“Web için Microsoft Ofis”
Son yazımda “Windows in Tune“ konusundan bahsetmiştim. Bu hafta da, Microsoft’un bulut bilgiişlem vizyonu ile ilgili gelecek planlarını ele veren bir başka üründen, “Web için Ofis”den bahsedeceğiz.
Konu için bana ilham veren ve çevrimiçi ofis paketinin ciddi bir incelemesini yapan Wall Street Journal teknoloji editörü Walt Mossberg gibi, ben de bu yazıyı, http://office.live.com sitesinden çevrimiçi olarak yazıyorum. Köşemiz teknik inceleme için oldukça kısa; Word, Excel, Powerpoint ve Onenote ürünlerinin hafifletilmiş sürümleri bu siteden incelemenizi tavsiye ediyorum.
Bildiğiniz gibi iPhone 4 ve iPad ürünleri ciddi satış patlaması yapmakta. 26 Mayıs’ta yapılan bir açıklamaya göre, NYSE’ de Apple’ in market değeri 222.1 milyar dolar ile, Microsoft’ un 219.2 milyar dolan olan değerinin ilk defa üstüne çıktı. Analistler tarafından, başa geçtiği günden beri Microsoft’un hem bulut bilgi işlem, hem de mobil vizyonu hakkında eleştirilerini esirgemediği Steve Ballmer’ın Washington Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmadan alıntı yapalım:
“Bulut, fırsatlar ve sorumluluklar yaratmakta, bize öğrenme, karar verme ve aksiyon almamız için yardımcı olmakta, sosyal ve profesyonel etkileşimlerimizi geliştirmekte, daha büyük sunucular, daha akıllı (tercihan mobil) cihazlar gerektirmekte.” Microsoft’un şu anda yaptığı herşeyin ilhamını Bulut’tan aldıklarını belirten Ballmer, “Şu anda tam yeri ve zamanı, mevzu bulut ise, tamamıyla içindeyiz” diyor.
Rakip şirketlerin daha erken yatırım yaparak ciddi yol aldığı “Bulut Bilgi İşlem ve Çevrimiçi Uygulamalar” pazarında, son ofis ürünleri ile bakalım Microsoft ne yapacak? Barındırılmış Exchange, Sharepoint gibi sunucu ürünleriyle bütünleşik kullanılarak, Türkiye’de de ciddi sayıda kullanıcısı olan Google Apps yerine bir alternatif olabilecek mi? Bekleyip görelim.
Umarım Microsoft’un hizmet verdiği sitelerden birinde de, kazara YouTube gibi sakıncalı içerikler görülmez de ülke olarak Microsoft IP adreslerini de yasaklatmayız.