Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu: “İŞLETMELERİN OPERASYONLARINI SAĞLIKLI SÜRDÜREBİLMELERİ İÇİN KESİNTİSİZ İLETİŞİM VE VERİ YEDEKLEME OLDUKÇA ÖNEMLİ”
“Hepimizin çok şey öğrendiği bir afet süreci yaşadık ve etkilerini yaşamaya devam ediyoruz.
Her işletmenin aklındaki soru bugün bir afet olsa buna teknolojik olarak hazır olmak için neler yapmamız lazım?
İşletmelerin operasyonlarını sağlıklı sürdürebilmeleri için kesintisiz iletişim ve veri transferi oldukça önemli.
Ancak doğal afetler, salgın hastalıklar veya siber güvenlik saldırıları gibi durumlarda farklı yöntemlere ihtiyaç olabiliyor.
Bu noktada, bizim de Vodafone Business olarak sunduğumuz uydu interneti ve radyolink gibi bağlantı teknolojileri, işletmelere yedekli ve güvenli iletişim ağları sağlıyor.
Uydu internetin avantajlarına bakacak olursak; yüksek upload & download hızı sağlaması, yüksek kaliteli geniş bant ağ erişimi sağlaması, uydu kapsama alanındaki her yerde kullanım sağlaması, kurulumun sıfır altyapı maliyetiyle birkaç gün içinde gerçekleşmesi en önemli avantajlar olarak karşımıza çıkıyor.
Uydu internetin yanı sıra, radyolink teknolojisi de kriz dönemlerinde sürekliliğinin sağlanması için bir diğer kritik araç.
Sunduğumuz Bulut teknolojileri sayesinde işletmeler verilerini yüksek erişilebilirlikle yedekleyebilir, saklayabilir ve felaket kurtarma altyapıları sayesinde operasyonları ayakta kalır.
Türkiye’de bulunan son teknoloji veri merkezlerimiz üzerinden yedekli altyapımızla sağladığımız bulut ve yönetilen hizmetlerimiz sayesinde işletmelerin daha esnek şekilde çalışmasını sağlıyor, kritik uygulamalarını kesintisiz ve güvenli, verimli şekilde yönetiyoruz.
Bütün iletişim omurgası kendi veri merkezlerimizden geçtiği için kesintisiz olmak bizim en önemli önceliğimiz.
Buluta geçişle birlikte işletmeler için verilerin her yerden ulaşılabilir hale gelmesi, siber riskleri de beraberinde getiriyor.
Vodafone Business olarak işletmeleri güvenlik konusunda proaktif bir yaklaşımla yönlendiriyoruz.
Siber güvenlik altyapılarının oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda proje bazlı SOC, PAM gibi çözümler sunuyoruz.
Uzman insan kaynağı önemli gündem maddesi
Vodafone Veri Merkezi çözümlerinin temelini İstanbul Avrupa Yakası, İstanbul Anadolu Yakası, İzmir ve Ankara’da yer alan uluslararası sertifikasyonlara sahip veri merkezleri oluşturuyor.
Yakın zamanda İzmir’e ilave yatırım yapmayı planlıyoruz ve yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Bulut altyapılarında veriyi saklamanın yanı sıra iletişim altyapısını da sağlamak gerekiyor. Biz bu alana da ciddi bir şekilde odaklanıyoruz. Her katmanda yatırımlarımızı artırarak devam ediyoruz. En temelde veri merkezi kapasitelerimizi artırmaya karar verdik.
En önemli konulardan bir tanesi de hizmet sağlayan insan kaynağı.
Şu anda 250 kişilik yönetilen hizmetler kadromuzla veri tabanı yönetiminden, yedekleme hizmetlerine, işletim sistemleri yönetiminden sanal yönetime kadar her aşamada hizmet sağlıyoruz.
Güvenlik operasyonlarını uzaktan verebilmek için SOC altyapısı kurguladık ve kendi ekiplerimizle bu çalışmaları yapıyoruz. Yurtdışına da buradan hizmet vermek üzere bir çalışma başlattık. Bu nedenle buradaki yapımızdan yetişmiş insan kaynağını elimizde bulundurmak ve daha da büyütmek için çalışıyoruz. Bulut ve güvenlik tarafında kesintisiz en üst seviyede hizmet verebilmek için çalışıyoruz.
Hizmet ile fark yaratmak istiyoruz
Burada önemli olan konulardan bir tanesi de ‘insana dayalı olmayan’ altyapılar sağlayabilmek. Bu sebeple dijitalleşmeyi çok önemsiyoruz.
Müşterilerimiz artık tek bir bulut altyapısı kullanmıyor. Datanın tipine göre çoklu bulut ortamına geçiliyor.
Bu nedenle Çoklu Bulut platform sunabilen altyapıya yatırım yapıyoruz. Çoklu Bulut platformunun testleri bitiyor ve o da canlıya geçtikten sonra tek kokpit üzerinden ister Vodafone’un Türkiye’deki veri merkezinden buluta çıkacaksınız, isterseniz hyper scaler’ların bulutunda veri merkezlerinde siz kendiniz provizyonlayabileceksiniz.
Dijitalleşme tarafında otomasyon bir numaralı önceliğimiz. Orada da kendi veri merkezimizdeki, bulutumuzdaki provizyonlamayı canlıya aldık. Bu şu anda devrede olan yapımız ile yaklaşık 12 -16 dakika içerisinde sunucunuz hazır. Arka tarafta tüm sunucu provizyonlama işlemlerini de sistem kendisi otomatik yapıyor.
Hayalimiz; verdiği servisi ile farklılaşan bir bulut servisi sağlayıcısı olmak. Biz bir operatör olarak bulut tarafını gerçekten ciddi olarak ele alıyoruz. Burada da önümüzdeki dönemde her katmanda yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz.
Farklılaştığımız bir diğer nokta da Ege Denizi’nin altından Avrupa’daki hyper scaler’lara direkt bağlı Vodafone’un kendisinin network altyapısı var.
Hyper-scaler yapılarla yakın çalışıyoruz. Microsoft ile yakın çalışıyoruz. Amazon’un Kubernetes servisini de kendi veri merkezinden ilk veren şirket olduk.
Hem veri merkezinin fiziksel tarafına yatırım yapıyoruz hem de bizce farklılaşan taraf olan yönetilen hizmetlerdeki insan kaynağımıza yatırım yapıyoruz.
Bu sayede birçok yabancı şirket kritiklik seviyesi yüksek müşteriler Türkiye’deki tutmaları gereken sistemlerini Vodafone bulut altyapısına taşıdılar. Güvenlik ihtiyacı yüksek seviyede olan, hızlı olması gereken ve kesintiye hiç tahammülü olmayan kurumlarda biz gerçekten fark yaratıyoruz.
İletişim altyapısında kesintisizlik şu anda mevcut teknolojilerin üzerinde.
İşletmelerin hizmet dışı kalma sürelerini en aza indirebilmelerine ve müşterilerine yönelik hizmet sürekliliğini sağlayabilmelerine yardımcı olan tüm teknolojileri sağlıyoruz.
Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin ihtiyaçlarını bir güvenilir teknoloji danışmanı yaklaşımıyla analiz ederek başta bağlantı, bulut teknolojileri, IoT ve siber güvenlik olmak üzere sunduğumuz uçtan uca çözümlerle kendi işlerine odaklanmalarına destek oluyoruz.”