Veri odaklı saldırılar artacak
Dijitalleşme ile birlikte bilginin altın değerinde olduğu bir dönemden geçiyoruz. Hal böyle olunca siber saldırganların, saldır metotları da bu doğrultuda değişmeye başladı.
“Bilginin en değerli donanım olduğu dijital bir çağı yaşıyoruz. 2015 tarihi de bu çağı en iyi yansıtan yıllar arasındaki yerini alıyor tarihte.” açıklamasını yapan Fortinet Bölge Satış Direktörü Derya Aksoy, konuya şu şekilde devam ediyor:
“Ürettiğimiz bilgi ve verinin miktarı hayallerimizin de ötesinde çoğaldı. E-ticaretten sosyal ağlara kadar milyonlarca akıllı telefon ve son kullanıcıya ait cihazlar sayesinde üretilen veri miktarı ise bugün inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Faaliyet gösterdiğimiz sektördeki teknolojik gelişmeler de bilgi ve verilerin korunmasına odaklanarak, adını en değerli donanımdan alan çağımıza şekil verdi diyebiliriz.
Son yılların bulut bilişim, her şeyin interneti, güvenlik ve mobil teknolojiler gibi trendlerinin tamamı da bilgi ve veri odaklı trendler. Bilginin ve verinin bu kadar değerli olduğu bir dünyada her yıl yaklaşık 17 bin şirketin korsanlar tarafından saldırıya uğradığı ve kendileri için çok değerli olan verilerini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze geldiklerini hatırlamalıyız. 2015 yılında da dijital tehditlerin artışına tanık olduk.
2016’da, tıpkı 2015’te olduğu gibi dijital çağın gereksinimi olan bilginin korunmasına yönelik önemli teknoloji ve bilinçlenme hamleleri göreceğiz. Gartner, 2020 yılında birbiriyle bağlantılı 20 milyar cihaz olacağı öngörüsünü paylaşmıştı. 2016 da bu sürece giden yolda bağlantılı cihazların korunmasına yönelik gündeme sahip olacaktır. Her geçen gün daha fazla sayıda saldırıya açık alan oluşturan ve saldırı yüzeyini gittikçe genişleten IoT sistemleri, siber suçluların kişisel cihazları birer köprü olarak kullanmalarını ve oluşan ekosistem üzerinden kurumsal ağlara sızmalarını kolaylaştıracak.”