Yapay zekâ ile ulaşım daha güvenli olacak
Türkiye’nin ilk sürücüsüz aracıyla otomotiv alanında bir ilke imza atan Okan Üniversitesi, “Akıllı Ulaşım Teknolojileri Çalıştayı” ile alanında uzman isimleri bir araya getirerek ulaşım konusuna yeni bir bakış açısı daha geliştirdi.
Okan Üniversitesi, “Akıllı Ulaşım Teknolojileri Çalıştayı” ile alanında uzman isimleri bir araya getirerek ulaşım konusuna yeni bir bakış açısı daha geliştirdi.
Okan Üniversitesi 9 Aralık Cuma günü kamu – özel
kesim çalışanları ve karar vericileri ile akademisyenleri bir araya getirerek araştırma konularında işbirliği olanaklarını geliştirmek amacıyla ortak bir yol haritası oluşturulmasına katkı sağladı.
Akıllı Ulaşım Teknolojileri Çalıştayı ve Sergisi’ne; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şule Kut da katıldı.
Açılış konuşmasında üniversite-sanayi işbirliğine hız kazandırdıklarını vurgulayan Bekir Okan akıllı ulaşım sistemleri konusunda dünyada ve Türkiye’de yapmış oldukları Ar-Ge çalışmaları ile hükümete destek olacaklarını dile getirdi. Çalıştayda “Akıllı Ulaşım Teknolojilerine” yönelik Türkiye için öncelikler ve ilgili paydaşlar tespit edilerek, araştırma çalışmalarının öncelikli alanları belirlendi. Ohio State Üniversitesi ve Avrupa’daki ilgili üniversitelerin katıldığı çalıştayda, özellikle Okan Üniversitesi Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı
Otomotiv Sistemleri Araştırma Merkezi’nin sektöre getirdiği önemli bilimsel buluşlar ve Türkiye adına yapılan yeni bilimsel çalışmalar büyük beğeni topladı. Son yıllarda bilgi sistemleri ve teknolojilerinde meydana gelen değişimlerin vurgulandığı çalıştayda, özellikle ‘Akıllı Sistemlere’ dikkat çekildi.
Genel anlamıyla insanoğlunun duyu organlarıyla aldığı bilgiyi, bir hedef doğrultusunda karara dönüştürmesi ve uygulamasının benzerini, ‘yapay zeka’ ile gerçekleştiren sistemler üzerinde duran konuşmacılar büyük ilgi gördü. Gelişen dünyada meydana gelen bu yeni gelişmelerin ulaşım sistemlerine olan yansımalarının değerlendirildiği çalıştayda, otonom araçlar ve akıllı altyapı sistemleri olarak başlıca iki alan üzerinde duruldu.
Güvenli sürüş otonom araç teknolojisi ile geliyor
Çalıştayda, Okan Üniversitesi Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Ulaştırma Sistemleri Araştırma Merkezi (UTAS) tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz aracı örneğinde de olduğu gibi, yakın gelecekte daha güvenli sürüş teknolojilerinin insanlar ile buluşacağının mesajı verildi. Henüz Ar-Ge aşamasında olan bu araçlar, uydudan, yoldan ve diğer araçlardan aldıkları bilgileri değerlendirerek sürücüsü olmadan güvenli bir seyir sağlıyor. Çalıştayda üzerinde durulan konulardan bir diğeri ise akıllı altyapı sistemleri oldu. Akıllı yollar, yer-uydu haberleşme ağları, harita-konum bilgi sistemleri, sağlık ve güvenlik birimleriyle haberleşme sağlayan sistemlerin, trafik güvenliği, hava kirliliği, taşımadaki enerji verimliliği, insan ve yüklerin bir yerden bir yere daha hızlı ve daha güvenli ulaşımı gibi hayati konularında kolaylık sağladığı belirtildi.
Akıllı ulaşım teknolojileri araç maliyetlerini etkileyecek
Araç maliyetlerini büyük oranda etkileyen elektronik sistemlerin büyük bir kısmının ithal edildiğinin vurgulandığı çalıştayda, elektronik sistemlerin araç maliyetlerine etkisinin 2011 yılında yüzde 30 civarındayken bu oranın 2020 yılında yüzde 50’nin üzerine çıkmasının beklendiği de dile getirildi.