Verilerin depolanması ve güvenliğinde yapay zeka destekli teknolojilerin önemi artıyor
Pandemi ile birlikte pek çok kurum, veri güvenliği ve yedekleme protokollerini yürütmek için yapay zeka destekli otomatik sistemlere sahip olması gerektiğini anladı.
Şirketlerin temeli ve iş sürekliliği için; verilerin güvenliğinin yanı sıra verilerin korunması da oldukça önemlidir. Öte yandan artan siber ataklar neticesinde veri kaybına karşı alternatif plana sahip olmak ve veri kaybı meydana gelmeden önce veri yedekleme çözümlerine başvurmak da olası zaman kaybının ve maddi zararın önüne geçilmesine olanak tanıyor. Platin Bilişim CEO’su Ayhan Bamyacı’nın verdiği bilgilere göre; bu yönü ile güvenliğin temelinin verinin korunması ile başladığı söylenebilir. “Güvenlik mimarisi ile sunulan ürünler ve servisler, soğan katmanları gibi kat kat uygulanırlar ancak bir zafiyet nedeniyle bu katmanlar açılırsa veriyi koruyacak bir şey kalmaz. O nedenle veri korumanın temeli; verilerin sağlıklı yedeklerinden alınan felaket önleme uygulamaları ile oluşturulmalıdır” diyen Ayhan Bamyacı, şunları kaydetti:
“Verilerin fiziksel olarak korunması için veri yedekleme cihazları kullanmak; doğal felaketler ya da olası teknik arızalarda hayati önem taşıyarak verilerinizin korunmasını sağlar. Bu sebeple veri yedekleme cihazları, şirketlerin en temel donanımlarından biridir. İhtiyaç duyulduğunda yedeklenmiş olan veriler kurtarılamıyorsa ya da yedekleme işlemleri yapılmamışsa, firmalarda ciddi maddi ve kurumsal itibar kayıpları meydana gelebilmektedir. Verilerinizi sürekli olarak yedekleyebileceğiniz veri yedekleme cihazları olası birçok duruma karşı verilerinizi muhafaza eder. Bunun yanında yedeklenmiş olan verilerin de ihtiyaç anlarında kurtarılmasını da sağlar.
Ayrıca kurumlarda iletişimi ve iş sürekliliğini sağlayan e-postalar da önemli verileri içermesi nedeni ile korunmalı ve arşivlenmelidir. Bu noktada biz de Platin Bilişim olarak; firmalara arşivleme çözümleri de sunmaktayız. Firmamızın veri koruma çözümleri çatısı altında Veritas, Transvault, Hitachi Vantara ve Nutanix gibi global ölçekli kurumlar ile stratejik iş birliği bulunmaktadır.
Pandemi süreci ve yapay zeka alanındaki gelişmeler neticesinde siber saldırılar son dönemde hiç olmadığı kadar arttı. Özellikle finans kuruluşlarının bu konuda daha temkinli olması gerekiyor. Sistemlerde teknik olarak çökme yaşansa dahi firma için bu durum, hem maddi hem manevi zarara neden olur. İlerleyen dönemde müşteri sadakati konusunda da ciddi sorunlar yaşanabilir.
İşte bu nedenle, başta finans sektörü olmak üzere hem artan fidye saldırılara hem de teknik olarak yaşanabilecek sorunlara karşı hemen hemen her sektörden şirket, yedekleme çözümleri alanındaki yatırımlarını arttırdı. Platin Bilişim olarak biz de özellikle pandemi sürecinde oldukça artan bir talep gözlemledik. Bu kapsamda müşterilerimize veri yedekleme için iş ortağımız olan Veritas markasının Netbackup, e-mail arşivleme için ise Enterprise Vault’un çözümlerini sunduğumu söyleyebilirim.”
