Verion KEP’e hazır
Kayıtlı Elektronik Posta sistemi KEP ile yeni düzenlemeler gelecek. Kayıtlı Elektronik Posta sistemi KEP ile yeni düzenlemeler gelecek.
Kayıtlı Elektronik Posta sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı kurum, kuruluş ve şahıslar arasında elektronik olarak gönderilip alınabilecek, başka bir deyişle yasal geçerli olarak elektronik yazışma ve bildirim (beyanname, bildirge, başvuru, tebligat, ihtar, ihbar, vb.) yapılabilecek. BTK’nın sektörü düzenlemek üzere yasal yetkilendirmeyi almasının ardından 14 Temmuz’da bir yönetmelik yayınlaması bekleniyor.
Verion Teknoloji Grubu’da TÜBİTAK-TEYDEB tarafından desteklenen 3 yıl süren bir Ar-Ge çalışmasının ardından Türkiye’deki ilk ve tek KEP teknolojisini hayata geçirdi. Kayıtlı elektronik posta teknolojisinin yanında, e-imza, zaman damgası, e-fatura ve e-ticaret teknolojilerinin de Türkiye’de özel sektör tarafından ilk defa geliştirilme ve uygulanma süreçlerinde önemli rol üstlendiklerini ifade eden Verion Teknoloji Genel Müdürü Yüksel Samast, “KEP sürecinde ETSI standartlarına ve mevzuata uyumlu bir yazılım hayata geçirdik. ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü ile işbirliği çerçevesinde ODTÜ Kriptoloji Laboratuvarında kriptografik açıdan performans ve güvenlik testlerini yaptık” dedi.
KEP’in dünyada güven kurumu ya da güvenilir üçüncü taraf olarak adlandırıldığını hatırlatan Samast, KEP sağlayıcı olmak isteyen şirketlerin ISO 27001 sertifikasına sahip olması gerektiğini ve çalışanların yetkinliği, donanım güvenliği, yazılım güvenliği ve standartları ile fiziksel güvenlik gibi konulara dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.
KEP sistemini tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiklerini ve anahtar teslimi KEP sistemi kurabildiklerini hatırlatan Samast, Türkiye dışında çevre ülkeleri de hedefledikleri için KEP yazılımını çoklu dil desteğiyle birlikte geliştirdiklerini kaydetti. Samast sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Hedefimiz sadece Türkiye değil. Arapça, Rusça ve İngilizce gibi dilleri de destekliyoruz. ”
KEP sayesinde 3 milyar TL
tasarruf sağlanacak
e-Dönüşüm, e-Ticaret ve e-İş alanlarına KEP’in önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Samast, “e-Devlet boyutuyla bakarsak kamuda artık evrakın basılı bir hale gelmesini gerektirecek hiçbir durum kalmayacak. e-İş açısında bakarsak faturaları artık basmak ve saklamak zorunluluğu kalkacak. Bankalar ekstrelerini basmak zorunda değil. Kendi tarafında basılı olarak saklamak zorunda da olmayacak. Bütün kamu, bankalar ve operatörler düşünüldüğünde hem iş ve işlemlerde hız sağlanacak hem de önemli tasarruf sağlanacak. Dünyada Yeşil BT kavramının da tam olarak işaret ettiği nokta bu. Kâğıdı ortadan kaldırmak demek modern dünyada dünyayı korumak demek” şeklinde konuştu.
KEP’in Türkiye’de yıllık tasarrufunun en az 3 milyar TL olacağını söyleyen Samast, basılı kağıdın ortadan kalkmasıyla sadece bu rakama ulaşabileceğini belirtti. Samast
sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Türkiye’de 47 milyon kredi kartı kullanıcısı var. Her ay bu kullanıcılara ekstre gitmek zorunda. GSM sektöründe abone sayıları yine aynı rakamlarda bunlara her ay fatura gitmek zorunda doğalgaz ve elektrik gibi kalemler de düşünüldüğünde yıllık milyarlarca kağıt dolaşımından bahsediyoruz. Yine aynı şekilde noterlerden yapılan tebligat sayısı 3 milyona yakın. Burada her bir işlemde önemli bir optimizasyon sağlayacağız. KEP’in direk etkisinden ziyade kümülatif etkisinden bahsetmek gerekli.”