VMworld Europe Barselona’yı sanallaştırdı
Geçtiğimiz hafta İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen VMworld Europe 2015 etkinliği, VMware’in sanallaştırma ve bulut çözümler konusundaki yeniliklerine sahne olurken, sektördeki birçok oyuncu da ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladı.
12-14 Ekim tarihleri arasında İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen VMworld Europe 2015 etkinliği sektörden birçok oyuncuyu bir araya getirdi. Etkinlikte aralarında VMware Management Suite Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ajay Singh ve VMware Bulut Hizmetleri Birimi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Bill Fathers’ın da yer aldığı önemli konuşmacılar, katılımcıları sanallaştırma, bulut çözümleri ve VMware’in sunduğu çözümler konusunda bilgilendirirken katılımcılar, etkinliğe katılan diğer şirketlerin çözümleri hakkında bilgi alma şansı yakaladılar.
Şirketler hibrit buluta yöneliyor
Şirketler, özellikle son dönemde bulut ve sanallaştırma çözümlerinden faydalanan şirketlerin yakaladıkları büyüme ivmesini görerek, bu yola doğru hızlı bir geçiş süreci yaşamaya başladılar. Bu noktada şirketlerin bulutun iş süreçlerine yaptığı katkıyı görmeye başladığını ifade eden ve VMware Bulut Hizmetleri Birimi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Bill Fathers, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İşletmeler artık uygulamalarını buluta taşımanın yollarını arıyor. Bu süreçte işletmeler, en uygun çözümün hibrit bulut olduğunu bizzat görüyor ve deneyimliyorlar. VMware olarak biz de şirket ve kurumların her türlü bulut ortamında güvenli bir şekilde uygulama geliştirmelerine, bu uygulamaları farklı ortamlarda güvenle çalıştırabilmelerine ve dağıtmalarına yardımcı oluyoruz. vCloud Air genel bulut çözümümüz ve küresel hizmet sağlayıcı ekosistemimiz vCloud Air Network, şirketimizin Tümleşik Hibrit Bulut yaklaşımının temelini oluşturuyor.”
Dijital dönüşüm, dalgalı denizden farksız
Şirketler yapılarını sanallaştırmaya karar vermeden önce adımlarını çok dikkatli atmak zorunda. İyi analiz edilmeden seçilen modeller ve iş ortakları hem maddi hem de manevi açıdan şirketleri zarara sokabiliyor. Bu noktada şirketlerin dijitalleşme modelleri üzerine konuşma gerçekleştiren VMware Management Suite Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ajay Singh şunları söyledi:
“BT, uygulamaları daha hızlı bir şekilde geliştirmek ve yönetimden taviz vermeden maliyetleri aşağıya çekme konusunda sürekli baskı altında bulunuyor. VMware’in hibrit bulut yönetim platformu, BT ekiplerine dijital iş dönüşümünün dalgalı sularında seyir alabilmelerine yardımcı olmak için tasarlandı. Bugün duyurusunu yaptığımız güncellemeler, BT’ye maliyet açısından faydalar kazandırırken aynı zamanda herkese açık ve özel bulut genelinde hizmetleri çevik bir şekilde sunabilmeleri için daha fazla yardımcı olacak. 2015 yılının ikinci yarısında bulut yönetim platformumuzdaki geliştirmeler, uygulamaların farkında olan ve kendisini optimize eden gelecek nesil platform vizyonumuz için atılmış büyük adımlardır.”
Dell’in EMC’yi satın alması yeni fırsatlar yaratacak
Spot: VMworld Europe 2015 etkinliğinde VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediceler ve VMware Sistem Mühendisi Bünyamin Özyaşar ile de görüşme fırsatı yakaladık.
Etkinlik hakkında değerlendirmeler yapan Mediceler ve Özyaşar, son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri olan Dell’in EMC’yi satın alması ve Türkiye’deki genel durum hakkında da konuştu.
Teknoloji dünyasındaki en önemli satın almalardan biri geçtiğimiz günlerde yaşandı. Dell’in EMC’yi satın alması hakkında neler düşünüyorsunuz?
