Vestel’den iki akıllı telefon
Vestel, Manisa’daki Vestel City’de Türk mühendislerce geliştirilen, yerli tasarım ve üretim eseri akıllı cep telefonu Venus’ü Berlin’de tanıttı. Venus, Eylül ayında Türkiye çapındaki Vestel mağazalarında tüketiciyle buluşuyor. Vestel, akıllı cep telefonunu Venus X ve Venus V olmak üzere iki farklı modelle satışa sunuyor. Venus X keskin, Venus V yuvarlak hatlı tasarımıyla dikkat çekiyor. Her iki modelde 5.0” ve 5.5” ekran büyüklükleri ile siyah ve beyaz renk seçenekleri var.
Android işletim sistemli Venus için Google’la anlaşma yapan Vestel, Vestel Google servislerini (Google Play) yasal olarak kullanma hakkına sahip ilk ve tek Türk üretici oldu. Venus 5.0 V ve 5.0 X, 4 çekirdekli Qualcomm işlemcisi ve uzun pil ömrü ile ön plana çıkıyor. Venus 5.5 V ve 5.5 X ise 4G özelliği, NFC teknolojisi, 13 MP kamerası ve 4 çekirdekli 1.4 GHz Qualcomm Snapdragon 400 işlemcisine sahip.
Hedef, yıllık 3 milyon adet üretim
Vestel, akıllı cep telefonunun üretim, LCM, metal press, SMD dizgi, TSP üretimi, plastik enjeksiyon, son montaj ve paketleme aşamalarını Vestel City’de kendi teknolojisiyle gerçekleştiriyor. “Türkiye’nin Mayıs 2014 itibariyle yıllık cari açığı 52,636 milyar dolar. Akıllı telefon ithalatının Türkiye ekonomisine yıllık etkisi ise 6 milyar dolar” diyen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Türkiye’de yılda 10 milyon cep telefonu satıldığını ve yaklaşık 1 milyon telefonun da yurt dışından getirildiğini vurguladı. Erdoğan hedeflerini şöyle anlattı:
“Türkiye’nin cari açığının yüzde 11,5’i ithal cep telefonundan kaynaklanıyor. Vestel, akıllı cep telefonu üretimi ve satışıyla bu açığın kapatılması için çalışacak. Hem yerli üretim sayesinde yabancı markalı cep telefonu ithalatını azaltarak cari açığın küçülmesine katkıda bulunacağız hem de akıllı cep telefonu ihracatıyla birlikte ülkenin ihracat kapasitesini artırma yönünde adım atacağız. Vestel Türkiye’nin ilk ve tek akıllı telefon üreticisi. Avrupa’da ise kendi teknolojisi ve özgün tasarımıyla akıllı cep telefonu üretme teknolojisine sahip çok az sayıda firmadan bir tanesiyiz. Bu gücümüzü iç ve dış pazarda en iyi şekilde değerlendireceğiz. Üç yıl sonunda 2 milyon adet iç pazar ve 1 milyon adet ihracat olmak üzere yıllık 3 milyon adet üretimi hedefliyoruz. Görüntüleme teknolojisindeki üretim gücümüzün de bizi akıllı cep telefonu rekabetinde bir adım öteye taşıyacağına inanıyoruz. Batarya üretiminde ise Türkiye’deki başka sektörlere de hizmet edebilmek adına, yatırım yan sanayi ile birlikte çalışıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz, Vestel cloud ile mevcut akıllı platform yapısını bir adım öteye taşımak.”
Bilgiye erişim kolaylaşacak
Venus, Therapy, Mevlevi, Nazar Boncuğu gibi ara yüzler ve yeni yorumlarıyla Çayda Çıra, Üsküdar’a Gider İken, Silifke’nin Yoğurdu, Misket gibi ezgilerle yerel kültür öğelerini de barındırıyor. Venus, Vestel’in Türkiye’nin dört bir yanındaki 1.250 mağazasında satışa sunuluyor. Gelecek dönemde Venus’ün, GSM operatörlerinin mağazalarında da tüketiciyle buluşması hedefleniyor.
Venus sayesinde Türk tüketicisinin dünya standartlarında akıllı cep telefonu teknolojisine uygun fiyatlarla ulaşabileceğini söyleyen Erdoğan, “Akıllı mobil teknolojiyi yaygınlaştırmak için önemli bir adım atıyoruz. Bu yaygınlaşma, bilgiye erişimin kolaylaştırılması ve bilgi toplumuna geçişi hızlandırmak için de önemli bir gelişmedir” dedi.