VMware’in niyeti belli oldu: BT’yi servise dönüştürecekler
VMworld 2010 etkinliği Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleştirildi.Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleştirilen VMworld 2010 etkinliğinde şirketin ortaya koyduğu strateji, BT servislerine bakışı kökten değiştirecek yaklaşımlar içeriyor.
Sanallaştırma ve bulut bilgiişlem konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden olan VMware, Kopenhag’da gerçekleştirdiği VMworld 2010 etkinliğinde yeni ürünlerini ve vizyonunu Avrupa ve çevre bölgelerin katılımcılarıyla paylaştı. Ağustos ayında San Fransisko’da yapılan VMworld etkinliğinin Avrupa’daki yansımasını temsil eden etkinlik 6 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşirken, 100’e yakın basın mensubu ve analist etkinliği yerinde izledi. Açılış konuşmaları, paralel oturumlar ve teknoloji demolarıyla devam eden etkinlikte, VMware iş ortakları açtıkları stant ve danışma noktaları aracılığıyla sundukları hizmet ve çözümleri katılımcılarla paylaştı.
BT’nin dönüşümünde üçüncü faz başladı
Etkinliğin ana konuşmacısı VMware CEO’su Paul Maritz, BT’nin üç aşamadan oluşan bir dönüşüm sürecinin son aşamasına geldiğini ve bu dönüşümün bir an önce tamamlanması için çalıştıklarını söyledi. Bu aşamaları sanallaştırma yoluyla kaynakları bütünleştirme (konsolidasyon), otomasyon ve BT’yi bir servis noktasına dönüştürme (IT as a service) olarak özetleyen Maritz, şunları kaydetti: “BT’yi servis olarak tanımlama vizyonumuz, BT hizmetlerinin daha iş odaklı bir yapıya kavuşabilmesinde önemli bir adımı simgeliyor. Böylece BT servislerinin operasyonel verimlilik, rekabet ve ihtiyaçlara anında cevap verebilme gibi kritik iş beklentilerine daha yakından odaklanacağını düşünüyoruz. Böylece BT sürekli kendi ek servislerini yaratan bir yapı olmanın ötesine geçip, bu servislerin iş gereksinimlerine uygun hale getirilmesi ve daha verimli kullanılması için çalışan bir yapı haline dönüşecek. Böylece BT şirketler için bir masraf kapısı olmaktan çıkıp, bir verimlilik merkezi haline gelecek.”
Tüm ihtiyaçlar için çözümler üretiliyor
VMware, VMworld 2010’da sadece vizyonunu değil, farklı ihtiyaçlara yönelik yeni çözümlerini de tanıttı. Bu çözümler arasında bulut bilgiişleme geçişi ve hibrit (melez) bulut sistemleri kurmayı kolaylaştıran ürünlerin yanında, yönetim ve otomasyonu kolaylaştırmaya odaklanan çözümler de dikkat çekiciydi. Masaüstü kullanıcıları için sanal makine başına maliyetin 300 doların altına düşmesi ve bulut bilgiişlem altyapısına geçiş konusunda hedef kitlenin KOBİ’lere kadar indirgenmesi, toplantının başlıkları arasına serpilen diğer bazı ilginç noktaları oluşturuyordu.
Bulut sistemi altyapısı oluşturmaya yönelik VMware vFabric, masaüstü sanallaştırma konusuna odaklanan VMware View 4.5, Zimbra servislerine çevrimdışı erişim
sağlayan ve bazı sosyal araçları barındıran Zimbra Desktop 2.0, bulut sistemlerinin yönetimi ve güvenliği konusuna odaklanan VMware vCloud, VMware vShield ve VMware vCenter ürün ailesi, KOBİ’lerin konsolidasyon ihtiyaçlarına odaklanan VMware GoPro beta, VMworld 2010 kapsamında duyurulan ürünlerden bazılarıydı.
VMworld 2010 sırasında VMware Doğu EMEA Bölgesi Direktörü Michael Hillewaert ile konuşma şansı da bulduk ve Türkiye hakkındaki değerlendirmelerini aldık. Türkiye’yi önemli bir pazar olarak gördüklerini ve bu yıl Türkiye’deki yatırımlarını artırarak dağıtıcı ağını genişlettiklerini söyleyen Hillewaert, Türkiye’de telekomdan e-devlet projelerine kadar hemen her sektörden kendilerine önemli miktarda talep geldiğini aktardı. Türkiye’de masaüstü sanallaştırmaya olan talebin özellikle yükselmekte olduğuna dikkat çeken Hillewaert, bazı şirketlerin ilk faz olan konsolidasyonun ötesine geçerek kendilerine ikinci faz olan iş sürekliliği, felaket önleme ve otomasyon konusunda talepler iletmeye başladığını, hatta birkaç büyük şirketin BT’yi hizmet olarak sunma konusuna dahi adım attığını belirtti. Türkiye’de bulut bilgiişlem konusuyla ilgilenen ve bu konuda yeterli beceriye sahip önemli sayıda müşterileri olduğunu söyleyen Hillewaert, “Bu iş artık bir söylem olmaktan çıkıp hayatın somut gerçeğine dönüştü. Fakat bu dönüşüm sadece VMware ile ilgili değil, tüm BT altyapısı bu dönüşümde rol oynuyor. Bu konuda Türkiye’yi şanslı görüyorum, çünkü BT sistemlerinizin donanım altyapısı nispeten yeni. Bu da dönüşümde size avantaj sağlayacaktır” dedi.