Veri depolama mekanizmaları dönüşüm sürecinde
Verilerin depolanması ve güvenliğinin sağlanması için yapay zeka destekli teknolojilerin kullanımının her zamankinden daha önemli hale geldiğinin altını çizen Ayhan Bamyacı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2020 yılında, geleneksel, modası geçmiş veri güvenliği tekniklerinin dünyaya veda ettiğini ve bulut dönüşümünü içeren yeni stratejilerin yükselişine sahne olduğunu gördük. Pek çok kurum, çalışanlarını ofiste bulundurmadığından, herhangi bir veri ihlali vakası kaydedilir kaydedilmez veri güvenliği ve yedekleme protokollerini yürütmek için yapay zeka destekli otomatik sistemlere sahip olması gerektiğini anladı. Bu nedenle 2021’de şirketler daha çok otomatik sistemlere yatırım yaptı. Nesnelerin interneti ile beraber her geçen gün internete bağlı cihaz sayısı ve depolanan veri hacmi ise artıyor. Bir süre sonra hepimiz artık eldeki teknolojilerin yeterli olmayacağından şikayet eder hale geleceğiz. Bu nedenle veri depolama mekanizmaları da bir dönüşüm sürecinde.
Platin Bilişim olarak veri koruma hizmetlerimiz kapsamında özellikle hastaneler gibi kritik verilerin olduğu kurumlarda, verileri obje temelli platformlar üzerinde barındırarak ransomware (fidye yazılım) saldırılarına karşı koruyoruz.
Yedekleme tarafında birden fazla lokasyonda verileri barındırarak ve bunun yanı sıra verilerin bir kopyasını bulut ortamına aktararak da, ana lokasyondaki olası veri kayıplarını, bulut ortamından geri alınabilir/kurtarılabilir hale getiriyoruz. Bu anlamda kurumların verilerini kurum içinde ve bulutta akıllı bir şekilde depolamasına, zenginleştirmesine, etkinleştirmesine ve parasallaştırmasına olanak tanıyan gelişmiş, yazılım tanımlı bir obje depolama çözümü olarak iş ortaklarımızdan Hitachi markasının İçerik Platformu (HCP) ürününü; verileri çoklu ortamda barındırarak ihtiyaç durumda geri getirmek ve uzun süreli arşivlemek için ise, Veritas markasının Enterprise çözümlerini müşterilerimize sunmaktayız.”
Kurumlar için 3-2-1 yedekleme stratejisi
Kullanılabilir ve kapsamlı bir iş yedekleme stratejisi oluşturmak karmaşık ve aşırı teknik olabilir. Bu nedenle 3-2-1 yedekleme stratejisine sahip olmanın atılacak en akıllı adımlardan biri olduğunun altını çizen Ayhan Bamyacı, bu stratejiyi şöyle açıkladı:
“3-2-1 yaklaşımı ile bilgilerinizin 3 kopyasına sahip olursunuz. Kopya 1, işletmenizin ve ekip üyelerinizin her gün erişeceği canlı verilerinizden ibarettir. Diğeri ise kopyalanan ve ofisinizde saklanacak olan veridir. 2. kopya, canlı verilerinizin bir yedeğidir ve USB sürücüler, NAS veya yerel yedekleme sunucuları gibi ayrı depolama cihazlarında olmalıdır. Uzak bir konumda iş yeri dışında bırakılması gereken 3. bir kopya daha olmalıdır. Bu, birçok biçiminden birinde bir felaket meydana geldiğinde işletmenizin durma noktasına gelmeyeceği, verilerinizi geri yükleyebileceğiniz ve anında işinize dönebileceğiniz anlamına gelir. Ancak, uzak depolamanın yerinde depolamaya alternatif olarak kullanılmaması gerektiğini de unutmamalısınız.
Yedekleme stratejinizin son ve son adımı yedeklerinizi test etmektir. Test, devam eden bir görev olmalıdır. Örneğin, haftada bir veya ayda bir yedeklemenizi tam olarak test edebilirsiniz. Sıklığı, ihtiyacınıza göre belirlenmelidir.”