“Veritabanlarımızda ve uygulamalarımızda performans arttırımı sağlıyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Veritabanı Yönetim Sistemleri Şube Müdürü Kubilay Tanyeri, “Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünde yer alan Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın birleşmesiyle gerçekleşen merkezileşme yapısıyla ortak kullanılan tabloların da merkezileştirilme ve birleştirme işlemleri ivme kazandı” açıklamasını yaptı.
Bilgi İşlem Dairesi Veritabanı Yönetim Sistemleri Şubesi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi ve KYK Bilgi Teknolojileri Dairesi birimlerinin birleştirilmesinden sonra gerçekleştirdikleri pek çok proje bulunduğunu dile getiren Kubilay Tanyeri, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunların ilki ve en önemlilerinden birisi; KYK Söğütözü yerleşkesi Sistem Odasında bulunan ve hâlihazırda çalışan ‘Kredi, Yurt ve Kurumsal’ yazılımlarımızın kullanıldığı Oracle Exadata veritabanı makinesinin, Söğütözü yerleşkemizden alınarak GSB Veri Merkezine herhangi bir kesintiye sebebiyet vermeden taşınması işinin gerçekleştirilmesi oldu. Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünde yer alan Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın birleşmesiyle gerçekleşen merkezileşme yapısıyla ortak kullanılan tabloların da merkezileştirilme ve birleştirme işlemleri ivme kazandı.
Bunlarla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı Veri Merkezine taşınan Oracle Exadata makinesinde çalışan KYKDB, GSBDB ve KYKWH’ın FKM’nin (Felaket Kurtarma Merkezi) Söğütözü lokasyonunda bulunan KYK Sistem Odasına kurulumları gerçekleştirildi ve aktif hale getirildi. Bu sayede Bakanlığımız veri merkezinden farklı bir lokasyon olan Söğütözü yerleşkemizde bulunan sistem odamızda anlık veri yedekliliği sağlandı.” Tanyeri, “Bakanlık Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde var olan Microsoft SQL Server veritabanlarıyla ilgili konsolidasyon çalışmaları yapıldı, güncel teknolojiler kullanılarak ‘SQL Server Always On’ yapısına geçiş sağlandı” bilgisini vererek ‘Always On’ yapısıyla birlikte veritabanı sistemlerine kesintisiz ve yedekli mimaride çalışma olanağı kazandırıldığının altını çizdi.
‘Gençlik’ veritabanımız açık kaynak kodlu PostgreSQL veritabanına taşındı
“Gerçekleştirdiğimiz bir başarı hikayesi de; ‘Açık Kaynak Kodlu Veritabanı Yönetim Sistemine Geçiş Projesi’dir (PostgreSQL)” ifadesini kullanan Tanyeri, “Gençlik ve spor yazılımlarının ürettiği verilerin Microsoft SQL, ‘Kredi, Yurt ve Kurumsal’ yazılımlarının ürettiği verilerin ise Oracle veritabanı yönetim yazılımlarında bulunması sebebiyle veritabanı yönetim yazımlarının maliyetlerini düşürmek, esneklik ve güvenliğini sağlamak, performansını artırmak, firma bağımlılığına son vermek üzere Türksat ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi desteğiyle PostgreSQL açık kaynak kodlu veritabanı yönetim yazılımına geçiş çalışmaları başlatıldı” açıklamasını yaptı. Tanyeri, şu noktalara dikkat çekti: “İlk etapta MSSQL üzerinde bulunan ‘Gençlik’ veritabanımız açık kaynak kodlu PostgreSQL veritabanına taşındı ve gençlik yazılımlarımız da Postgre veritabanında uyumlu çalışacak şekilde revize edilerek devreye alındı. Bu bağlamda Bakanlığımız bünyesinde hâlihazırda PostgreSQL-MSSQL ve Oracle veritabanları hizmet veriyor ve yönetimleri aktif bir şekilde devam ettiriliyor. Bakanlık ‘cluster’ veritabanlarıyla Belgenet veritabanının güvenliğine yönelik ‘loglama’ ve bloklama ürünleri (Oracle Audit Vault ve IBM Guardium) devreye alındı ve bu kapsamda uygulama ve veritabanı üzerinde yapılan işlemlerin kayıt altına alınması sağlandı. Alınan bu kayıtlar, uygulama geliştiricilere ait ‘data manipulation’ ve ‘data definition’ işlemleriyle birlikte ‘logon’ işlemlerini kapsamakta. Bu sayede veritabanlarımızda yapılan DML ve DDL işlemleri anlık olarak ‘loglanıp’ işlem güvenliği sağlandı.”
‘Ulusal Veri Envanteri ve Kamu Veri Sözlüğü Çalışması’ daha geniş alana yayılarak geliştirildi
Kubilay Tanyeri, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı uhdesinde sürdürülen ‘Ulusal Veri Envanteri ve Kamu Veri Sözlüğü Çalışması’ çalışmasının 1. Fazı kapsamında Bakanlığımız kurumsal veri sözlüğüne yönelik standartlara uygun kayıtlar oluşturuldu. 2. Faz kapsamında oluşturulması planlanan kayıtların bilgisi Dijital Dönüşüm Ofisine, Başkanlığımız tarafından iletildi” açıklamasını yaparak şunları kaydetti: “Bununla ilgili geliştirme süreçleri devam ettirildi ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi talimatları doğrultusunda Veri Sözlüğü çalışmasına birimler bazında daha geniş alana yayılarak geliştirilmeye devam edildi. Bu bağlamda ilgili birimlerdeki yetkili kişilere eğitim verilerek Kayıt Kontrol Otorite sorumluları sürece dahil edildi.” Bu çalışmaların yanı sıra ‘development veritabanları’ bulunmayan ‘Production veritabanları’na ‘pre-production/development veritabanları’ kurulumları gerçekleştirildiğini belirten Tanyeri, “Bu sayade yazılımcı personellerimiz ‘Test ve Development’ ortamında daha esnek bir yazılım geliştirme sürecine dahil oldular” dedi. Tanyeri, tüm veritabanlarının güncel yamaları geçilerek veritabanı yazılımlarının açıklıklarının giderilmeye çalışıldığını vurgulayarak “Zaman içerisinde oldukça büyük veri hacmine ulaşan tablolarımızın soğuk verileri arşivlenerek arşiv veritabanlarımıza gönderilmekte bu sayede veritabanlarımızda ve uygulamalarımızda performans artırılmaları gerçekleştirilmekte” açıklamasını yaptı.