Veriyi işleyen kaynaklar verinin olduğu yere taşınacak
NetApp Türkiye Çözüm Mühendisliği Takım Lideri Levent Kaptanoğlu
Verinin gitgide önem kazandığı günümüzde artık şirketler verilerinin depolanması ve yönetilmesi söz konusu olduğunda öncelikle esnekliğe sahip olmak istiyorlar. İster bulutta ister veri merkezlerinde olsun, hızlı ve güvenilir hibrit sistemlere sahip olan kurumlar, değişen ihtiyaçlara göre geçişleri sağlayabilme esnekliği ile avantaj kazanıyor. Bir dönem çok kritik durumda olan veriyi özel bulutta tutarken artık daha az önem taşımaya başladığında bu veriyi genel buluta aktarabilme ve bu sayede gereksiz maliyetlerden de kurtulabilme özgürlüğü vazgeçilmez bir husus. Opinion Matters tarafından 750 BT yöneticisinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre en çok kullanılan bulut sisteminin hibrit bulut olduğunu kaydeden NetApp Türkiye Çözüm Mühendisliği Takım Lideri Levent Kaptanoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu kadar büyük olan bir talebi en verimli şekilde karşılayabilmek için NetApp olarak hibrit bulut veri servisleri alanında Microsoft Azure ile iş birliğini genişlettiğimizi duyurduk; aynı şekilde AWS ile de bir iş birliğimiz var. NetApp, her türden bulut ortamını destekleme vizyonunu tüm çözümlerinde hayata geçiriyor. NetApp’ın veri ürünleri ve hizmetleri, her türden bulut ortamında inovasyon geliştirmeleri ve hızla dönüşen teknolojik ortamda etkin iş sonuçları elde etmeleri için müşterilerini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Küçük ya da büyük olması fark etmeksizin her girişimin ve şirketin bulut bilişimden faydalanabilmesi için ‘Kullandıkça Öde Sistemi’ni destekliyoruz. Bu sistem ile kullanıcıların ihtiyaç duydukları hizmetlere daha kolay erişmesi sağlanırken; hizmetleri ihtiyaç duyduklarından fazla veya az miktarda satın alma riskini ortadan kaldırmaya ek olarak değişen ihtiyaçlarına göre istedikleri hizmeti ve istedikleri zaman alabilmelerini sağlıyoruz.”
Buluta odaklılık, artık daha sağlıklı iş kararları alınması, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi, yeni hizmetler sunmak ve yeni iş modelleri geliştirmek, kurum genelinde verinin sağladığı avantajların kullanılabilmesinin en temel yolu olarak gösteriliyor. Kurumların da artık bu gerçeğin farkında olduklarının altını çizen Levent Kaptanoğlu, şunları kaydetti: “Ancak, bulut ortamında başarı, her türden bulutta depolanan verinin entegrasyonuna, korunmasına ve optimize edilmesine bağlı. Biz NetApp olarak bu üç yaklaşıma, yani verinin bulutta entegrasyonu, korunması ve optimize edilmesine odaklanan çözümlerimizle özellikle dijital dönüşüm süreçlerinde, hizmet sağlayıcılarının işlerini büyütüp riskleri azaltmalarına destek veriyoruz. Türkiye’de de bulut hizmet tedariki alanında veri altyapılarıyla sağladığı hizmet ve çözümler sayesinde gelişmiş bir ilişkimizin bulunduğu BulutBroker, yetkinliğini kanıtlayarak iş ortakları listemize girme başarısını gösterdi. Bu stratejik iş ortaklığının sunduğu veri saklama ve arşivleme platformuyla hem şirketlerin verilerinin ikinci adresi olabilmeyi hem de uygun maliyetle iş sürekliliği sağlayarak müşterilerimize rekabet gücü kazandırmayı hedefliyoruz. BulutBroker ile medya dünyasına yönelik ilk projemizi geçtiğimiz sene Doğuş Yayın Grubu’nda gerçekleştirdik. Petabaytları bulan zengin medya içeriklerini buluta arşivleyen yeni bir altyapı inşa ettik.
