Y Kuşağı Büyüyüp Aile Kurmaya Başlarsa…
Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur
Bundan sadece 15 yıl önce çocukların teknolojiyle etkileşimi oldukça sınırlıydı. Teknolojinin uç noktasında yer alan cep telefonlarıyla yapılabilenler de arama yapmak ve kısa mesaj atmaktan ibaretti. Ama sosyal medyanın yükselişi ve akıllı teknolojilerin yaygınlaşması ile bugün fiziksel dünyada tecrübe ettiğimizden daha fazla etkileşimi dijital evrende yaşıyoruz. Farklı yaş gruplarının teknolojiyi kullanma alışkanlıkları da büyük farklılık gösteriyor. Bu nedenle, Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur’un dikkat çektiği gibi, bilişsel gelişimin yoğun olduğu çocukluk ve gençlik dönemlerinde teknolojiyle etkileşimin çok daha titiz bir rehberlikle desteklenmesi gerek. “Anker’in sürekli inovasyonu, yaşamın pek çok alanında konfor sağlayan teknolojilere hayat veriyor. Bu yenilikleri her yaştan insanın fayda sağlayacağı şekilde geliştirmeye özen gösteriyoruz” bilgisini veren Cem Bodur, aile içinde teknoloji kullanımıyla ilgili farkındalık çalışmalarını sürdürdüklerinin de altını çizdi.
Akıllı teknolojiler daha fazla hayatın içine girip yaygınlaştıkça, ebeveynlerin bu araç ve servislere yönelik farkındalığı da artıyor. Sonuçta, Cem Bodur’un belirttiği gibi, geliştirilen teknolojilerin büyük çoğunluğu, insana konfor ve verimlilik sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle ebeveynlerin farkındalığındaki artışın, uzun vadede toplumların yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyeceğini düşünmek mümkün.
Bu arada, dijital teknolojiler hayatın sadece bir döneminde kullanılan araçlardan ibaret değil. “İnsan neredeyse doğumundan başlayarak yaşamı boyunca teknolojiyle temas ediyor ve üstelik bu teknoloji yerinde sabit durmuyor; sürekli gelişiyor” bilgisini veren Cem Bodur’a göre, bu yüzden mevcut araç ve gereçlerin yanı sıra, çocukları teknolojideki bu sürekli gelişim ve değişime yönelik de eğitmek gerek. “Böylesi bir bilişim eğitimi ve yaklaşım çocuğa kazandırıldığında, yeni teknolojilerle birlikte ortaya çıkan yeni tehditlere ve risklere karşı da bireyin her zaman bir adım önde olması sağlanır” yorumunu yapan Cem Bodur, beklentilerini de şu sözlerle paylaştı:
“Y kuşağının aile kurarak, birer ebeveyn haline gelmesiyle birlikte aile içinde teknolojiye karşı tutum köklü biçimde değişiyor. Teknolojiye daha yatkın olan bu nesil, yıllar yılı geleneksel yöntemlerle yapılan rutin işleri bile dijital yollarla çözmek istiyor. Eufy Robovac robot süpürgenin genç ailelerden gördüğü yoğun ilgi bunun en güzel kanıtı. İhtiyaç duyduğu bilgiye internetten anında ulaşan bu neslin çocuk yetiştirmede de geleneksel bilgilerin yanı sıra internet üzerinden erişilebilen sınırsız veriden faydalandığını tahmin etmek zor değil. Dijitalin içine doğan kuşak kendi ailesini kurmaya başladıkça, farkındalık seviyesinin de kaçınılmaz şekilde artacağını öngörüyoruz.”