Yakın geleceğin trendi: Giyilebilir Teknolojiler
Teknoloji sürekli ilerliyor ve günlük hayatımıza her geçen gün daha fazla giriyor. 10 sene önce kullanmayı düşünmediğimiz ürünler şimdi günlük hayatımızın birer parçası oluyor.
Tablet ve akıllı telefonların modelleri geliştirilmeye devam ederken, giyilebilir teknoloji pazarı da büyüyerek hayatımıza hızlı bir şekilde girmeye başlıyor. Akıllı saatler, akıllı bileklikler, Google Glass ve daha birçok ürün ile bu kavram artık aklımızda yer edindi. Yakın zamanda ise daha da gelişeceğe benziyor.
Giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşmasıyla teknolojiye olan bağımlılığın da artması kaçınılmaz. Çünkü giyilebilir teknolojiler üzerimizdeki kıyafetler gibi bizim bir parçamız olacak. Ama bundan daha büyük bir sorun var gibi görünüyor. O da, bu teknolojinin ne kadar güvenilir olduğu… Giyilebilir ürünlerde toplanan verilerin ne şekilde korunacağı ve ne kadar güvenli olacağı kullanıcılar arasında da tartışma konusu. Ancak her ne kadar tartışırsak tartışalım, bu teknolojinin yakın zamanda hayatımızı tamamlayan parçalardan biri olacağı bir gerçek.
Akıllı saatlerle başlayan bu trendin farklı ürünler ile genişleyeceğini düşündüklerini ve giyilebilir teknolojileri, fark yaratacakları yeni ve gelişen bir kategori olarak gördüklerini söyleyen Sony Mobile Türkiye Müdürü Tarık Akad “Sony Mobile olarak geliştirdiğimiz yeni ürünlerimizle son dönemde teknolojinin odak noktası haline gelen giyilebilir teknoloji alanında da gündemi belirliyoruz. Giyilebilir teknolojiler gelecekte günlük hayatımızın içerisinde daha fazla yer alacak. Bu pazar ağırlıklı olarak “giyilebilir cihazlar” olarak biliniyor ve büyüklüğünün de 2017’ye kadar 12 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Diğer önemli veriler de büyümekte olan bu pazarın müşterilerinin yüzde 32’sinin bileğe takılabilen akıllı cihazlara ilgi duyduğunu ve 2016’ya kadar da 41 milyon adet “akıllı” saatin satılabileceğini gösteriyor” diyor.
Bu teknolojinin hızlanması için cihaz fiyatlarının düşmesi gerekiyor
Birçok markanın giyilebilir teknolojiler alanında yaptıkları yatırımların son dönemlerde ürünlere dönüştüğünü ve ardı ardına giyilebilir cihazlar lanse ettiklerini görüyoruz. Apple’ın merakla beklenen akıllı saati Apple Watch’ın tanıtımıyla bu alana yönelen ilginin ulaştığı boyut da büyük artış gösterdi. İlerleyen dönemlerde giyilebilir cihazları daha da sık hayatımızda göreceğimize şüphe yok. Kullanımlarındaki bu artış elbette ki kullanılabilirlik ve teknolojinin dengeli ve verimli kullanıldığı cihaz seçeneklerinin artışıyla mümkün olacak. Google, Apple, Samsung, Microsoft gibi dünya devleri de bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor. Monitise MEA Ürün Grup Yöneticisi Aras Bilgen “Türkiye’de yeni teknolojilerin benimsenme hızının ne kadar yüksek olduğuna akıllı telefonların yaygınlaşma sürecinde tanık olmuştuk. Giyilebilir teknolojiler tarafında ise söz konusu teknolojilerin yaygınlaşması, cihaz fiyatlarının düşmesi ile doğru orantılı olacak. Söz konusu teknolojilerin yalnızca ABD pazarıyla sınırlı kalmaması ve tüm dünya pazarlarına girmesi için fiyatlarının makul düzeye çekilmesi büyük önem taşıyor.
