Veri merkezlerinin başkenti olma yolunda emin adımlarla…
Teknoloji kapasitesi yüksek Konya, bu yıl da BTvizyon illeri arasında yerini aldı. BTvizyon Konya etkinliği 6 Nisan'da Dedeman Hotel Konya'da sektörü buluşturdu.
f14 ana başlıkta 10'u aşkın konuşmacı, bilişim sektörünün öne çıkan başlıklarını iş dünyası ve bilişim sektörünün temsilcileri ile paylaştı. Konya’da gelenekselleşen etkinlikte ilin bilişim vizyonu ele alınırken, veri merkezleri, değişimin gerekliliği, iş verimliliği ve kurumsal yazılımlar, güvenlik çözümleri ve fidye yazılımlar, veri keşfi ve ileri baskı çözümleri konularında ürün ve çözümler katılımcılarla paylaşıldı. 2002 yılından bu yana sayısı giderek artan illerde düzenli olarak gerçekleştirilen BTvizyon Toplantıları, bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinin kurumsal verimlilik, maliyet avantajı gibi faydalar sağlayan ürün ve çözümlerini her ölçekte şirketlerle paylaştıkları ortak buluşma noktası.
200’e yakın ilgili kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı yaptı. Bilişim sektörünün büyümesine yaklaşık 25 yıldır hizmet veren BTHABER Şirketler Grubu’nun bir parçası olduklarını belirten Tuğsen Fıstıkçı, “Etkinliği gerçekleştirebilmemize destek sağlayan Konya Bilişim Derneği (KOBİD) nezdinde Başkan Ahmet Öztürk’e, tüm KOBID üyelerine ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’e ve tüm üyelerine teşekkür ederiz” dedi. Fıstıkçı, konuşmasında Bilişim 500 araştırması ile ilgili önemli detayları da paylaştı:
“18’inci kez gerçekleştirilecek Bilişim 500 araştırması çalışmaları başvuru formlarının dağıtılması ile başladı. Bu yıl başvuruları dijital ortamda da kabul ediuruz Bilişim 500’de bu yıl da yenilikler var. Yeni alt kategorilerle zenginleşen yapısı çeşitli birçok firmanın sıralamaya girmesini, farklı ödüller oluşmasını sağlamakta. Anadolu firmaları için yeni alt kategori bu yıl bir ilk olacak ve 3 yaşından küçük genç firmalar için de bazı sürprizler var. Detaylar Bilişim 500 web sitesinde ve duyurularımızda yer almaktadır. 17’inci kez gerçekleştirilecek Bilişim Zirvesi de bu yıl “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi” ana başlığında ‘REkonomi Başlıyor’ mottosu ile düzenlenecek.”
Konya, bölgesinde fark yaratıyor
Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk, KOBİD’in öncelik ve hedeflerini anlattı. ‘Türkiye'nin bilişimi üretmesinin yanı sıra doğru ve verimli kullanan bilgi toplumuna dönüşmesi, Konya'nın da bilişim kenti olması için çalıştıklarını belirten Ahmet Öztürk’ün ardından sözü Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk aldı. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, çalışmalar ve hedefler hakkında katılımcıları bilgilendiren Selçuk Öztürk’ün ardından sözü alan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Şükrü Yavuz Pınarkara da, “Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi” hakkında detayları şu sözlerle paylaştı:
“Kalkınma Bakanlığı’na bağlı KOP İdaresi Başkanlığı, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), TÜİK Konya Bölge Müdürlüğü’nün aynı bina içerisinde hizmet verebilmesi amacı ile Meram Belediye Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan eski hizmet binası Başkanlığımızca satın alındı ve 30 Ekim 2016 tarihinden itibaren yeni binada hizmet vermeye başladı. Veri merkezi; verinin ete-kemiğe bürünmüş hali ve büyük veri kavramı geçici bir moda değil. Küresel bazda veri merkezi pazarının değeri ve veri merkezi enerji pazarının büyüklüğü istikrarlı bir büyüme sergiliyor, küresel bir veri merkezi pazarının oluşmasına, bu pazar yapısında belli bölge ve ülkelerin ön plana çıkmasına yol açıyor. Bu noktada Konya; jeopolitik konumu, düşük deprem riski ve düşük nem oranı, güneş enerjisi potansiyeli ve fiber optik ağların kesişme noktasında olması gibi gerekçelerle önem kazanıyor.”
Değişimi benimseyin
Etkinliğin Ana Sponsoru olan Fujitsu Türkiye’den Servis Direktörü Cengiz Yeker, 'Neden Değişim?' başlıklı sunumuyla; 100 yaşına geri sayımdaki Fujitsu hakkında detayları paylaşırken, kurumsal felsefe, yani 'insan odaklı inovasyonun' önemine dikkat çekti. Türkiye pazarındaki konumları hakkında bilgiler veren Cengiz Yeker, bir gereklilik olarak tanımladığı değişimle ilgili, “Planlı veya plansız olarak, belli bir süre içerisinde, belli bir durumdan başka bir duruma geçme olarak tanımlayabileceğimiz 'değişim' başlığında birçok başlıkta önemli çalışmalar yaptık” dedi.
