Veriye dönüş büyümenin anahtarı olacak
25. yılına giren Komtaş, veri yönetimi konusundaki tecrübesinin yanı sıra yeniden yapılanmasıyla birlikte büyüme hızını aynı oranda sürdürmeyi hedefliyor.
2014 yılı öngörülerinin hemen hepsinde verinin daha fazla artacağı, kurumların sosyal medya, taşınabilir cihazlar, büyük veri ve bulut bilişim odaklı BT stratejileri belirleyeceğine işaret ediyor. Bunca veri kaynağı ve ortaya çıkan veri yığınları düşünüldüğünde içeriğin doğru, tutarlı ve şeffaf olarak iş ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelmesi önem taşıyor. Ortaya çıkan verinin iş uygulamalarına uyumu ve iş süreçlerindeki geçişi gibi detaylar işin sürekliliğinde kritik bir dönemeç yaratıyor.
Bu veri yoğun süreçlere uyum sağlayan kurumlar kazanırken, bu konuda hizmet veren şirketlerin de iş alanı genişliyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerden biri de Komtaş.
Şirketin 25. yılında ayakta kalabilmesini dönemin dinamiklerine uyum sağlama becerisiyle açıklayan Komtaş Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak’tan şirketin 25 yıldaki yolculuğunun hangi yollardan geçtiğini dinledik:
“1990’ın başlarında ERP sistemleri şirketler için önem kazandı. O dönemde Komtaş da çok uluslu şirketlere mali ve yönetim odaklı yazılım sağladı. Şirket, 2000’li yılların başlarında iş alanını veri analizi konusunda geliştirdi. Bununla birlikte veri analizi birimi kuruldu ve ortaya çıkan verilerin raporladamadan başlayarak tüm analitik süreçlere ihtiyaç duyulacağına inanarak bu yola çıktık. Bu alanda da kendimizi geliştirirerek yolumuza devam ediyoruz. Baktığımızda, doğru bir tercih yaptığımız da görülüyor.”
2007 yılından bu yana Informatica şirketiyle anlaşarak yollarına devam ettiklerini aktaran Çomak, “kurumsal veri yönetimi” alanında çalışmaya devam ettiklerini bildirdi. Şirketin, iki ana kolunun artık iki farklı marka altında yoluna devam ettiğini aktaran Çomak, Komtaş İş Çözümleri ve Komtaş Bilgi Yönetimi olarak ayrı çözümler geliştirdiklerini vurguladı.
Kurumsallaşmanın üzerinde büyüme
Komtaş Bilgi Yönetimi için kurumsal dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çomak, yaklaşık 6 ay gibi bir süre içerisinde temel iş alanlarına uygun kişilerin atanmasını ve kurumsal hafıza oluşturulmasını sağlamak için bu süreçten geçtiklerini anlattı. Önümüzdeki yıl büyüme hedefinde olduklarının altını çizen Çomak, kurumsallaşmayla birlikte büyüme hedefleri olduğunu sözlerine ekledi.
“Veriyi ne kadar işlerseniz maliyetleri o kadar indirebilirsiniz. Maksimum değer üretirken maliyetleri en az seviyeye çekmeye çalışıyoruz. Finans, telekom, enerji ve büyük perakende şirketlerinde olduğu gibi veri yoğun ortamlarda bizim özelliğimiz öne çıkıyor” diyerek sözlerine devam eden Çomak, nesnelerin interneti (IoT) kavramının yaygınlaşmasıyla birlikte de veri yönetiminin öneminin artacağını vurguladı.
Yeni yılda daha büyük projeler için fırsatlar gördüklerini belirten Yüksel Çomak, geçtiğimiz yıl yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme kaydettiklerini, yeni yılda da benzer bir oranda büyüme beklediklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Veri sahipliği yakınsamaya uğruyor
Veri kalitesi, veri yönetimi, veri kuralları, iş süreçleri yönetimi ve risk yönetimi gibi kavramların yakınsamasından ortaya çıkan veri sahipliği (data governance) kavramıyla şirketler verileri konusunda yeni önlemler alıyor. Veri sahipliği ile kurumların sağlaması beklenen faydalar ise şu şekilde sıralanıyor:
• Karar alma süreçlerinde tutarlılık ve güven
• Düzenleyici cezalar karşısındaki riskin azaltılması
• Veri güvenliğinin artırılması
• Veri kalitesi için hesaplanabilirlik
• Denetleyici ekibe daha iyi planlama fırsatı
• Minimal yapıya dönüş ya da işlerdeki mükerrer sürecin sonlanması
• Çalışan verimini optimize etmek