WikiLeaks ve Neodijitalizm
İsviçreli Araştırmacı Laurent Haug tarafından web için yeni teknolojiler ve araştırma hizmetleri vermek için kurulan şirketi LiftLab bir dizi seri konferanslar düzenliyor. Yeni teknolojilerin hayatımıza kattıkları ve katacakları hakkında toplumda farkındalık oluşturmaya çalışan bu konferanslardan 2008 yılında Kore'de yapılanın konusu ilginçti. LiftAsia :Dijitalizm ve Sosyal Yaşam konulu bu etkinlikte kağıt parasız bir dünyanın nasıl olacağı, yaşadığımız yerlerin BT teknolojisiyle değişen fonksiyonları gibi konuların üzerinde duruluyordu. Dijitalizmin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu-olacağı söyleniyordu.
Ancak geçtiğimiz hafta wikileaks gösterdi ki artık dijitalizm sadece yaşadığımız yerlerin yeni fonksiyonlarını belirlemekle kalmayacak, ülkelerin yeni dış politikalarına da şekil verecekti. Amerika dış politika dosyalarının dijital ortamda ele geçirilmesi ve dünya ile paylaşılmasıyla birlikte bazı öngörüler belge boyutuna geçti. Dijitalizm doğduğu yerde yeni bir çağ açıp çağ kapattı.. Henüz etkilerini çok net göremiyoruz ama orta ve uzun vadede gizli etkilerinin olması kaçınılmaz görünüyor.
Peki bu neodijitalizm ile birlikte neler değişecek? Öyle sanıyorum ki yakında gizli yazılar dijital ortamlarda arşivlenmeyecek. Gizli yazılar belki de watermark yöntemiyle gömülü uygulamacıklar ile otomatik silineceklerdir. Aynen “Görevimiz Tehlike” filmlerinde olduğu gibi. Bu yeni dönemle birlikte dijitalizm güçlenecek mi şüpheliyim. Geçtiğimiz haftaki yazıda siber soğuk savaşlardan bahsetmiştim. Wikileaks.org sitesi belgeleri açıklayacağını belirttiği andan itibaren binlerce saldırıya maruz kaldı. Bu saldırılar hizmetin durdurulmasını amaçlıyordu. Site bu saldırılar sonunda savunmayı iyi yaptı ve göçmedi. Ancak adresi sağlayan hosting firması siber saldırılara daha fazla dayanamayacağım bahanesiyle hizmetini durdurdu. Site Laurent Haug'un ülkesinde yayına devam ediyor.. LiftLab'ın bir sonraki konferansının konusunu bu nedenle merak ediyorum..