Veri Temelli Dili Konuşmak İşin ve Misafirin Önceliklerine Hizmet Ediyor
Pegasus, misafirlerine dokunan teknolojiler üretirken farklı iş grupları arasında veri temelli bir dili benimsiyor. Böylece misafirlere en iyi hizmeti sağlarken, iş amaçlarına en iyi şekilde hizmet edecek servisler ortaya koyuyor.
Pegasus Hava Yolları Yolcu Hizmetleri Çözümleri Müdürü Bahadır Aktan, misafirlere dokunan teknolojileri yönettiklerini söylüyor. “Misafirin biletini aldığı andan online check-in yapmasına kadar olan kısımlarla biz ilgileniyoruz. Bunların içerisinde iOS, Android, Web gibi dijital uygulamalarımız var. Dijitalde yaptığımız e-ticaret uygulaması mevcut. Bunun arkasında çekirdek sistemlerimizin geliştirilmesi var. Rezervasyon sistemi, ödeme altyapısı, uluslararası ödeme altyapısı var. Havacılıkta etkinlik getiren yeni ürünlerin geliştirildiği bir ekibimiz var. Acente altyapısında yönettiğimiz Skyscanner, Enuygun.com gibi uluslararası online acenteleri entegre ettiğimiz bir bölümümüz var.
Diğer havayolu şirketleri ile iş birliklerini yönettiğimiz bir yapımız var.” Aktan, “Dış misafirlerimize karşı ‘Türkiye’nin Dijital Havayolu Pegasus’ şeklinde yeni bir duruşa geçtik” diyor. “Bunun en temel dayanağı dijital uygulamalarımız, biz de bu uygulamaları yönetiyoruz. Mobil uygulamamızdan, internet sitemizden bilet satıyoruz. Online check-in yapıyoruz, ek hizmetlerimizi satıyoruz. Misafirin hayatını kolaylaştıracak şekilde temas noktalarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Misafirin Flypgs.com’u açtığı andan bilet aldığı ana kadar en hızlı, pürüzsüz dijital deneyimi yaşaması için gerekli olan tüm teknik gelişimleri bizim ekibimiz üstleniyor. İçeride tüm teknik tasarımı, geliştirme mimarisini, yol haritasını oluşturduğumuz ve dışarıdaki iş ortaklarımızla hayata geçirdiğimiz bir yapımız var. Ekibimiz dijital pazarlama, marka yönetimi, satış ve gelir yönetimi ekipleriyle çok yakın temasta çalışıyor.”
İşin En Zorlayıcı Kısmı Ortak Dili Kullanmak
Aktan, ortak dili kullanmanın bu işin en zorlayıcı noktası olduğunu söylüyor. “Bu bizim ana sorumluluğumuz. Diğer birimlerin işlerine çok yakın durarak onların dilini anlamaya çalışıyoruz. Öte yandan bizim dilimizi de onlara anlatmaya çalışıyoruz. Bu teması oldukça fazla tutarak, kümeleri kesiştirerek bir ortak dil oluşturmayı hedefliyoruz. Bizim dilimizi daha çok veri temelli. Bir proje yapacaksak bunun şirkete ne kadar değer kazandıracağını, maliyetlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bir hata varsa bu hatayı ‘bir hata var’ şeklinde değil, nerede ne kadar hatanın olduğunu, ne kadar yaşandığını gibi indirebildiğimiz en dip veriye kadar indirip veriler üzerinden iletişimde tutmaya çalışıyoruz. Bu sayede iş objektif verilerle konuştuğumuz bir temele oturuyor.” Aktan, hedeflerini tüm misafir deneyimini ve misafir temaslarını kendi dijital kanalları üzerinden gerçekleştirmek olarak özetliyor.
“Biz misafire en kolay, hızlı deneyimi çeşitli alanlarda sunmaya çalışıyoruz” diyor Aktan. “Misafir odaklı, dijital bir stratejimiz var. Acenteler üzerinden misafirlere farklı farklı deneyimler sunulurken alırken; biz Pegasus dijital kanalları üzerinden misafirlerimize sadece bilet alındığı zaman değil, bilet alma aşamasından yolculuğun bittiği ana kadar uçtan uca bir deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz. Tüm bu faydayı görebilmeleri için mümkün olduğunca kendi dijital kanallarımızı misafire kullandırma gibi bir hedefimiz var. Bunun için de son süratle yeni projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Yurt dışındaki misafirlerimizin deneyimi için de çok fazla iş yapıyoruz. Mesela misafir güvenli ve kolay ödeyebileceği farklı kanalları tercih ediyor.
Biz de yurt dışındaki misafirlerin kullandıkları kolay ödeme yöntemlerini araştırıyoruz ve onları sistemlerimize entegre ediyoruz.” Aktan, ufukta yeni projelerin olduğunu da müjdeliyor. “Küresel ölçekte misafirlerimiz için pek çok yeni projemiz gelecek. Bugünden 2020’nin sonlarına kadar ajandamız dolu. Deneyimi değiştirecek, uçtan uca tüm deneyimi etkileyecek yeni gelişmeler geliyor. Rakiplerimizi sürekli takip ediyoruz, onlarla kendimizi karşılaştırıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki rakiplerimize oranla oldukça iyi durumdayız. Birçok rakipten daha öne çıktığımız özelliklerimiz var. Yeni gelişmelerimizle çok daha öne çıkacağız gibi duruyor.
Bu Pegasus’un tercih edilmesini sağlayan önemli konulardan bir tanesi. Misafirlere kendi kanallarınızdan ne kadar güvenli ve kolay bir deneyim sunarsanız tercih edilme şansınız o kadar artıyor. Yurt dışı uçuşlarımızda kimlik, pasaport tarama gibi özelliklerimizi getirdik. Voiceover ile birlikte artık Siri ile checkin yapılabiliyor. Görme engelli, renk körü vatandaşlarımız için çeşitli gelişimler, kontrol mekanizmaları koyuyoruz. Renk körleri bizim sistemimize girdiklerinde problem yaşamadan bilet almaları için her gelişme sonrası renk kontrolleri yapılıyor. Bu gibi pek çok noktalarda yaptıklarımız rekabette bizi avantajlı kılıyor.”