Webin Berlusconi hali
İtalya’da hükümetin, yasaların “arkasından dolanarak” internete müdahale gayretleri kanıksanmış durumda. O kadar ki L’espresso adlı haftalık ciddi haber dergisindeki “Polis, mahkeme kararı olmadan Facebook hesaplarına girip araştırma yapabilecek” haberi biraz patırtı koparttıktan sonra unutuldu. Millet, gündelik yaşamına, alıştığı kaosta devam etti.
İtalya’da 17 milyon Facebook hesabı var. L’espresso’ya göre, Emniyet’ten bir ekip, Facebook’un Palo Alto’daki genel merkezine giderek, bu hesaplara girme ve araştırma yapma yöntemini görüştü. Ekipte yer aldığını söyleyen bir kaynak, dergiye bu durumu haber verirken, “Avrupa’da böyle bir düzenlemeyi ilk yapacak ülke İtalya olacak” diye böbürlenmiş.
Dergideki haberi Emniyet hemen yalanladı. Ancak dergi, haberin ardını getirdi. Palo Alto toplantısını sızdıran kaynak, Genel Soruşturma ve Özel Harekat Dairesi’nin (DIGOS), siyasi eylemcileri ve futbol taraftarlarını “zaten” izlediğini ekledi. Bunu, takma isimle sohbetlere dalarak yapıyorlarmış. Kaynak , “Yasadışı bir şey yok” diyor. Bu yeni iddiaya hükümetten ses çıkmadı.
Hükümetin, sadece klasik basın-yayını değil, interneti de sıkıca denetlemek istediği bilinmeyen bir şey değil. Başbakan zaten medya patronu. İtalya’nın bu bakımdan dünyada başka örneği yok.
İçişleri Bakanı Roberto Maroni, elbette başbakanı gibi düşünüyor. Sosyal ağları “şiddet üretme odağı” olarak tanımlamıştı. Geçen yıl Bay B’nin burnuna Milano’da saldırı ardından Bakan Bey, Facebook ve YouTube’dan ismen söz ederek “Buralardaki tahrikleri nasıl önleriz?” diye sormuştu. Yeni yasalarla sosyal ağları denetlemek istediklerini mecliste anlatmıştı.
Başbakan ve bakanı “denetim” konusunda düşünedursun, ülkede Bay B’ye karşı muhalefet internette oluşuyor. Son iki yılda ortaya çıkan en etkililer:
• Kendisine “Mor Halk” (Popolo Viola) diyen grup, mor rengi, hiçbir siyasi kanadı temsil etmediği için seçmiş. 5 Aralık’ta Roma’da ilk kez ortaya çıkarak gövde gösterisi yapacaklar.
• İtalya’nın bir gün Berlusconi’siz olmasına çalışan “No B Day” adlı bir başka grup var.
• İnternette en tanınmış muhalif Beppe Grillo’nun örgütlediği “Beş Yıldız” (Movimento 5 stelle) grubundan 6 kişi, bu yılki yerel seçimde şehir meclisi üyesi oldular. Beş yıldızdan kasıt: Çevre, Su, Kalkınma, İnternet, Ulaşım.
• Gündelik veri anlamına gelen “Il Fatto Quotidiano” gazetesinin web sitesi, bir tür İtalyanca Huffington Post. Sayfa düzeni ve içeriğiyle benziyor. Muhaliflerin her gün okumak isteyeceği kıvamda ve kıvraklıkta.