Veri yönetiminde teknoloji birliği
CA Technologies; veri yedekleme ve korumaya yönelik çözümü CA ARCserve’ün yeni sürümü r16 ile, sanal ve bulut ile karmaşık BT altyapılarında verilerin koruma sürecini sadeleştiriyor. CA Technologies Güney Bölgesi Kanal Satış Kıdemli Direktörü Tim Goodwin, CA ARCserve r16’nın, bir ürün ailesi olduğunu ve ‘veri yönetimi’ başlığında farklı teknolojileri biraraya getirdiğini söyledi. Her türlü riske karşı verilerin korunması, bu yapının temeli. “Veri, bir şirketin en önemli varlığı” yorumunu yapan Goodwin, şöyle devam etti:
İş sürekliliği ve veri yönetimi
“Veri miktarı her an ve hızla büyüyor. Bu verileri doğru biçimde ayrıştırabilmek ve depolayabilmek önemli. Bu verilerin bazıları yasal gereklilikler ve denetimler için tutulmak zorunda olabiliyor, bazıları da müşterilerle ilgili oluyor. Müşterinin verisine ulaşmak gerektiğinde zaman yitirmek iş süreçlerini de yavaşlatır. Bunlar veritabanında yer alan ‘yapılandırılmış’ veriler. Ama bir tarafta, ‘yapılandırılmamış’ veriler var ve bunlar da iş sürekliliği için önemli. Tüm bu veri yapısında yönetimi sağlamak da hiç kolay değil.”
Bu yapıda r16, veri yönetiminin farklı ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. r16 kapsamında 4 yapı var. Birincisi yedekleme. Gerekli verilere gerektiği anlarda ulaşabilmek konusunda bu yapı öne çıkarken, Goodwin, yedekleme yapısının pratik uygulama olanağı sunduğunu söyledi. Goodwin, diğer yapıtaşlarını da şöyle anlattı:
Dört unsurlu çözüm
yapısı
“’ARC Replication’, veriyi olması gereken yerde konumlandırıyor. Veriyi bir kez merkezi yapıda konumlandırdıktan sonra, farklı yerlerdeki iş kollarının buna ulaşabilmesi mümkün oluyor. Üçüncü unsur, ‘yüksek erişim’. Verinin yanında, sistem ve uygulamaların da korunması gerek. Bazı verilerin iş için kritik olduğunu belirlemeniz kadar, uygulamalar için de bunu yapmanız, öncelikli uygulamaları saptamanız gerek. İş sürekliliği için bu önemli. Böylece BT sistemini değerlendirebilir, yanlış giden bir şey varsa, bunu anında görüp otomatik değerlendirebilirsiniz. Bugün birçok şirket felaket kurtarma yapısına sahip olduğunu söylüyor. Ama felaket yönetimi, öncelikli veriyi kapsamamakla kalmıyor, bunu kısa zamanda ayağa kaldıramadığı gibi, ne kadar geçmiş veriyi toparlayacağını da bilmiyor. Şirketlerin bir hatası da felaket testleri yapmadan bu yapıları kullanmaları. ‘Yüksek erişim’ özelliği işte burada önem kazanıyor. Dördüncü unsur ise ‘D2D’, yani ‘diskten diske konumlandırma’. Bunun sunuculara ek olarak, dizüstü ve masaüstü bilgisayar için de uygulaması var. Yeni bir bilgisayar aldığınız zaman tüm verilerinizi yeni cihazınıza yükleyebilirsiniz.”
“Melez bir yapı
gereklilik”
Bu dört yapının ortasında ise, bunları birbirine bağlantılı hale getiren ‘merkezi uygulama’ var. Goodwin bunu, “Çünkü şirketlerin bu yapıyı tek bir noktada yönetebilmeleri gerekir” sözleri ile özetledi. Bu yapının istenen ölçüde, esnek ve güvenli bir yönetim kalitesi sunduğunu belirten Goodwin, “Melez bir yapı olması önem taşıyor” hatırlatmasını yaptı. Bu yapının ‘buluta hazır’ bir sistem olarak geliştirildiğine dikkat çeken Goodwin, 7 Eylül’de pazara sunulmasından önce bu ürünü kullanmaya başlayan çok sayıda şirket olduğunu söyledi. Goodwin, “Melez ve buluta hazır bir uygulama olması bizim için de, şirketler için de çok önemli. Bulut var ve işinizde yerini alacak” dedi.
Buluttan kaçış yok!
Tim Goodwin’e göre, Türkiye’de bulut giderek yaygınlık kazanacak ve şirketler de bu konuda en iyi fırsatları nasıl elde edebileceklerini değerlendirme sürecinde.
“Sürekli artan veriye istediğiniz zaman ulaşabilmeniz önemli ve r16 bunu sağlıyor. İhtiyaç olabilecek tüm veri yönetimi uygulamaları bir ürün ailesinde ve bunu, fiziksel veya bulut alanda olması fark etmeden, tek merkezden yönetmek mümkün. Bu yeni çözümümüzle şirketlerin, bulutun sunduğu fırsatlardan daha çok yararlanabilmesini sağlamayı hedefliyoruz. İki yıl önce sanallaştırmayı anlatıyordum, kimse bugünkü noktaya geleceğimize inanmıyordu. Benzer süreç bulut için de olacak. Ama bulut, asla fiziksel donanımların sonu olmayacak. Bulut, çözümün parçası olacak. Uzun vadede bulut ve donanım kombinasyonunu daha fazla göreceğiz. İşte biz de kullanıcılarımıza melez çözümler sunuyor, bu süreci onlar için hayata geçirmiş oluyoruz.”