Dell’in EMC’yi satın alması oldukça önemli bir gelişme. Hem Dell hem de EMC, kendi alanlarının en önemli şirketleri arasında yer alıyor, bu iki yapının bir araya gelmesiyle birlikte ortaya oldukça güçlü bir iş modeli ve yeni nesil çözümler sunulacağından şüphemiz yok. Olaya VMware açısında bakacak olursak, bu güç birliğinin VMware için de oldukça faydalı sonuçlar doğuracağını söyleyebiliriz. Hali hazırda Dell ve VMware birbirleriyle iş yapan şirketler. Dell, hatrı sayılır bir süredir VMware’in ürünlerini ve çözümlerini konumlandırıyor. Bunun yanı sıra VMware’in bu satın alma işlemine karşın borsada bağımsız olarak işlem görmeye başlayacağını söyleyebilirim. VMware, endüstri standardını yakalamış bir şirket olarak tüm satıcılarla olan ilişkisine de daha önceden olduğu gibi devam edecek.
Gelişmekte olan pazarlar bu tarz önemli hamlelere karşı ani tepkiler verebiliyor. Bu durumu Türkiye ve diğer gelişmekte olan pazarlar açısından değerlendirebilir misiniz?
İlk etapta işe gelişmekte olan pazarlar açısından bakacak olursak, bu pazarlardaki oyuncular genellikle yeni fırsatları görerek ona göre bir yol haritası belirliyorlar. Şüphesiz; Dell’in EMC’yi satın alması da bu pazarları olumlu yönde etkileyerek, yeni fırsatların oluşmasına ön ayak olacaktır.
Türkiye açısında bakacak olursak, gelişmekte olan diğer ülkelerden çok farklı bir tepki geleceğini sanmıyorum. Özellikle oluşacak yeni fırsatlar, sektörün canlı kalmasına yardımcı olarak yeni oyuncuların ekosisteme dahil olmasına imkan tanıyacaktır.
Türkiye özelinden devam edersek, ülkede son dönemde yaşanan ekonomik karışıklık, özellikle yabancı yatırımcıların gözünü korkutuyor. Bu konuda VMware nasıl bir duruş sergiliyor?
VMware olarak bu konuda gözümüzün pek korkmadığını söyleyebilirim. Ülkedeki pazar payımız yüzde 80’lere varıyor ve büyüme ivmesini hız kesmeden sürdürüyoruz. Diğer taraftan VMware olarak Türkiye’ye yaptığımız yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz, geniş çerçeveden baktığımızda VMware’in Türkiye’ye olan bakışında herhangi bir değişim olmadığı gibi yatırımların da süreceğini ifade edebilirim. Türkiye’de de VMware’e karşı önemli bir ilgi ve güven olduğunu belirtmek gerek. Bununla birlikte Türkiye’deki iş ortaklarımızı ve birlikte çalıştığımız yapıların sayısını artırarak, Pazar hakkındaki bilgimizi artırmayı amaçlıyoruz. Bu sayede pazarı çok daha iyi tanıyarak, sunduğumuz hizmeti çok daha hız bir şekilde müşterilerimizle buluşturmayı planlıyoruz.
Ortadoğu ve Türkiye merkezli şirketler sanallaştırma konusunda ağır hareket ediyorlar. Bu konuda neler yapılabilir?
Bu iş sunucu sanallaştırma ile başladı. Şirketler bu noktadaki avantajları görerek, bu alanda yatırıma gitmeye başladılar. Bu noktadan sonra ağ altyapılarını sanallaştırmaya geçerek, rakiplerinden öne geçmeyi amaçladılar. Bu amaçlarına ulaştıklarını da söyleyebiliriz. Bu noktada diğer şirketlerin de daha yaratıcı ve yenilikçi bir yapıya geçmeye başlayarak iş süreçlerini çok daha hızlı bir platform üzerine inşa ettiklerini görüyoruz. VMware olarak biz de bu noktada şirketlere ve kurumlara doğru bir şekilde yol göstererek, kurulan bu yapılar için itici güç olmayı sürdürmemiz gerekiyor.