Veri trafiğindeki hızlı artış teknolojik gelişmeleri tetikliyor
Kablosuz teknolojilerin kullanımının sağladığı en büyük faydalardan olan mobilite için kritik olan kullanım süresi, enerji verimliliği yüksek cihazların yaygınlaşması ile artacak, farklılaşan cihazlar da bu süreci destekleyecektir. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstri Lideri ve Ortak Tolga Yaveroğlu’na göre, RFID, NFC ve yeni nesil internet erişimi (4G/LTE) kablosuz teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak. Gömülü sistemler de (in-vehicle infotainment, “Tablets in Stuff”) kablosuz teknolojilerin yaygınlaşmasını sağlayacak. Telenity Ürün Yönetimi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Perksoy da kablosuz teknolojilerin yaygınlaşmasını sağlayacak yeni teknolojilerin ZigBee ve LTE olduğunu söylüyor. Yüksek veri kapasitesini destekleyecek teknolojinin zaten geliştirilmiş durumda olduğunun altını çizen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ise şunları kaydetti:
“Dünya genelindeki mobil kullanım eğilimlerini incelediğimizde görmekteyiz ki veri iletişimi oluşturduğu trafik yoğunluğu açısından ses ve SMS iletişimini geride bırakıyor. Veri trafiğindeki artış hızlanarak devam edecek. Bu artıştaki itici güçler şüphesiz giderek daha ekonomik ve akıllı hale gelen el-terminalleri, yüksek veri iletişim hızını mümkün kılan şebeke teknolojileri ve bu hızın desteklediği katma değeri yüksek mobil uygulamalar.”
Önümüzdeki süreçte yeni mobil uygulamalar esas itici güç haline gelecek. Kamu ve özel sektörün mobil uygulamalara yatırım yapmaları- m-Devlet, m-Sağlık, vb. platformlarını geliştirmeleri, “her-yerde her-zaman” paradigmasını destekleyecek, kablosuz teknolojileri daha da yaygınlaştıracak gelişmeler olacak. Bunun yanı sıra, akıllı şehir ve ev ortamları bağlamında M2M (makine-makine haberleşmesi) servislerinin işlerlik kazanması, e-Call ve benzeri lokasyon bazlı acil müdahale sistemlerinin hizmete girmesi şüphesiz bu sürece de katkıda bulunacak.
NFC teknolojisinden yararlanmak için her şeyden önce, bu teknolojiyle uyumlu bir cep telefonu gerekiyor. E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, “Üreticilerden alınan bilgilere göre 2013 yılında her 5 cep telefonundan 1’i, 2017 yılında ise her 2 cep telefonundan 1’i NFC’li olacak” dedi.
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim’in görüşleri ise şöyle:
“Bütün mobil iletişim teknolojilerinde olduğu gibi kablosuz teknolojilerin yaygınlaşmasında da en önemli rolü akıllı, kullanımı kolay, performansı yüksek cihazlar oynayacaktır. Bugün baktığınızda, kablosuz teknolojilerin daha yaygın kullanımına katkıda bulunacak ürünler arasında tablet PC’ler özellikle dikkat çekiyor.”
Mobisis Pazarlama ve Satış Koordinatörü Cenk Ünlü de “Kablosuz iletişimin yaygınlaşmasının tamamen sağladığı fayda ile orantılı. Kurumsal pazarda iş süreçlerinin verimli hale getirilmesi ve mevcut BT yatırımlarının sahaya indirilmesi amacıyla uzun süredir kablosuz teknolojiler kullanılıyor” dedi.
Alcatel-Lucent Pazarlama Direktörü Barış Özkök’ün verdiği bilgilere göre, araştırmalar önümüzdeki beş yılda mobil veri trafiğinin 35 kat artacağını gösteriyor. Özellikle artan video talebinden dolayı çok yüksek miktarda veriyi anında iletecek ve kullanıcı deneyimini artıracak mobil bir teknolojiye ihtiyaç duyuluyor, bunu da 4. nesil mobil teknolojisi LTE (Long Term Evolution) karşılayacak. Bu noktada Türkiye için üç sorun önem taşıyor. LTE’ye bugün mü geçilmeli yoksa beklenmeli mi? LTE’ye geçerken daha estetik bir mobil şebeke mimarisine geçilebilir mi? Enerji tüketimini daha da düşürerek çevreye daha duyarlı bir çözüm sunulabilir mi? Özkök cevap olarak “LTE’ye bugün geçmenin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ABD’de çalıştığımız LTE operatörlerine baktığımızda yeni LTE servisleri ile gelirlerinde ciddi bir artış yaşıyorlar. Ayrıca operasyonel maliyetlerde de yüzde 50’ye varan tasarruf sağlamış durumdalar. Kullanıcı deneyimi olarak da bugunkü 3G deneyiminin en az iki katı hızında mobil internet LTE ile mümkün olacak. Daha estetik mobil şebeke mimarisinden bahsettiğimizde lightRadio çözümü, hantal ve büyük kule/anten yapılarını kökten değiştiriyor. LightRadio avuç içi büyüklüğündeki küpler ile oluşturulabilen anten yapısı hem 2G ve 3G, hem de 4G’yi aynı mimaride destekliyor. LightRadio, mobil şebeke kapasitelerini önümüzdeki 5 yılın ihtiyacına paralel olarak geliştirirken, enerji harcamalarını yarı yarıya azaltabiliyor. Sonuç olarak, Türkiye’nin 4G teknolojisinin avantajlarından hemen yararlanması gerektiğini ve servis sağlayıcıların halihazırdaki şebekelerine paralel yeni nesil 4G teknolojileri kurarak 4G’ye özel yeni uygulamalar sunmaları gerektiğini düşünüyoruz. LightRadio WiFi çözümü de servis sağlayıcılar için iş modelini değiştiriyor. Bu teknolojiyi WiFi üstünden taşımak isteyen servis sağlayıcılar artık bu çözüm ile müşterilerini her zaman kendi şebekelerinde tutabilecek ve gelirlerini artırabilecekler” diyor.
Yaygınlaşma Wi-Fi tarafında olacak
“802.11u standardının oturması ve servis sağlayıcıların buna göre HotSpot 2.0 uygulamalarına geçmesi de Wi-Fi teknolojisinin yaygınlaşmasına neden olacak. Ben şahsen WiMAX teknolojisine inananlardan değilim ve yaygınlaşmanın daha çok Wi-Fi tarafında olacağına inanıyorum. Kablosuz teknolojilerin yaygınlaşmasını sağlayacak teknolojiler arasında iletişim kalitesindeki iyileştirmeleri de saymak lazım.”