizen Akyol, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Elbette bu konuda profesyonellere danışabilirler. Ayrıca hizmet aldıkları tedarikçinin de enerji yedekleme altyapısını ve enerji yönetim ilkelerini gözden geçirmeliler. Belirlenen standartlar ve sahip olunan sertifikalar da hizmet alınırken dikkat edilecek noktalardan biri olabilir. Hiç yakıt ikmali yapılamadığı ve elektrik tedariğindeki aksaklığının giderilmediği bir durumda bile yedekli yapısı sayesinde 48 saat boyunca çalışabilir durumda kalabilen Radore’de hem TIER III hem de TIER II standardındaki veri merkezi salonlarımızla ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi uyumluluğumuzla müşterilerimize kesintisiz bir hizmet sunuyoruz.
Veri merkezi gibi kritik sektörlerde kesintisizlik her zaman önem taşıdığı için tüm işletmelerin buna uygun önlemleri ve planlamaları yapmalarının yanı sıra hizmet alacakları tedarikçideki altyapıları da sorgulamaları gerekiyor. Her geçen gün artan kesintisizlik ihtiyacının yanı sıra enerji kullanımında tasarrufu da gözden kaçırmamalıyız. Dünya çapında birçok veri merkezi bulunduğunu göze alırsak, veri merkezlerinin enerji tüketiminde öne çıkan bir sektör haline geldiğini söyleyebiliriz. Berkeley Lab’ın 2016 tarihli araştırmasına göre ABD’deki veri merkezleri tüm ülkedeki elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 4’ünden sorumlu. Emerson tarafından 2014 yılında yapılan araştırmaya göre hem sosyal medya hem de bulut teknolojilerinde yaşanan devrimle birlikte 2025 yılında güç yoğunluğunun rack başına 52 kW’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.