Verimlilik, teknolojik yenilikleri üretime uyarlayarak artırılabilir
‘2. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’; Türkiye’de teknoloji alanında verimliliği geniş kitlelere yayıp farkındalığı artırmak amacıyla, Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından, 31 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında ‘Gelecek için teknolojiler’ temasıyla Ankara’da düzenlendi.
155 teknoloji firmasının yer aldığı fuarın açılışı; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Verimlilik Vakfı Başkanı Cemalettin Kömürcü ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran‘ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Varank açılışta yaptığı konuşmada şu noktalara dikkat çekti: “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde vurguladığımız gibi verimliliğin artırılmasını son derece önemsiyoruz. Özgün fikirler, yeni teknolojiler ve yenilikçi bakış açıları üretime hâkim olsun istiyoruz. Ancak bu şekilde, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerden birisi olabiliriz. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini işte bu yüzden yoğun bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca verimliliği odağına alan sektör yoğun çalışmalar da yürütüyoruz. Devreye aldığımız ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ ile hedefimiz yüksek katma değerli ürünleri yerli imkân ve kabiliyetlerle üretmek. Verimliliği artırmanın yolu, teknolojik yenilikleri üretime adapte etmekten geçiyor. Sanayimiz, yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi de olsun istiyoruz. Bu amaçla; Model Fabrikalar ve İnovasyon Merkezleri kuruyor, firma kabiliyetlerini daha da artırmak için çalışıyoruz. Bu merkezlerde; insan kaynağını yetiştirme, yalın üretim ve süreç iyileştirme gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalarımız var. İzmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konya’da da model fabrikaların kurulumuna ilişkin çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu merkezlerle; KOBİ’lere, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve girişimcilere hizmet götürmeyi hedefliyoruz.”
Sürdürülebilir rekabet; gelişen ekonomi demektir
Fuar kapsamında, 1 Kasım’da gerçekleştirilen V-Talks etkinliğinde; çeşitli alanlarda büyük başarılara imza atmış, ilham veren kişilerin deneyimleri ve başarı hikâyeleri paylaşıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan V-Talks etkinliğinde gerçekleştirdiği sunumda, bilginin önemine vurgu yaparak “Siber alandaki savaşı bilgiyi elinde bulunduranlar kazanacak” ifadesini kullandı. “Sürdürülebilir rekabet; gelişen ekonomi demektir” açıklamasını yapan Sayan konuşmasında şunları vurguladı: “Rekabet olmadan başarı mümkün değil. Gelişmiş ülkelere baktığımızda; bilgiyi teknolojiye dönüştüren ülkeleri görüyoruz. 5G ile birlikte haberleşmenin boyutu değişecek; her şeyin her şeyle haberleştiği bir döneme gireceğiz. Milli, yerli baz istasyonumuzu kurguladık. ‘5G Türkiye İnisiyatifi’ni oluşturduk. USOM, Türkiye’nin siber saldırılardan korunması için ne gerekiyorsa yapıyor” dedi ve gençlere ‘beyaz şapkalı hacker’ olma çağrısında bulundu. Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul da konuşmasında; hak etmenin 8 farklı değeri bir araya getirmek olduğunu belirtti ve bu değerleri; ‘Hayal Etmek’, ‘Asla Vazgeçmemek’, ‘Kararlılık’, ‘Ekip Çalışması’, ‘Tutku’, ‘Mutluluk’, ‘Emek’ ve ‘Karakter’ olarak sıraladı. Diğer yandan Microsoft Türkiye, fuar boyunca yaklaşık 500 kişiye ‘Dijital Okuryazarlık’ eğitimi verdi. Ziyaretçilerin ‘HoloLens’i deneyimleyebildikleri deneyim alanı ise yoğun ilgiyle karşılandı.
Geleneksel tarımdan, elektronik ve dijital tarıma geçmek gerekiyor
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Tarnet tarafından fuar kapsamında düzenlenen ‘Geleceğin Tarımı ve Tarımda Verimlilik’ paneli, Eski TBMM Başkanı ve İzmir Milletvekili Binalı Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yıldırım, tarım ve hayvancılıkta esasın; ölçek ekonomisine uygun üretim yapmak, geleneksel tarımdan, elektronik ve dijital tarıma geçmek olduğunu kaydetti. Tarım Kooperatifçiliğinin dijitalleşmesinin gelecekteki önemini Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, milli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik girişimcilik çalışmalarını İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Deniz Tunçalp, köylerin akıllı tarımla buluşmasının gelecekteki önemini Tabit Kurucu Ortağı Tülin Akın, tarım makinelerinin gelecekte ulaşacağı noktayı TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri anlattı. Panelin moderatörlüğünü ise Melek Yatırımcı Ali Rıza Babaoğlan üstlendi. Akın konuşmasında, tarımdaki riskin yüksekliğine, bu yüzden verimliliğin bu sektörde daha önem kazandığına dikkat çekerek bunun farkında olanların ise kadın çiftçiler olduğunu vurguladı ve tarımdaki çeşitliliğimize derinlik katarak akıllı tarım uygulamalarıyla katma değer üretmenin, ülke kalkınmasının lokomotifi olacağını belirtti. Moderatörlüğünü Tarnet Genel Müdür Yardımcısı Erkan Dilavaeroğlu’nun yaptığı ‘Geleceğin Mesleği Tarım’ panelinde Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiç Tekin, kentleşmeden kaynaklanan kayıpların verimlilik ve teknoloji ile karşılanabileceğine vurgu yaparken, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Ufuk Türker ise; tarımdaki değişkenliklerin bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle takip edildiğinde, üretimi kolaylaştıran, maliyeti düşüren ve yeni pazarlarla buluşan bir ekosistemi besleyeceğinin altını çizdi. Panelist, Tarım Danışmanı Tanfer Dinler, genç çiftçilerimizin küçük bir destekle nobele aday işler çıkarabileceğini, gençlerin teknolojiye yatkınlıklarının tarımdaki başarılarının temelini oluşturacağını belirtirken, tarla.io CEO’su Kerem Erikçi ise tarım ekosisteminde bilgi üreten kurumlar artıkça daha sağlıklı optimizasyonlar yapılacağını ve gelecekte gençler için tarım sektörünün daha değerli bir noktaya ulaşacağını kaydetti. Tarnet’in Tarım Teknolojilerinde başlattığı yeni Ar-Ge projeleri fuar boyunca yoğun ilgi gördü. Tarnet, tarımda katma değer üretme hedefindeki tüm kişi ve kurumları fuardaki standında ağırladı. Tarnet standını; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ziyaret etti. Tarnet Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, fuar boyunca yapılan çalışmalar hakkında misafirlerine bilgi verdi.