“KOBİ’lerde Kurumsal Yazılımın Konumlanması ve İş Verimliliği” başlıklı sunumuyla Mikro Yazılım İş Geliştirme Uzmanı Serkan Turpçu, Mikro Yazılım'ı tanıtarak başladığı sunumunda şu bilgileri verdi:
“Tüm Türkiye’ye yayılmış 300 iş ortağı, satış kanalımızın da temeli. Türkiye pazarında ERP kullanım oranına baktığımızda, sadece 400 bin firmanın ERP/ERM sistemleri kullandığı tahmin ediliyor. Mikro Yazılım ürün pozisyonlaması ise büyük ölçekli şirketlerden KOBİ'lere ve küçük boy işletmelere kadar çeşitlilik gösteriyor. Kurumsal, orta boy ve küçük boy işletmelerin her biri için ürünlerimiz var. Mikro Yazılım ERP'nin fonksiyonları tüm kurumsal birimlerde önemli faydaları berberinde getiriyor.”
Riskler, açık kabul etmiyor
Verilen iletişim arasının ardından etkinliğin ikinci yarısı, Dell EMC Kanal Satış Yöneticisi Muhammed Dursun'un 'Dönüşüm ve Geleceğe Hazır Kurumlar' başlıklı sunumu ile başladı. Geçen 15 yılla kıyaslandığında gelecek 15 yılın köklü bir değişim ortaya koyacağını, işletme odaklılık, bağlılık ve içgörü sistemleri, bulutta yerel uygulamalar, veri ve analitik akışları, her şeyin interneti kavramlarının büyük önem kazanacağını kaydeden Dursun, “Hibrit buluta geçişte altyapı ve mimariyi modernleştirmek, hizmet sunumunu ve bunun yönetimini otomatikleştirmek, hibrit bulut sunumu için bilişim operasyonlarını dönüştürmek gerekliliği var” bilgisini verdi.
Sonicwall Türkiye Ülke Satış Lideri Özben Miçooğulları, fidye yazılımlarına karşı korunmanın yollarını anlattığı sunumunda ise şu bilgileri katılımcılarla paylaştı:
“Son zamanlarda siber korsanların bir numaralı tercihi fidye yazılımları. Türkiye’de en çok bilinenleri 2015 başında ortaya çıkan Cryptolocker ve son zamanlarda etkisi artan Cryptowall. Çoğu yazılımdan daha çok update olan yazılımlar bunlar. Fidye yazılımları ciddi bir risk. Bu riski azaltmanın temel yöntemi ise yeni nesil firewall teknolojileri. SonicWall Grid İstihbarat Teşkilatı ile dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir zararlı, anında merkezlerimizde değerlendirilip, gerekli imzalar oluşturuluyor ve tüm bu 1 milyon cihaz için kullanılmaya başlanıyor. Dolayısıyla müşterilerimiz bu zararlılardan korunmuş oluyor. Firewall markaları arasında, sürekli olarak 48 saat içinde gerekli update’leri yapan iki markadan biri Sonicwall ve üreticinizin bu önlemi almaması demek, exploit kit’lere karşı açıklarınız olması demek.”
BiSoft Bilgi Teknolojileri Proje Yöneticisi Serkan Yılmaz, 'BiSoft Veri Keşfi' başlıklı sunumuyla Oracle BI Specialized Gold Partner olan BiSoft'un veri yönetimi ve veri keşfi başlıklarındaki uzmanlığı hakkında detaylar paylaştı. Veriyi bilgi kavramına dönüştürmenin bir süreç işi olduğuna değinen Serkan Yılmaz, veri keşfi ve iş zekası ile görselleştirme hakkında bilgiler verirken, bulut altyapı servisleri (IaaS) ile elde edilen faydaları katılımcılarla paylaştı.
MasDeha Satış Müdürü Aykut Aydoğan, yeni ve ileri teknoloji ile baskı çözümlerini anlattığı sunumunda, çapraz medya görüntüleme teknolojileri ile MasDeha'nın tarayıcı ve yazdırma çözümleri hakkında bilgiler verdi. Kurumsal verimi artırmak için bilgi yönetiminin önemine, çözüm ortağı Canon'un ürün ve çözümlerinin bu alandaki sunumlarına işaret eden Aykut Aydoğan, minimum baskı maliyeti, buna karşılık evrak güvenliği ve güvenli baskı adına bu çözümlerin sunduğu yararlara değindi.
Etkinliğin son sunumunu Arena Value partneri Trend Micro Müşteri İlişkileri Yöneticisi Emirhan Aşçı, 'Yeni Nesil Uç Nokta Güvenlik' başlığında yaptı ve şu bilgileri verdi:
“Smart Protection Network ile Türkiye’ye özel tehdit istihbaratı yapılıyor. 2016 ve 2017'in en büyük tehdidi fidye yazılım. Fidye yazılımda hedefler de değişti. Ana hedef artık son kullanıcı değil, büyük kuruluşlar. Dünya ve Avrupa ortalamalarında Türkiye, karşı karşıya olduğu risklerle ön sıralarda. Türkiye'deki mobil uygulamalara baktığımızda, 658 bin 799 mobil uygulama indirildi ve 10 bin 747 zararlı mobil uygulama tespit edildi. XGEN ve yeni nesil uç nokta güvenliğine baktığımızda, 'machine learning' teknolojisi ile artık her dosyanın DNA’sına bakıyoruz.”
