Y kuşağı iş hayatında tam da bunları ister!
1980-2000 yılları arasında doğan Y kuşağı 10 yılı aşkın süredir iş hayatında ve bir kısmı artık yönetici pozisyonlarında yerini almaya başladı. 2025 yılına kadar iş gücünün yüzde 75’ini Y kuşağı çalışanları oluşturacak. Henüz 20’li yaşlarda yönetici masasına oturan Y kuşağının açık fikirli, pratik, sonuç odaklı, güvenilir ve araştırmayı seven bireylerden oluştuğuna dikkat çeken Assessment Systems’ın Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, Y kuşağının kendine ait bir çalışma stili olduğunu, bu kuşağı yöneten liderlerin de ekip çalışmasına uyumlu, grup karar süreçlerini yönetebilen, katılımcı karar yöntemlerini benimseyen ve kendini hiyerarşik ilişkiden koparabilmiş, biçimsel olmayan ilişkiler ile çalışanlarını etkileyebilen kişilerden oluşmasının önem taşıdığını hatırlattı. Levent Sevinç, Y kuşağını yönetmede en etkili 5 yolu şöyle anlattı:
- İş süreçlerine herkesi dahil edin: Gelecekte iş süreçlerine herkesi dahil eden liderler, en başarılı liderler olarak karşımıza çıkacak. Y kuşağının liderlerinde aradıkları özelliklerin başında da bu geliyor.
- Esnek olun: Y kuşağıyla çalışma ortamı daha fazla insanlaşırken, Z kuşağının gelişiyle bunun daha da fazla öne çıkması bekleniyor. Önceki kuşakların resmi ilişkileri, yerini saygı çerçevesinde daha samimi ve kişisel ilişkilere bırakıyor. Y kuşağının daha rahat iletişim kurabildiği liderleri tercih etmesi de sürpriz değil.
- Değişime açık olun: Özellikle önceki kuşaktan liderler ısrarla bildiklerini sürdürmeye, değişime direnmeye devam edebiliyor. Bu gibi durumlarda Y kuşağını yöneten liderlerin değişime açık olması ve bu yönde direnme özelliği göstermesi önemli.
- Onları dinleyin: Genç ve başarılı çalışanları kuruma bağlamadaki detaylardan biri çalışanıyla gerçek bir koçluk ilişkisi geliştiren liderlerde saklı. Dinleyerek sorular sormak ve çalışanların kendi doğrularını bulmaları için onlara yardımcı olmak önemli.
- Geri bildirimlerde bulunun: Y kuşağı, performanslarının değerlendirilmesini önemsiyor. Düzenli geri bildirimler, Y kuşağının yönetilmesini kolaylaştırırken, onların liderlik yolundaki başarılarına da rehberlik ediyor.