Daha çok spor ve sağlık uygulamalarında kullanılıyor
Giyilebilir cihazlar, “nesnelerin internetinin” bireyler tarafından kullanılmaya başladığı ilk alan. İlk örnekleri daha çok spor ve sağlık uygulamaları için olmakla birlikte, gelecekte bu çeşitliliğin katlanarak artacağını düşünüyoruz. Örneğin Apple Watch’ın dikkat çeken özelliklerinden biri kalp atış hızının paylaşılabilmesi. Cihazın ekranına iki parmağınızla bastırdığınızda, yerleşik nabız sensörü kalp atışınızı kaydediyor ve bunu arkadaşlarınıza gönderme imkânı sağlıyor. İster romantik bir jest, ister kızgınlık göstergesi olarak kullanılabilecek eğlenceli bir özellik. Giyilebilir teknolojilerin gelecekte öncelikle yaşlı sağlığı (telehealth) ve çocuk takibiyle başlayarak, nüfusun geneli için sağlık alanında çığır açacağını söyleyebiliriz” diye belirtiyor.
Giyilebilir cihazların hayatımıza girmesi ile birlikte birbirleriyle bağlantılı cihazların bir adım öteye geçeceğini belirten Electronics Türkiye Telekom Ürün Müdürü İrfan Öztürk “Bundan önce “yakınsama” olarak nitelendirdiğimiz süreçte birbirleriyle bağlı cihazlar olarak televizyonlar, video oynatıcıları veya kameralar ile iletişime geçen mobil cihazlardan bahsediyorduk. Artık bu etkileşime, giyilebilir cihazlar da girecek. Önümüzdeki dönemde farklı formlara sahip giyilebilir cihazları göreceğiz. Bu süreç ilk önce egzersiz bileklikleri ile başladı ve akıllı saatler ile devam ediyor. Önümüzdeki dönemde giyilebilir cihazların daha da çeşitleneceğini ve birbirleriyle bağlı cihazların daha da artacağını düşünüyoruz. Ayrıca giyilebilir cihazlar yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterebilecek.
Her gelişmekte olan kategoride görüldüğü gibi, giyilebilir teknolojiler sektöründe de üstesinden gelinmesi gerekecek bir takım zorluklar ortaya çıkacaktır. Fakat uzun vadede bu sektörün gelişimine karşı inancımız tam. Strategic Analytics’e göre, akıllı saat pazarının global sevkiyatı 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 25 büyüyerek, 0.7 milyona ulaştı. 2020’de bu sayının 212 milyona ulaşması bekleniyor. Hücresel veri özelliğine sahip akıllı saat satışlarının, toplam satışların içerisindeki payının, 2018’de %24’e ulaşması öngörülüyor. Samsung’a baktığımızda ise, Strategic Analytics verilerine göre, 2014’ün ikinci çeyreğinde akıllı saat pazarındaki payı yüde 73.6’ya ulaştı” diyor.
Akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımı gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaya devam etmesine rağmen özelikle batı ülkelerinde doygunluğa ulaşmaya başlamış durumda. Tüketicilerin akıllı telefon ve tablet ürün kategorilerinden sonra kullanımını düşünecekleri ürün kategorisinin giyilebilir teknolojiler olacağını söyleyen Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan “Bu perspektiften bakıldığında giyilebilir teknolojilerin sektöre büyüme yönünde olumlu katkısı olacağını söyleyebiliriz.
Giyilebilir teknolojileri farklı ürün kategorilerinde göreceğimizi düşünüyorum. Bunlar arasında en hızlı büyüyen akıllı saat ve bilezikler, gözlükler, kulaklıklar, giysiler ve sağlık ürünleri olacaktır. Bu alanda teknoloji geliştikçe, tanınan markalar bu pazara girmeye devam edecektir ve son kullanıcıların ilgisi artacaktır. Giyilebilir teknolojiler her yeni teknolojinin gelişiminde olduğu gibi bu ürünleri ilk deneyimlemeye alışkın teknoloji meraklısı bir kitle tarafından kullanılmaya başladı. Bu ürünlerin faydalarının daha iyi anlatılması, özelliklerin ve uygulamaların gelişmesi ve maliyetlerin düşmesiyle giyilebilir teknolojilere sahip cihazların daha yaygınlaşacağına inanıyorum.
Önümüzdeki dönemde özellikle sağlık alanında ciddi bir gelişim göreceğimize inanıyorum. Örneğin vücut ısınızı belli seviyede tutan kıyafetler, doğru pozisyonda oturmanız için sizi uyaran akıllı bel kemerleri, kan şekerinizden tansiyon bilgilerinize kadar bilgilerinizi anlık olarak hastaneyle paylaşabileceğiniz akıllı yara bantları piyasaya çıkmaya başladı bile. Uzun vadede nano-teknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak bu teknolojilerin vücudumuza enjekte edilerek bazı ölçümler yapması da söz konusu olacaktır” diye belirtiyor.