Yapay orman formülü
Karbondioksit emecek yapay bir orman tasarlanıyor. Bu ormanda ağaçlar, “bildiğimiz” ağaç olmayacak. Filtre görevi yapan, güneş panelimsi görünümlü “şeyler” olacak.
Columbia Üniversitesi jeofizik hocası Klaus Lackner’in icadı olan bu “şey”ler, yerden yukarıya doğru ağaç gibi yükseliyor.
Bir sap üzerine konulmuş yassı bir sineklik gibi.
Büyük enerji santrallarında karbondioksiti emen, saklayan cihazlara benziyor. Bunlar yapay ormanda aynı işi yapacak:
Araçlardan ve evlerden etrafa yayılacak karbondioksiti yakalayacak.
İngiliz Makine Mühendisleri Kurumu’nun tahminine göre bu “şey”lerden 100 bin tanesi ağaç yerine kullanılırsa, İngiltere’nin karbon salınımının yarısını emebilirler. Böylece, gerçek bir ormandan daha verimli ve etkin olabilir böyle bir yapay orman. Lackner’in hesabına göre 250 bin “şey” dikilirse, yılda 22 milyar ton karbondioksit emebilir. Her 14 gram benzin, 44 gram karbondioksit üretiyor çünkü.
Bu “şey”ler karbondioksiti emdikten sonra ne olacak? Kapasitesi dolunca, bir mekanizmayla “şey” yerin altına indirilir. Orada, karbondioksit boşaltılarak başka bir yerde
depolanır. Temizlenen filtre geriye, yerine yeniden otomatik olarak konulur.
Ama projede sorunlar var:
Çok da çevreci bir çözüm değil.
Bu “şey”lerin üretimi sırasında
ortaya çıkacak karbondioksit ne olacak? Karbondioksiti yakalayan solventten, bu karbondioksit nasıl sökülecek?
Lackner, alternatif bir çözüm öneriyor: Karbondioksit, magnezyumla birleşince karbonat kayası oluşturur. karbondioksit bu kayanın içinde hapsolur. İşte size doğal bir çözüm…diyor demesine de bu kadar çok kayayı nasıl üreteceğiz? Bilim adamlarından, Zihni Sinir bir çözüm gelir yakında.