Ya İzmir?
İzmir Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği Orta ve Küçük Ölçekli İşletmeler İçin Uluslararası Ağ Oluşturma Konferansı’nda (INSME) Stanford Üniversitesi’nden Marina Ranga ile Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Merkezi’nden (EBİLTEM) Serdal Temel’in “Bölgesel İnovasyonda Üçlü Helix Sistem” modelini İzmir’e uygulamaları sonucunda ortaya çıkan bilgiyi Hürriyet gazetesi yazarı Ayçe Dikmen’in yazısından özetliyorum (Hürriyet İzmir, 04/07):
•İzmir’deki işletmelerin yüzde 25’i inovasyon yapıyor. Yüzde 5’i köklü yenilikçi değişikliğe gidebiliyor.
•Yenilikçi teknoloji denilince işletmelerin yüzde 14’ü yeni ürün geliştirme ve üretme için Ar-Ge düşünüyor. İşletmelerin yüzde 5’i yenilikçi servisleri geliştiriyor.
•İzmir’deki işletmelerin yüzde 81’inin hiç bir üniversite ve araştırma merkeziyle bağlantısı yok.
•İzmir’de 7 sektördeki 722 işletmeden sadece 30’u doktoralı 45 araştırmacı bulunduruyor. Çünkü firmalar bu yüksek eğitimli kişilere az maaş vermek istiyor. Hal böyle olunca yenilikçi teknolojiler ve buluşlar üniversite duvarları arasında kalıyor. Destekleyici sanayi ile buluşamayınca gerçek hayata geçemiyor.
•2011 BST Bakanlığı verilerine göre İstanbul’da 26 Ar-Ge Merkezi olmasına karşılık İzmir’de 8 tane var. Ankara 16, Bursa 10, Kocaeli 9 Ar-Ge merkeziyle İzmir’in önünde.