Veri merkezlerinin evrimi daha yeni başlıyor
Veri merkezleri, bunları kurarken ve kurduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler, bu başlıkta en yeni uygulamalar 6 Aralık’ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda düzenlenen DatacenterDynamics İstanbul 2011 Konferans ve Fuarı’nda ele alındı. Veri merkezlerinin tasarımı, kurulumu ve yönetimini gerçekleştiren, farklı sektörlerden şirketlerde görev üstlenen BT yöneticileri başta olmak üzere, bilgi teknolojileri ve altyapı yöneticileri, kablolama ve iletişim mühendisleri vs. konuşmacılarla fikirlerini paylaştılar ve yorum aldılar.
Kurulumda ‘maliyet’ odaklılık
BThaber ve BTnet.com.tr’nin stratejik partner olduğu etkinlikte oturumun ilk konuğu, Google Eski Uluslararası Veri Merkezi Geliştiricisi Simon Tusha oldu. Küresel veri merkezi geliştirme uygulamaları hakkında bilgiler paylaşan Tusha, ‘Veri Merkezi Evrimi’ başlıklı sunumunda, veri merkezlerinde ve bulut teknolojilerindeki gelişimi anlattı. Türkiye’nin bir küresel veri merkezi olarak önemini ve potansiyelini vurgulayan Tusha, “Bizim internet balonumuz patlamıştı, ama bugün veri merkezleri yüzde 100 kapasite ile çalışıyor, o yüzden her sektör veri merkezi hizmetine ilerliyor” dedi. DLB Associates Başkanı Don Beaty de, ASHRAE’nin çevresel uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. Birçok veri merkezi operatörünün aklındaki sorunun, gereksiz maliyet yükü altına girmemek olduğunu belirten Beaty, ASHRAE olarak ‘soğuk daha iyidir’ felsefesi ile uygun sıcaklık seviyeleri aralıkları saptadıklarını söyledi. Beaty, şöyle devam etti:
“İnternet veri merkezi (IDC) ve finansal hizmetler veri merkezi arasında büyük farklar var. Her ayakkabı herkese uymaz ve örneğin İstanbul deprem bölgesi. Bu yüzden IDC’ler farklı bir lokasyona alınabilir. Günümüzün veri merkezlerini oluştururken, bütünsel soğutma tasarımı, farklı disiplinlere uygun bir tasarım yaklaşımı izlemek gerek.”
Akıllı veri merkezleri dönemi
IBM Global Teknoloji Hizmetleri Geliştirme lideri Chris Scott da, ‘Modüler veri merkezi, akıllı bir veri merkezidir’ başlıklı sunumuyla, yeni veri merkezi tasarım eğiliminde IBM’in ‘smart datacenter’ yapısını örnekledi. Scott şu bilgileri verdi: “Hızlı değişime teknoloji ile uyum sağlama esnekliğine sahip olmak, enerji maliyetlerini de hesaba katarak veri merkezlerinde etkin maliyet yönetimi oluşturmak ve veri merkezindeki bilgiyi sürekli izlenebilir ve yönetilebilir kılmak önemli. İşte bu üç konu, IBM’in ‘smart’ veri merkezi yapısının da temeli. Günümüzde her cihaz bilgi üretiyor ve bunları etkin bir biçimde toplayabilmek, depolamak ve kullanabilmek çok önemli. Maliyetlerin artışı, yeni teknolojilerin gelişmesini de sağlıyor.”
Kapsamlı uygulamalar fuarda buluştu
DatacenterDynamics İstanbul 2011 Fuarı’na katılan şu şirketler, sektörden isimlerle yeniliklerini paylaştı:
Ericsson
Turkcell Superonline
Socomec UPS
Emerson Network Power
TE Connectivity
Piller
Stulz
TROX Technic
Schroff/Pentair
Fluke Networks
3A Grup
Raritan
Schneider Electric
IBM
Corning
HP & Microsoft
Med Nautilus