Web'in hafızası silinir mi?
Google`ın CEO`su Eric Schmidt `Ben kamuoyunun her şeyin, her zaman bilinmesini, bulunabilmesini ve kaydedilmesini anladığını sanmıyorum. İleride insanlar bu durumdan rahatsız olup, isimlerini değiştirecek, hatta yeni birer kişilik yaratacaklar` dediğinde o zamanların günümüzden daha çok uzak olduğunu düşünenlerden olabilirsiniz. Web'in hafızasını silmek günümüzde büyük bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Ancak birçok kişi bunun henüz yapılamayacağını düşünüyor.
Doğru veya yanlış birçok bilgi sonsuz büyüklükteki dijital ortamda hem de kopyalanarak saklanıyor. Bu bilgilere ulaşmak ise çok kolay. Bu kadar verinin olduğu bir ortamda, hepsinin doğru olduğu tabiki düşünülemez. Bu durumda hem yanlış bilgilerin yok edilmesi, hem güncel olmayan verilerin güncellenmesi istenebiliyor . Kurumlar kimi zaman yeni logolarının yaygınlaşması için eskilerin webden kalkmasını istiyor, kimi zaman bir dönem düşük olan müşteri şikeyetlerinin hatırlanmasını istemiyor. Bireyler ise ya ünlü olmadan önceki fotoğraflarını kaldırmak, ya da kariyerinin öncesindeki facebook profillerinden kurtulmak istiyor. Nedeni ortada, bazı kurumlar CV lerdeki isimleri, aday hakkında daha fazla bilgi edinmek için facebook da aramaya başladı bile.
Web'in hafızasının silinmesi ile ilgili olarak şu sıralar Search Cleaner yöntemlerinden bahsediliyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu yöntem pratik ve teorik yöntemlerle web'in hafızasını silmeye çalışıyor. Hukuksal olarak kurumun veya bireyin haklarını savunup, muhatapları ile iletişime geçiyor. Bu alanda ilk ve tek şirket ise bir Türk girişimci tarafından kurulmuş durumda. Birçok kurumsal müşteriyle çalışmaya başlamış bile..