Verinin nerede toplandığı ve nasıl işlendiği büyük önem taşıyor
IBM Küresel Teknoloji Servisleri Ülke Lideri Burçak Soydan.
Dijital dönüşümün bütün dünyada hız kazandığı bir dönemde, işlerimizi büyütmemizin önündeki en önemli etken artık veri. Veriyi günümüzün altın madeni olarak tanımladıklarını belirten IBM Küresel Teknoloji Servisleri Ülke Lideri Burçak Soydan, “Endüstrilerin ve onlara hizmet eden profesyonellerin başarısı gelecek dönemde bu veriden ne kadar ve nasıl faydalandıklarıyla ortaya çıkacak. Veriden fayda sağlamak için kullanılan yapay zekâ temelli analitik çözümler kadar, veriyi nasıl ve hangi ortamda depoladığınız, nerede toplayıp nasıl işlediğiniz büyük önem taşıyor. Özel sektör, kamu ayrımı gözetmeksizin, tüm kurumlar artarak dijitalleşen iş süreçleri çerçevesinde her geçen gün daha fazla veriyi işliyor ve depoluyor. İşte bu noktada bulut çözümleri verileri işlemek ve depolamak için pratik çözümler sunuyor. Bu çerçevede Türkiye’de de büyük veriden fayda sağlamak isteyen sektörler analitik çözümlere olduğu kadar bulut teknolojisine dayanan çözümler konusunda da bir talep yaratıyor. Biz de IBM Bulut çözümlerimizle bu şirketlere destek olmaya devam ediyoruz. Bulut platformları katlanarak artan veriyi işlemek ve depolamak için pratik çözümler sunuyor” dedi.
Günümüzde bazı kurumlar, çeşitli kısıtlar nedeniyle teknoloji şirketlerine ait bulut platformları yerine kendi veri merkezlerini kullanmayı tercih ediyorlar. “Bulut çağında başarılı bir veri merkezi işletmek için gerekli olanlar ise esneklik, kapasite ve kullanılabilirliği artırmak, toplam sahip olma maliyetini düşürmekten geçiyor” diyen Burçak Soydan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“IBM olarak Türkiye’de ilk yerel veri merkezi yatırımımızı 25 yıl önce yaparak bu sektörün doğuşuna öncülük etmiş bir kurumuz. Bu alandaki yatırımlarımızı da yıllar içinde büyüterek ve güncelleyerek bugün Türkiye’de 3 ayrı noktada, 3 bin metrekareyi aşkın bir veri merkezi operasyonu yürütüyoruz. Türkiye’deki operasyonumuz aynı zamanda IBM’in global bulut platformları ile entegre çalışmakta, bu sayede müşterilerimize tercihleri doğrultusunda hem verilerini ülke sınırları içinde tutabilecekleri, hem de global ölçekte verimlilik elde edebilecekleri hibrit modeller sunabiliyoruz. Ek olarak çeşitli kısıtlardan ve hassasiyetten dolayı müşteri bilgileri, kritik veriyi kurum dışında tutamayan kurumlar için ise geliştirilmiş çözümlerimiz mevcut. Örneğin IBM’in bundan bir yıl önce duyurduğu özel bulut platformu, genel bulut hizmetlerine benzer avantajlar sunuyor. Bunu sunarken de tek bir kuruluşa ait, ortamın özelleştirilmesinin benzersiz gereksinimleri ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir bulut bilişim modeli olarak hem esneklik sağlıyor hem de maliyet avantajı getiriyor. Özel bulut aynı zamanda kuruluşlara daha fazla denetim, artırılmış performans, öngörülebilir maliyet, daha sıkı güvenlik ve esnek yönetim seçenekleri gibi avantajlar sunuyor. Böylece işletmeler kendi verisini şirket dışına çıkarmadan, kendi yerinde tutarak bulut yeteneklerini kullanabiliyorlar.
Türkiye’de ve dünyada 300’ün üzerinde veri merkezi işleten bir kurum olarak biliyoruz ki aslında veri merkezi işletmek pahalı bir süreç. Kullanılmayan sunucular, depolama ve ağ cihazları ile veri merkezinde fazla elektrik tüketen ya da ısı üreten cihazlar kurumlara bir süre sonra yük olabiliyor. Günümüzde ise artık akıllı teknolojiler ve analitik sistemler ile bu atıl bileşenlerin tespit edilmesinde önemli avantajlar sağlayabiliyoruz. Bu analitik modellemeler aynı zamanda kapasite gereksinimlerini öngörme, gerekli yatırımları zamanında yapma konusunda da destek sağlıyor. IBM, dünya çapında operasyonunu yürüttüğü 500 bini aşkın sunucuda kapasite kullanımını ve kullanılabilirliği en üst seviyeye çıkartırken yapay zekâ temelli kognitif teknolojilerden faydalanıyor. Günümüzde bulut hizmetlerinin temelinde ise ölçek ekonomileri ve otomasyon bulunuyor. Bulut hizmet sağlayıcılar bu iki temel faktör ile oluşturdukları değeri müşterilerine sunuyorlar. İster kamu ister özel sektör olsun, kurumların veri merkezlerini konsolide ederek büyük veriyi daha etkin kullanabilmek için verilerini belirli merkezlerde toplamaları gerekiyor. Bu aşamada ise mekanik ve elektrik sistemlerinin kesintisiz hizmete olanak sağlayacak şekilde tasarlanması ve siber güvenlik konularında gerekli önlemlerin alınması büyük önem arz ediyor.”