Wikipedia’nın kurucusu Wales: “Editörlerin yaptıkları kesinlikle uygunsuz”
İnternet kullanıcılarının gönüllülük esasına göre içerik oluşturduğu Wikipedia’nın önde gelen iki editörünün, danışmanlık yaptıkları müşterilerini öne çıkaran yazılar yazdıkları ve arama motorlarında ön sırada çıkmaları için de SEO çalışması yaptıkları ortaya çıktı.
Linkedln’deki sayfasında ‘PR danışmanı’ olarak görünen Wikimedia İngiltere’den Roger Bamkin’in Wikipedia’nın ana sayfasında yer alan yeni makalelerin yayınlandığı DKY (Did You Know/Bunları Biliyor Muydunuz?) sayfasında ve Wikipedia’nın ‘Glam WikiProject’ sayfalarında paylaştığı yazılarda danışmanlık yaptığı şirketleri öne çıkarttığının anlaşılmasıyla birlikte tartışmalar da başladı.
Bu durum, Bamkin’in en son danışmanlığını yaptığı Cebelitarık Hükümeti’nin Ağustos ayında Wikipedia’nın DYK sayfasında yeni eklenenler arasında normalde 2-3 kez değil, tam 17 kez belirmesi ile ortaya çıktı. Cebelitarık makalesi Olimpiyatlar dışında Ağustos ayında tekrarlanan tek makale oldu.
Bu tartışmalara karşılık olarak, Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Wikipedia ile bağlantısı olan herhangi bir editörün yazdığı makalelerde Wikipedia ya da Wikipedia ile bağlantılı bir mecrada bir şirketi öne çıkarmasının ve bunun karşılığında para almasının Wikipedia yayın politikasına kesinlikle uygun olmadığını belirtti.
Aynı zamanda Wikipedia Vakfı’na da danışmanlık hizmeti veren Bamkin’in yaptıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte, GLAM sayfası editörlerinden Max Klein’ın da SEO çalışması yaptığı fark edildi. Bamkin ve Klein; müzeler, galeriler, kütüphanelerle Wikipedia arasındaki iletişimi kolaylaştıran “Wikipedians in Residence” seviyesindeki editörler arasında yer alıyor. Klein suçlamaları kendi blog’undan, “Biz çıkar çatışması yaşadığımız Wikipedia’da hiçbir zaman tek taraflı makale düzenlemesi yapmadık. Her ne kadar bir ajans gibi şirketlerin reklamını yapsak da, Wikipedia ile ilgilenen hiçbir şirketle irtibata geçmedik, birlikte çalışmadık” sözleriyle yalanladı.
Wikipedia İngiltere ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Roger Bamkin nerede çalıştığını hiçbir zaman gizlememiş ve belirli aralıklarla gelir beyanında bulunmuştur. Bamkin, Cebelitarık hükümetiyle ve Monmouthshire ile danışmanlık anlaşması başladığından beri Monmouthpedia, Gibraltarpedia ya da QRpedia ile ilgili kararlarda söz sahibi olmamıştır. Monmouthpedia’nın erken gelişim dönemlerinde gönüllü olarak çalışırken aldığı masraflar dışında, danışmanlık hizmeti resmen başladıktan sonra bu projeyle ilgili bizim tarafımızdan hiçbir ödeme almamıştır.”
Bu arada, tüm bu iddiaların ortaya çıkmasından iki gün sonra Bamkin, Cebelitarık ve Wikimedia İngiltere arasında bir çıkar ilişkisi olduğunu reddederek hakkındaki iddiaları yalanlasa da, üst düzey editörlük görevinden istifa etti.
Wikimedia İngiltere’den Chris Keating olayla ilgili şu yorumu yaptı: “Roger Bamkin her zaman dürüstlükle görevini yerine getirmiştir. Ancak son çıkan iddialardan sonra istifa etmesinin doğru olacağını düşündük ve kurul da istifasını kabul etti. İleride onunla tekrar çalışmayı çok isterim.”
Wales: Untriwiki.com’dan haberim yok
Öte yandan, Wikipedia’da yer alan ‘wiki’lerin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair öneriler veren Untriwiki isimli bir danışmanlık hizmeti ortaya çıktı. Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, olumlu görüşler bildiren bir Wikipedia makalesinin Google’da arama sıralamasında ilk üçte yer almayı sağladığını belirten Untriwiki.com hakkında herhangi bir fikri olmadığını belirtirken, ortaya çıkan bu tablonun çok çirkin olduğunu dile getirdi. Ama Wales, para karşılığı makale düzenlemenin Wikipedia yayın politikalarına kesinlikle uymadığının altını çizen açıklamalar yapsa da, Wikipedia’nın etik duruşuyla ilgili düşünceler Wikipedia’yı bir bilgi kaynağı olarak gören insanların gözünde biraz sarsılmış durumda. Wikipedia bu krizi uzun vadede lehine çevirebilir, hatta bu krizden doğru dersleri çıkarırsa, SEO çalışmaları yaparak kendini ‘Wikipedia uzmanı’ olarak tanımlayanlara karşı da doğru bir duruş sergileyebilir. Ayrıca bu kriz, Wikipedia’ya yakın sivil toplum örgütlerine de nasıl bir tavır sergilemeleri gerektiği konusunda fikir verecek. Alanında 12 yıllık tecrübesi bulunan Wikipedia’nın etik anlayışı hala oturmamış olan bir ekiple, sorunlar zinciri içinde işlerini yoluna koyacak olan bu krizi çözmesi pek kolay görünmüyor.