BTvizyon Konya etkinliğinin sonunda, geleneksel hediye çekilişi de yapıldı ve BTburada’dan üç kişiye Norton 5 Cihaz Korumalı Internet Security Güvenlik Yazılımı, Quadro’dan da iki kişiye giyilebilir teknoloji ürünü akıllı gözlük hediye edildi.
Konya, bilişimle kalkınıyor
Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk, Konya'nın sektördeki yerini ve potansiyelini şu sözlerle anlattı:
“Konya'nın bilişim kenti olması yönünde etkin rol alıyoruz. Bilişim Haftası’nı farklı etkinliklerle kutladık. KOP Veri Merkezleri Uygunluğunun Araştırılması Projesi tanıtım toplantısı ve KOP ziyaretlerimiz hızla devam etti. Üyelerimizden Akınsoft’un insansı robot fabrikalarının temelini attık. Derneğimizin ve bazı STK'ların çabaları sonuç verdi, ortaokul 5 ve 6'ıncı sınıflarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım zorunlu ders oldu. Bilişimin doğru ve verimli kullanılmasına yönelik, güvenlikten çocukların bilişim teknolojileri ile gelişimine uzanan birçok konuda basın açıklamalarımız ulusal medyada kapsamlı biçimde yer aldı. Arzumuz ve çabamız; bilgi ve teknoloji üretimine, ihracatına yönelik yerel girişimcileri teşvik etmek, yol göstermek, teknolojik yatırımları Konya’ya çekmek. Bu amaçla ortak akıl grubu çalışmaları yapılmalı, Konya Bilişim ve Teknoloji Platformu oluşturulmalı, Konya Bilgi Kenti Stratejisi ve Eylem Planı geliştirilmeli.”
Kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirilecek
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, sunumunda şu bilgileri paylaştı:
“KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; 8 Haziran 2011 tarihli ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kuruldu. Haziran ve Eylül aylarında Bakanlar Kurulu Kararı ile uhdesindeki Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerine Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale illeri dahil edildi ve toplam il sayısı 8’e ulaşmıştır. İdarenin temel görevleri; eylem planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek. Ayıca bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini izlemek ve değerlendirmek, araştırma, etüt, proje ve incelemeler yapmak veya yaptırmak da görevler arasında. Kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak kadar, kalkınma ajanslarının ortak ve daha etkili çalışmalarına yardımcı olmak da hedeflerimiz. Bu süreçte, Kalkınma Bakanlığı tarafından verilecek diğer görevleri de hayata geçireceğiz. KOP Eylem Planı – Temel Stratejiler ve Önceliklere baktığımızda amaç; kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmek ve bu başlıkta tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği ve kaliteyi artırmak.”
Türkiye, bölgesel veri merkezi olabilir
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Şükrü Yavuz Pınarkara, Konya Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı:
“Veri merkezlerinde; kritik bilgi işleme kaynakları, denetimli ortamlarda, merkezi yönetim altında birleştirilir. Nesnelerin interneti bu alanda gelişimin kat be kat hızlı olmasını gerektirecek. Veri merkezi pazarı da küresel bazda hızlı gelişimini sürdürecek. Bilgi Toplumu Stratejisinin Yenilenmesi Projesi kapsamında Makroekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu hazırlandı. Raporda bulunan 5 senaryodan birisi de Türkiye’nin bölgesel veri merkezi olması ve bulut bilişimin yaygınlaştırılması. Konya ili Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi kapsamında veri merkezlerini yönelik talep ve ihtiyaç analizleri yapılarak, veri merkezi kurulum stratejisi belirlendi. Konya Veri Merkezleri Bölgesi (VMB) için optimum alan büyüklüğü önerisi getirildi. Yer seçimi standartları ve buna göre uygun alanlar belirlenirken, belirlenen 3 alanda detaylı etütler yapıldı. Konsept Konya VMB tasarımı tamamlanırken, veri merkezi işletme model önerileri ortaya konuldu. Lansman faaliyetlerimiz devam ediyor. Projenin hayata geçirilmesini kolaylaştıracak düzenlemeleri şöyle sıralamak mümkün:
– 678 Sayılı KHK İle cazibe merkezi illerine sağlanan avantajların, Konya iline de sağlanması.
– Uygun elektrik fiyatlarından faydalanılması.
– Vergi indirimlerinden yararlanılması.
– Mali teşvik verilmesi.
– ‘Veri Merkezi İşletmecisi = Data Center Operator’ tanımının yapılması
– Veri merkezlerinin kullandıkları lisanslar ile ilgili yeni hukuki ve mali düzenlemelerin yapılması.
– Fiber altyapının yaygınlaştırılması
– Bir veya daha fazla internet değişim noktasının kurulması.