WEF GCI 2015
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik İndeksi açıklandı… WEF GCI 2015’te ülkemiz 140 ülke arasında 45’ten 51’e düştü.
2011’de 59’duk. Ertesi 2012’de 43’e çıktık. Ertesi 2013’te 44’e indik. 2014’te 45’e indik. Şimdi 51’e indik. Bu gidiş sürerse, 2016’da daha aşağı da inebiliriz.
*Raporda bu duruma dair 30’uncu sayfadaki yazıdan kısa özet: “Bu sonuç, rekabetçiliği destekleyen neredeyse bütün faktörlerde genel bir düşüşün sonucu. 12 ana göstergeden 10’unda, geçen yıla göre düşüş var. En büyük düşüş ise kurumsal yapılanmada, 75’inci sıraya iniş. Ülkenin içinde bulunduğu hassas dönem (seçimler Haziran 2015’te yapıldı) ve Türkiye’nin taraf olduğu jeopolitik ihtilaflar bir belirsizlik ortamı yarattı. Özellikle küresel yatırımcılardan gelen, Türkiye’nin gelişmesi için hayati öneme sahip özel yatırımların gerilemesine neden oldu. Yatırımlar ayrıca, yüksek düzeyde enflasyonun (hedeflenen düzeyin epey üstünde, % 8.9) yarattığı belirsizlik yüzünden, finans sektörünün etkinliğine ve ona duyulan güvende bir miktar azalmadan dolayı da sınırlı kaldı.”
*İktisatçı Şeref Oğuz’un yorumundan alıntı (30.09):
“Son raporda dikkatimi çeken, ülkelerin büyümedeki yavaşlama ve yüksek işsizlikle mücadele etmek için verimliliği ön plana almaları gerektiği. İkinci husus, rekabet gücünü artırmadaki başarısızlığın, durgunluk ve diğer şoklara karşı dayanıksız hale getireceği gerçeği. Son olarak, inovasyonu destekleyenlerin eninde sonunda kazandığına dair İsviçre, Singapur ve ABD örnekleri dikkat çekici… Rapor bize ne diyor? (1) Verimliliği artır. (2) İşbirliği ve işbölümünü geliştir. (3) İcat çıkar, yeni büyüme öyküleri bul… Netice: Dünya bizi beklemiyor ve iç gündemimiz, yarının dünyasını kaçırmamıza mazeret olamaz.”