VERİYİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜREBİLEN KAZANIR
Şirketler ve sektörler için veri akışının sayılarla ölçülebilir düzeyde olduğu günler bir hayli eskide kaldı. Bilgi çağıyla birlikte iş dünyası hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Bugün sadece bilgi niteliği taşıyan veriler değil, verilerin sağlandığı kaynaklar bile hem çeşit hem sayı olarak takibi güç bir yelpazeye ulaştı. Zaman ve nitelikli bilgi ekseninde yaşanan yoğun rekabetin galibi olmak isteyen şirketler, doğru adımları atabilmek için yenilikçi iş çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Logo Yazılım İş Analitiği ve Bütçe Çözümleri Satış Direktörü Cem Cengiz Yılmaz’ın da dikkat çektiği gibi, iş analitiği de onlardan biri. Onlarca farklı kaynaktan elde edilen verileri hızla ve titizlikle işleyen ideal bir iş analitiği çözümü, şirketlerin karar alma mekanizmalarına kritik anlarda ihtiyaç duydukları anlık bilgiyi sunarak, rekabette bir adım öne çıkma fırsatını sunabiliyor. Cem Cengiz Yılmaz, bu başlıkta kurumsal farkındalığı şöyle anlatıyor:
“İş analitiğinin gerekliliği, özellikle işletmelerin yönetebileceklerinden daha fazla veriye sahip olduklarında ve bu verileri anlamlı bilgiye dönüştürmede ortaya çıkıyor. IDC istatistiklerine göre, 2020’de uygulama yazılımları tarafından üretilen veri miktarı, 10 yıl öncesinin yaklaşık 44 katı olacak. Bu verinin işlenmesi ve buradan analizler yapılarak yönetim kararları alınabilmesi en önemli konulardan biri oldu ve olmaya devam edecek. Veriyi bilgiye dönüştürerek, taktiksel kararların hızlı ve doğru bir şekilde verilmesinde yardımcı olan iş analitiği çözümleri, globalleşen pazarda özellikle orta ölçekli şirketlere rekabet avantajı sağlıyor. Firmalar; bu çözümlerle konsolide edilmiş, doğru, gerçek zamanlı ve çok boyutlu verileri kullanarak proaktif yönetim imkânı elde ediyor.”
Veri madenciliğinin önemi daha da artacak
Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bilim kurgu olarak nitelendirdiğimiz pek çok fikir veya cihaz günümüzde hayata geçmiş durumda. Cep telefonlarımızla hava durumundan borsa bilgilerine, bankacılık işlemlerinden yaptığımız spor aktivitelerinin takibine kadar pek çok veriyi anlık izleyebiliyoruz. Bundan sonrasına yönelik beklentilerini ise Cem Cengiz Yılmaz, şöyle anlatıyor:
“Yakın gelecekte, cep telefonuna bile ihtiyaç duymayacağımız, kullandığımız her cismin sensorlar aracılığıyla veri toplayan, analiz eden ve anlamlandıran birer bilgisayar olacağı görülüyor. Örneğin giydiğimiz kıyafetteki nano-teknolojik sensorlar bir bilgisayar gibi veri toplayacak ve bunları ağlar vasıtasıyla bulut teknolojilerle dev veri merkezlerine iletecek ve geliştirilen iş analitiği sistemleri bu verileri anlamlandıracak. Geleceğin en gözde meslekleri arasında gösterilen “veri madenciliği” tüm bu sürecin yönetimini üstlenecek. Zamanla pek çok firma ve iş kolunun işlerini bu akıllı sistemlere kaptıracağı bir gerçek.”