Yangınla mücadelede yapay zekâ işbaşında!
Başarsoft tarafından geliştirilen, milli yapay zekâ programı ‘Orman Yangın Karar Destek Sistemi’ ile yangınla mücadelede yeni bir dönem başladı. İlk kez Marmaris yangınında kullanılmaya başlanılan sistem ile yüzde 90 başarı sağlandı.
‘Orman Yangın Karar Destek Sistemi’ sayesinde, çıkan bir orman yangının kaç saat içinde hangi alanda ne kadar yayılacağı; yerleşim yerlerine etkisi, bölgedeki stratejik tesislere tehdit oluşturup oluşturmadığı belirlenip etkili bir mücadelenin nasıl yürütüleceğine karar veriliyor. Marmaris yangınında kullanılan sistem sayesinde, yangının yerleşim ve stratejik bölgelere ne kadar zaman içinde ulaşabileceği ve ne ölçüde zarar verebileceği tespit edilerek yetkililerin karar süreçleri en kısa süreye indirildi. Bu sayede yangının, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Aksaz Deniz Üssü’ne ulaşmadan 4 saat önce tespit edilmesi sağlandı.
Yapay zekâ sistemi yurt dışına da ihraç edilebilir
‘Orman Yangın Karar Destek Sistemi’; insansız hava araçlarının (İHA) yangın bölgesinden elde ettiği görüntüleri, mobil araç ve kulelerden gelen bilgileri analiz ediyor. Anlık meteorolojik verilere bağlı olarak rüzgârın ve yangının hızını da kullanan sistem ile yangının yayılım haritası çıkarılıyor. Projeyle ilgili bilgi aktaran Orman Genel Müdürlüğü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, yapay zekâ sisteminin yurt dışına da ihraç edilebileceğinin müjdesini verdi. Amaçlarının insan tecrübesi sonucu geliştirilen yangın karar desteklerinin, makine öğrenmesi ve yapay zekâ ile bütün teşkilata yaygınlaştırılması olduğunun altını çizen Aydın, “Araç takip sistemleri, harita sistemleri, kule görüntüleri, İHA görüntüleri bunların hepsini bir ortamda birleştirerek yöneticilere etkili kararlar vermelerini sağlayacak sistemler sağlıyoruz; ormanın yapısı, su kaynakları, en yakın yollar, orman yollarının da olduğu bir sistem. Bu sistem eş zamanlı olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan anlık hava durumuna göre de kararlar veriyor” açıklamasını yaptı.
“Program ile önümüzdeki 4 saat içinde yangının Aksaz’da bir üssü tehdit edebileceğini gördük”
Aydın, “Bütün bilgisayar ve cep telefonları üzerinde çalışabilen program ile yangın durumunda hangi ekibin hangi ekipmanlarla nereye gideceği de belirlenebiliyor” ifadesini kullanarak sistemin işleyişiyle ilgili olarak şu detaylara dikkat çekti: “Buna aslında bir bilgi deposu olarak da bakmak mümkün. Bu yıl en son Marmaris yangınında bu programı kullanma şansımız oldu. Program ile önümüzdeki 4 saat içinde yangının Aksaz’da bir üssü tehdit edebileceğini gördük. Orada yeteri kadar yol yoktu, tedbirleri alarak üssün zarar görmesine engel olduk. Amacımız yangın yönetim işini kolaylaştırmak, uygun zamanda uygun yerlere ekipleri sevk edebilmek.”