Veri yönetimine özel bakış
BT altyapılarının giderek karmaşıklaştığı sanallaştırma ve ardından bulut bilişim ile önemli bir değişim yaşanan günümüz ortamında kurumlar için veri yönetimi daha da fazla önem kazanıyor. Bu konuyu odağına alarak çözüm sunan şirketlerden biri olan CA Technologies de, geliştirdiği ARCserve ürün ailesi ile bu alanda kurumlar için pek çok ihtiyacı adresliyor. Türkiye pazarını bu alanda çok ciddi fırsatlar taşıdığını düşünen şirket, Haziran ayı başında CA Technologies dağıtıcılarından Aptec ile birlikte Türkiye’de bir etkinlik düzenlemiş ve bu alandaki çözümlerini pazara aktarmıştı. Biz de CA Technologies Kuzey Avrupa Kıdemli Direktörü Tim Goodwin ile veri yönetimi konusunu, CA Technologies’in getirdiği yaklaşımı ve bu alanda Türkiye pazarına yönelik stratejileri ve bakışını konuştuk.
» CA Technologies olarak Türkiye pazarına yönelik kısa ve orta vadeli planlarınız neler? Türkiye pazarını nasıl görüyorsunuz?
Türkiye pazarında hem CA Technologies hem de veri yönetimi açısından önemli fırsatlar görüyoruz. Müşterilerimize ve iş ortaklarımıza daha fazla zaman ayırabilmek üzere kaynaklarımızı artırıyor, bu alanda yatırımlarımızı yapıyoruz. Teknolojimiz, kurumların verilerini koruma ve yönetmede karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine büyük destek verecek. Birçok kurum ortamlarında bulut bilişim ve sanallaştırma hizmetlerinden yararlanmak istiyor, teknolojimiz bu alanlarda da kurumların yatırımlarından en yüksek geri dönüşü sağlamalarını, altyapıları daha etkin biçimde yönetmelerine yardımcı olacak.
» Öncelikle CA’in veri depolama ve yedekleme konusundaki yaklaşımı konusunda bilgi verir misiniz?
Hemen tüm ölçekteki kurumlar karmaşıklaşan BT ortamlarında verilerini ve kritik iş bilgilerini korumakta giderek daha fazla zorlukla karşılaşıyorlar. CA’in ARCserve markası altında toplanan veri yönetimi çözümleri ailesi; melez, fiziksel, sanal ya da bulut ortamlarda sistemlere, uygulamalara ve verilere benzersiz bir koruma sağlıyor. İş dünyasının verileri ve kritik sistemleri korumak ve kesintisiz erişebilir kılmak üzere ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri, birbirine benzemeyen donanımlara bare-metal kurtarma özelliğinden uygulamalara yüksek kesintisiz erişebilirlik sağlanmasına, otomatik felaket kurtarma testlerine uzanan geniş bir yelpazede karşılıyor.
» Sanal ve bulut ortamlarla birlikte veri koruma sürecinin etkinleştirilmesi sizce ne ifade ediyor?
Sanallaştırma, ardından bulut bilişim ile ortamlar artık gün bazında değil, neredeyse saatler bazında değişime uğruyor. Böylesi bir ortamda veri yönetimi çözümlerini devreye alma ihtiyacı duyan kurumlar, sadece bugünün değil yarının da altyapı gereksinimlerini düşünmek durundalar. Seçilen teknoloji fiziksel, sanal, lokal ve uzak ortamları, özel ya da genel bulutlarla bunların kombinasyonunu, özetle tüm bu ortamları desteklemeli.
Veri yönetimi ve sistem erişilebilirliği merkezi bir uygulamadan yönetebildiğinde, karmaşık ve hızlı biçimde değişen ortamların yönetimi de kolaylaşmaktadır. Bulut belirli özelliklerde veri depolama gereksinimleri için uygun maliyetli bir seçenek olabilir ama kurumun tüm gereksinimlerini karşılamayabilir. Bazı veriler bulutta depolanabilir, ya da bulut ortam dışı bir felaket kurtarma ya da yüksek kesintisiz erişebilirlik ortamı olarak kullanılabilir. Örneğin ARCserve D2D on Demand depolama ortamı olarak Microsoft Azure bulutunu da içermek üzere satın alınabilir. Bu ise kurumların bazı verilerini depolamak için bulut ortamı kullanmaya başlamalarını sağlayacak kolay bir yol olabilir. ARCserve D2D On Demand melez bir hizmet olarak yazılım-SaaS çözümü olup, yerel yedekleme hızını Windows Azure bulutu ile birlikte sunmaktadır. Kullanıcılar merkezi web portalı aracılığıyla, lisanslı Windows makineleri için en son ne zaman yedekleme yapıldığı, lisanslı Windows makinelerinin sayısı, üyelik bitimine kadar kalan süre, korunan makinelerin tümünün paylaşacağı depolama alanının büyüklüğü gibi bilgilere kolayca erişebilirler.
Sadece lokal koruma ya da sadece doğrudan buluta yedekleme olanağı veren çözümlerden farklı olarak, CA ARCserve D2D On Demand; daha hızlı yedekleme ve bare-metal kurtarma fonksiyonlarını lokasyon dışında güvenli veri koruması ve kritik dosyaların arşivlenmesi için Windows Azure bulut depolama ortamnı birlikte sunmak üzere kaynakları bir araya getiriyor. Bu melez yaklaşım kurumların kısıtlı bütçelerine karşın hızla büyüyen verilerini güvenle korumalarına yardımcı olmaktadır.
» Son olarak ARCserve ürün ailesi, veri yönetimi alanında nasıl bir açılım sağlıyor?
CA ARCserve ürün ailesi daha fazla esneklik, daha geniş spektrumda ölçeklenebilirlik, çeviklik ve SLA gereksinimlerini karşılayacak güvenlik ve güvenilirlik sağlayarak müşterilerin gelişen değişen iş ihtiyaçlarını desteklemekte. CA ARCserve tek bir sunucudan binlerce fiziksel ve sanal sunucuya ölçeklendirilebilirken, veri koruma teknolojilerine yapılan yatırımlarını korunmasını sağlıyor, kurumların işlerinin gelişimine paralel olarak doğacak yeni harcamaları en aza indirgiyor. CA ARCserve uzak noktalar da dahil olmak üzere binlerce fiziksel, sanal sunucuya kolaylıkla yaygınlaştırılabiliyor. Sanal sunucular için daha kolay veri koruması ve hızlı kurtarma imkanı verirken, kurumların tüm veri koruma, yüksek kesintisiz erişim ve bir hata durumunda geçiş yapılacak ortamları için merkezi izleme ve bağlı olarak daha kolay yönetim imkanını uygun maliyetlerle sunuyor.