Yapay zekâ, “akıllı” mı?
Şanghay’da 29 Ağustos’ta Dünya Yapay Zekâ Konferansı (WAIC) sırasında Jack Ma (Alibaba) ile Elon Musk (Tesla v.d.) 45 dakika süren ruhsuz, donuk, ilham vermeyen, zorlama bir “sohbet” (!?) yaptılar. (https://bit.ly/32jLuI6)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçen yıl oluşturduğu BM Dijital İşbirliği Yüksek Düzey Paneli adlı uluslararası komisyonun eş-başkanı Jack Ma (öbürü, Bill Gates’in eşi Melinda) ile, Mars’a uzay aracı yollamak için yenilikçilikte devrim yapan, yerin altında/üstünde hızlı ulaşım için mühendisliği zorlayan, e-otomobil vizyoneri Elon Musk’ın birlikte oldukları bir ortamda renkli fikirler uçuşmalı, gerçek bir sohbet olmalıydı. Olmadı. Hele Elon Musk, oraya sanki zorla oturtulmuş, fikirsiz, neyi nasıl söyleyeceğini bilemeyen, bildiğini anlatamayan, sürekli kem-küm, tereddüt, kekelemeyle tam bir iletişim faciasıydı. Jack Ma ise yetersiz yabancı dili İngilizce ile, fikirlerini aktarmakta zorlansa da daha “anlaşılır” şeyler söyledi. Temel mesajı, şu oldu: “Bilgisayar becerikli/zeki olabilir ama insan daha akıllıdır. Bilgisayarınki bilgiye yaslanır, insanınki tecrübeye, bilgeliğe… Bu nedenle makineler insanların yerine geçemez. Onları insan yarattı. Sen, insan yaratan makine gördün mü?” Elon Musk’ın cevabı: “Haa…Kesinlikle katılmıyorum.” [İşte bu noktada, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Levent Akın’ı anmalı: “Robotların dünyayı yönetmesi, bizim ne kadar aptal olacağımıza bağlı.” (Hürriyet,21.07.19)]
Jack Ma ise Elon Musk’ın Mars’a gitme fikrine katılmadı: “Mars’a gitmek isteyen, senin gibi kahramanlara ihtiyacımız var. Ama, Dünya’nın sorunlarına çare arayan bizim gibi kahramanlara da burada ihtiyacımız var.”
Yapay zekânın, insanı satranç ve benzer oyunlarda “yenmesi” hakkında Jack Ma, “Bu oyunlar, insanlar arasında oynanırsa anlamı olur. İnsan, icat ettiği bir makine ile neden yarışıyor? İki bilgisayar birbiri ile bu oyunları oynayıp mücadele etmeli” diyerek karşı görüş getirdi…