Verion e-Fatura çözümünü hayata geçirdi
Verion e-fatura çözümünü hayata geçirdi. _x000D_
397 Sayılı Vergi Usul Genel Tebliği’nin açıklanmasının ardından Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Fatura uygulaması başlatıldı. Uygulama için şirketler ve tüzel kişiler tarafından başvuru ve kabullerinin yapıldığı bu dönemde sistemlerini e-Fatura’ya bütünleştirmek isteyen şirketler çalışmalarını yürütüyor. Verion Teknoloji, Kayıtlı Elektronik Posta uygulamasına yönelik çalışmalarından da destek alarak Türkiye’nin ilk yerli çözümünü sunmaya hazırlanıyor.
Verion Teknoloji Genel Müdürü Yüksel Samast, e-Fatura uygulamasıyla birlikte Türkiye’de yüklü miktarda fatura kesen ve alan şirketlerin iş süreçlerinde önemli oranda verimlilik, hız ve tasarruf kaydedeceğini aktardı. Samast, e-Fatura teknolojisini Türkiye’de hayata geçirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Yasal geçerliliği olan e-Fatura çözümünü biz Türkiye’de gerçekleştirdik. Yazılımı ile birlikte çözümü de üretmiş bulunuyoruz. Buradaki hedefimiz daha kurumsal bazda e-Fatura yönetimi için daha kurumsal bazda çözüm ortaya koyabilmek.”
Mevcut kurum ve şirketlerin muhasebe veya ERP yazılımına bütünleşik bir çözüm sunduklarını söyleyen Samast, kurum ve şirketlerin bunu bir orta ve üst katman olarak sistemlerine bütünleştirebileceklerini ifade etti.
Yoğun olarak fatura kullanan şirketlerin başta tasarruf ve verimlilik olmak üzere etkinlik ve performanslarının da artacağına dikkat çeken Samast, bu sayede maliyetlerin de önemli ölçüde düşürülebileceğini kaydetti. Samast, “Yasal olarak şirketler 10 yıl boyunca faturalarını saklamak durumunda. Bu açıdan bakıldığında yılda milyonlarca kağıt fatura kesen şirket var ve bunların arşivlerinin saklanması bile çok büyük problem yaratabiliyor. e-Fatura bu açıdan dahi bakıldığında çok büyük katkı sağlayacaktır. Mekansal arşivlerin yerini daha kontrol edilebilir sanal ortam arşivleri alacak” dedi.
Telekom sektörüne yönelik operatörler için özel izinle günümüzde kesilen e-Fatura’dan farklı bir uygulamanın hayata geçirilmiş olduğunu vurgulayan Samast, eski sisteme dahil olan operatörlerin de 5 Mart 2011 tarihine kadar yeni sisteme dahil olacaklarını kaydetti. e-Fatura uygulamasının fatura kesen ve alan kurumlar ve tüzel kişiler için geçerli olduğunu da hatırlatan Samast, kişilere gönderilen faturaların bu sistem dahilinde olmadığını da sözlerine ekledi.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) teknolojisine de sahip oldukları için e-Fatura çözümünü de kısa sürede hayata geçirebildiklerini aktaran Samast, e-Fatura’nın da aslında bir KEP uygulaması olduğunu ifade etti. Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Fatura başvurusu yapan şirket ve kurumların bir yıl içerisinde bu uygulamaya geçişlerini tamamlamaları gerektiğinin altını çizen Samast sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Yurtiçi ve yurtdışında şirket olarak önemli bir e-Fatura sağlayıcı haline gelmeyi hedefliyoruz. Şu an bunu tamamen yerli çözümümüzle başarmış durumdayız. Gerçek anlamda da ilk e-Faturayı kesmek istiyoruz. Bunun için de gerekli görüşmeleri ve başvurularımızı tamamlamak üzereyiz. İlk e-Faturayı kamuoyu önünde kesmiş olacağız.”