‘Yapacaklarını yaz, yazdıklarını yap’
Türkiye’nin ilk endüstriyel ambalajlı dondurma markası Panda, 34 yıldır %100 yerli sermaye ile üretim yapmaktadır. Panda, kurulduğu günden bu yana, Türkiye’de dondurma sektöründe lezzetin ve yeniliğin adı olmuştur. Bu başarının ardında, kaliteden asla ödün vermeyen üretim anlayışının etkisi büyüktür. Kalitedeki sürdürülebilirliği sağlamak için ise gerekli teknolojik yatırımlar yapılmış olmakla birlikte, gelişen teknolojiler doğrultusunda yeni yatırımlar yapılmaya devam etmektedir.
Mevcut üretim tesisinde, yüksek kalitedeki makineler ile el değmeden üretim gerçekleştirilmektedir. Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz bugünlerde, kullandığımız makinelere sensör, ölçümleme ve analitik gibi özellikler ekledik, bu sayede makinalarımız daha yetenekli hale geldi. Biz bu yöndeki çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Ben daha önce Panda’da da buna benzer bir projeyi yürüttüm. Sadece üretim süreçleri ile ilgili değil, diğer tüm süreçlerin dijitalleşmesi ile de yakından ilgilenmekteyiz. Örneğin; bakkal veya marketlerdeki buzdolaplarını izliyoruz. Diğer tüm departmanlar ile de sürekli işbirliği içindeyiz. Panda olarak buna inandık ve başardık. Biz birçok sürecimizi belirli oranlarda dijital hale getirdik. Hala yapılabilecek çok şey var çünkü Endüstri 4.0 dipsiz bir kuyu.
Tekrar üretim konusuna dönecek olursak, ben ısrarla şunu söylüyorum; Şirketlerimizin hepsi oldukça köklü ve bilinen markalar. Ancak şu anda kullandıkları makineler ihtiyaçlarını görüyorsa yeni dijital makineler almak yerine bu makineleri dijital hale getirmeliler. Biz Panda’da bunu gerçekleştirdik.
Sensörler ile başlayan bu süreç yapay zekaya kadar uzanacaktır. Ben MRP-2’ye çok önem veriyorum. MRP-2 tam olarak oturtulabilirse, tüm şirketlerde gerçekten de çok güçlü bir yapı ortaya çıkacaktır. Ama Türkiye şartlarında değişkenlerimiz çok fazla oluyor, yatırım maliyetleri birden yükselebiliyor ve bu durum da bazen bizleri epey zorlayabiliyor.
Diğer departmanlarla ilişkilere baktığımızda, “Yaptığını / yapacaklarını yaz, yazdığını yap” mantığı işlediği sürece hayat daha kolay olacaktır. Biz de çalışmalarımızı bu mantık çerçevesinde sürdürüyoruz. Her şirkette olduğu gibi, yapılacak işlerin maliyetlerini minimum düzeyde tutup, maksimum faydayı sağlamak istiyoruz. İş süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim hatlarının gözden geçirilmesi, sahanın izlenebilirliği gibi çalışmalarımızda üst seviyelere geldik. Yeni bir uygulamaya geçtik ve bu konularda çok doğru adımlar attığımıza inanıyorum. Saha tarafında “çifte doğrulama sistemi” yapıyoruz. Araçları ve dondurma dolaplarını gerçek anlamda takip edebiliyoruz. Mobil uygulamalar ile de hedef kitlelerimize en hızlı şekilde ulaşmayı, hızlı geri dönüş almayı ve bu yönde aksiyonları geliştirmeyi hedefliyoruz. Üzerinde çalıştığımız birçok projeyi hayata geçirerek, sektöre de ışık tutan yeniliklere imza atacağız.