Videodan kitap çıktı
Bir video oyunu: Konusu iyi-kötü, hırsız-polis, katil-maktul bilmecesine dayanan dedektifli gerilim.
Adı: “LA Noire.” Los Angeles’in karanlık yüzü. Karanlığı.
Satış: Mükemmel. Seslendirenler, ABD’de “olay” dizi “Mad Men”ciler. Bu yüzden, duble kaymak: Hem öyküsü, hem sesleriyle cazip. Playstation 3 ve Xbox 360’da oynanıyor.
Bu başarının etinden sütünden yününden faydalanalım: Gerilim edebiyatı roman/öykü yazarlarına, “LA Noire” konusu etrafında dönen öyküler yazdıralım. Kitapçıya gitmeyen, kitabı online okuyan hedef kitlemize e-kitap olarak sunalım.
Böylece, video oyununun “kitabı” olsun. Romandan televizyon dizisi yapan kültürlere bakışla, daha yenilikçi bir iş yapalım.
••
“LA Noire” oyununu yaratan Rockstar Games şirketi, ABD’li yayınevi “Little, Brown and Company” bünyesindeki “Mulholland Books” yayınevi aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirecek. 6 Haziran’da e-kitap ortaya çıkıyor. Aralarında çağdaş Amerikan edebiyatının ilginç ve cesur yazarlarından Joyce Carol Oates’un da bulunduğu 8 yazar, “LA Noire” öykülerini yayınlayacaklar.
Belki bazı okuyucularımız Oates’ı, ABD’li senatör Edward Kennedy’nin siyasi kariyerini bitiren tuhaf trafik kazasını konu edinen “Kara Su” (Black Water) romanıyla hatırlayabilir? Başka romanları da Türkçeye çevrildi. Nobele en yakın duran Amerikalı yazar olarak bilinir.
İşte bu Carol Hanım, “LA Noire” için yine çok cesur bir öykü döktürdü: Marilyn Monroe cinayeti (?) etrafında dolanan bir soruşturma. Bundan âlâ bir “kara” Los Angeles öyküsü olabilir mi?
••
Bu anlattıklarım, değişen paradigmalara yenilikçi bir örnek… Eskiden bir yazar, kitabını yazar, sonra bundan belki tiyatro eseri veya sinema filmi yapılırdı. Zaman içinde, romandan çizgi roman üretilir oldu. Bunu, romandan videoya transfer izledi. “En klasik”ler çizgi roman yapıldı. Hatta, uzun (!) romanlar kısaltıldı, özetlendi. Vakti kıt, dikkati kıt ve sabırsız yeni kuşak okurlara sunuldu.
Ve şimdi de, video oyunundan roman/öykü üretme aşamasına geldik. Bunu, isimsiz ve kolektif çalışan “masa başı” üretimcilere değil, ülkenin tanınmış ve saygın edebiyatçılarına yaptırarak üstelik.
Videodan romana transfer işi yeni değil. Ama bugüne kadar yapılanlar, video öyküsünü kitaba dönüştürmekten ibaretti. Bunu Microsoft, başarılı oyunu “Halo” için yaptı. Videonun kitabı da oldu. Başka örnekler de var. Ama “LA Noire” durumu farklı. Burada, ABD’nin ünlü ve saygın roman yazarlarına “yeni” bir eser yazdırıyorlar. İşin içinde yaratıcılık var. İletişim dağıtım kanallarının ortak bir haznede toplanması anlamına gelen yakınsamaya yeni bir örnek bu.