Veriyi, ekonomik bir değere dönüştürün
Büyük veri; veri ve analitiğin benzersiz özelliklerinden yararlanarak ekonomik değerler yaratmak üzere veriyi dijital varlık olarak kullanmak. Bu durum da, Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu’nun tabiriyle veriyi yatırım yapılabilecek güçlü bir varlık haline getiriyor. Verilerin ve analitiğin dijital varlıklar olarak ekonomik özelliklerini anlamak ise verileri paraya dönüştürmenin ilk adımı. Günümüzün ve geleceğin en değerli şirketleri, yeni değer kaynaklarının türetilmesi ve kullanılması için yapay zeka, makine öğrenimi, derin öğrenme gibi açılardan büyük veriye hakim kuruluşlar olacak. Yapay zeka gibi yükselişte olan teknolojiler hayatımızı, iş yaşamını önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyük ölçüde dönüştürecek. “Dell Technologies’in 2030 araştırmasına göre, dünya çapındaki 3 bin 800 liderin yüzde 80’i önümüzdeki 5 yıl içerisinde AI teknolojilerine yatırım yapacağını açıkladı” bilgisini veren Sinan Dumlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’deki işletmelerin de önemli ölçüde yeni trendleri yakından takip ettiğini, bu trendleri kendi bünyelerinde uygulayabilmek için arayışta olduğunu gözlemliyoruz. Farkındalık düzeyi henüz gelişmiş ekonomidekiler kadar olmasa da yapay zekanın konuşulduğu tüm platformlar ve çözümler işletmeler için ilgi çekici oluyor. Yapay zeka, bundan sonraki tüm verinin yönetilmesinde başrolü oynayacak. Yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenimi arasındaki ilişki ışığında, işletmelerin öncelikle makine öğreniminde belirli bir noktaya gelmesi, daha sağlam temeller üzerine oluşturulmuş bir yapay zeka stratejisi anlamına gelecek.”
IoT temel olarak yaşamımızı, şirketlerin nasıl işletildiğini ve dünyanın nasıl çalıştığını değiştirirken, Dumlu’nun verdiği bilgiye göre, Dell Technologies de IoT ve yapay zekanın bir araya geldiği dağıtık bilişim mimarisini baştan uca bağımsız bir ekosistem içerisinde sunuyor. IoT yeni fırsatlar doğuruyor, ancak bu fırsatları değerlendirebilmek için organizasyonların, veri hakkında ne düşündüklerini de değiştirmeleri gerek. IoT’nin yükselişiyle birlikte, dünya çapında cihazlar ve sensörlerden anlık olarak akan veriyle başa çıkmak üzere geliştirilen bir dizi uygulama görüyoruz. Günümüzün daha statik ve alışılagelmiş veri anlayışı, IoT ile birlikte, gerçek zamanlı uygulamalara ve sürekli tüketim modeline geçişe ihtiyaç duyuyor. Bu süreci, “Yeni modeller, var olan altyapıların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor” sözleri ile özetleyen Sinan Dumlu, şu bilgileri verdi:
“Sektörde ne gibi düzenlemeler gelirse gelsin, nesnelerin internetiyle ortaya çıkan veri miktarı artmaya devam edecek ve işletmeler bu verilerle başa çıkmayı öğrenmek zorunda kalacak. Gözlemlediğimiz kadarıyla, şu anda işletmelerin birçoğu IoT ile karşılarına çıkacak fırsatların farkında ve harekete geçmek için adımlarını atıyorlar. Dell Technologies olarak ürün ve hizmetleri şirket geneline entegre etmek için yeni IoT planlaması başlattık. Uygulamaları hızlandırmak için yeni araçlar ve araştırmaya yönelik Ar-Ge planlaması kapsamında 3 yıllık süre zarfında 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz.”