Veriler inanılmaz boyutlara ulaşıyor, şirketler önlem alıyor
Şirketler, verilerinin kritikliğine, miktarına ve performans ihtiyacına göre uygun çözümler tercih ediyorlar. KOBİ ölçeğindeki şirketler için giriş orta seviye bir SAN veya NAS yeterli olabiliyor.
Büyük şirketlerin, bankalar gibi kurumlarda ise yüksek kapasiteli, yüksek güvenirlikli ve yüksek performanslı üst seviye veri depolama üniteleri tercih edildiğini belirten ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, “Bu tür depolama ünitelerinden ek olarak snapshot alma, başka bir depolama ünitesine senkron ya da asenkron replikasyon, farklı disk türlerini kullanabilme, farklı bağlantı protokollerini destekleme gibi özellikler de beklenmektedir” dedi.
Çok büyük şirketlerin çok kritik sistemleri için büyük disk sistemlerini tercih ettiklerinin altını çizen EMC Türkiye, Afrika ve Ortadoğu Danışmanı Fırat Öztürk, “Bu sistemler genelde ikiden fazla denetleyiciye sahip, birkaç bin diskten oluşabilen çok gelişmiş teknolojiler. Bunun dışında kalan durumlar için bütünleşik veri depolama sistemleri getirdiği esneklikten dolayı tercih edilmektedir. Bu sistemlerin bir özelliği de en küçükten en büyük ölçeğe göre modellerinin olması ve modeller arası geçişlerin genelde yerinde veri kayıpsız yapılabilmesi” şeklinde görüş belirtti.
KOBİ’lerde daha çok giriş seviyesi ISCSI ve SAS ürünleri tercih edildiğini belirten Emobil Teknoloji Direktörü Tarkan Çiçek, “Büyük işletmelerde ise ağırlıkla FC tabanlı sistem tercih ediliyor. Büyük işletmelerde ve birçok KOBİ’de daha yetenekli ürünler de tercih edilmeye başlandı. Yani eskisi gibi sadece bilgiyi barındırması artık işletmeler için yeterli gelmiyor. Bunun yerine snapshot alabilen, clone yapabilen, uzak ara replikasyon, vb. yeteneklere sahip hatta yedeklemeyi de kendi içinde çözebilen sistemleri tercih ediyorlar” dedi.
Şirketler genel olarak depolama ürünlerini seçerken; özellikle iş sürekliliğini artıran, kolay uygulanıp-yönetilebilen, ölçeklenebilen ve destek konusunda problem yaşamayacakları ürünleri tercih ettiklerini belirten Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Küçük ve orta ölçekli şirketler; iş sürekliliği, maliyet ve kolay uygulanıp-yönetilebilme, destek konularına ağırlık verirken, büyük ölçekli şirketler ise; iş sürekliliği, performans, bütünleşme, ölçeklenebilirlik, destek ve felaketten kurtarma konularına dikkat ediyorlar” dedi.