Kurumlar için, bulut öncelikli bir organizasyona dönüşerek rekabet üstünlüğü kazanmak artık bilinen bir şey, ama bunun sonucunda somut iş etkisi yakalayabilmek de önem arz ediyor. Vizyonumuz bulut aracılığıyla veri odaklı inovasyon için ilham kaynağı olmak.
Burada unutmamamız gereken bir nokta var: önümüzdeki yıllarda veri o kadar hızlanacak ki veriyi bir yerden bir yere taşımak zorlaşacak. Verinin muazzam bir dinamikliğe eriştiğini ve hiç olmadığı kadar büyük oranlarda üretildiğini hepimiz biliyoruz. Bu durum öyle bir noktaya geldi ki veriyi bir yerden bir yere taşımak artık git gide zor bir hal aldı. Veriyi taşımak yerine artık veriyi işleyen uygulamaların ve kaynakların verinin olduğu yere taşınması gerekiyor, bu da bulut, merkez ve uç mimarileri gibi yeni yapıların oluşturulması gibi sonuçlar doğuruyor. Gelecek yıllarda merkezden geçen verinin miktarı uçlarda oluşan verinin miktarından daha az olacak. Tesadüfen gerçekleşmeyecek bu geçiş, doğru verinin daha sonra karar alma süreçlerinde kullanılmak için saklanması sayesinde gerçekleşecek.
Ayrıca “Büyük Veri”den “Devasa Veri”ye geçiş Solid-State tabanlı mimari ihtiyacını doğuracak. Büyük miktarlardaki veri yığınlarının analizini gerçekleştirme ihtiyacı giderek artarken verinin de işleme kaynaklarına daha yakın hale gelmesi gerekiyor. Devamlı bellek ile veri kaybetmeden çok düşük gecikme süreleri sunan ve bu gecikme süreleri ile de işletmeler için verinin belirlediği yeni fırsatlar yaratan yazılım mimarilerine geçiş sağlanacak. Flaş teknolojisi endüstrinin en çok konuşulan konularından bir tanesi. Flaş üzerinde çalışan yazılımlar gerçekte çok değişmedi sadece daha hızlı hale geldi.
Tüm bunlara ek olarak veri yönetimi için merkezi olmayan sabit mekanizmaların ortaya çıkacak. Veriyi güvenilir, sabit ve gerçek anlamda dağıtık bir şekilde yöneten mekanizmaların ortaya çıktığını ve veri merkezlerinin üzerinde büyük bir etki bırakacaklarını göreceğiz. Blockchain bu değişimin şu an var olan en iyi örneği.
Veri merkezi özelinde altyapı ve entegrasyonda en başta verilerin kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde yönetilebilmesi gerekliliği daha da artacak. Bunun yanı sıra uygulamaların ve verilerin yönetiminin basitleştirilmesi de çok daha büyük önem kazanacak. İster bulutta ister veri merkezlerinde, NetApp Data Fabric mimarisi ile hızlı ve güvenilir hibrit sistemler inşa edip verileri seçenekler arasında kolayca taşınabilir, kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde yönetilebilir bir hale getiriyoruz. Buluttaki verilerin değerini optimize eden Data Fabric vizyonumuzla birlikte kurumsal seviyede ölçeklenebilir hiper bütünleşik altyapı (HCI), yeni hibrit bulut yazılımlarımız ve servislerimiz, bulutta ve kurum içi ortamlarda bulunan uygulamaların ve verilerin yönetimini basitleştiren hibrit bulut veri hizmetleri alanındaki liderliğimizi daha da güçlendiriyor.
Gün geçtikçe daha çok sayıda şirket, veri ve bulut teknolojisinden faydalanarak işlerini hızlandırmanın yeni yollarını arıyor ve bu trend orta vadede de geçerli olmaya devam edecek.”