“Yapay zekâ artık içimizden biri”
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulunun ilk toplantısı, 13 Ocak tarihinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Oktay, Küresel Yapay Zekâ Etki Endeksine göre, yapay zekânın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini açıkladı ve gençleri, araştırmacıları, özel sektörü, üniversiteleri, yapay zekâ hamlesinin bir parçası olmaya davet etti.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulunun ilk toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ‘Dijital Türkiye’ çalışmalarıyla Türkiye’nin veri madeninin oluşturulduğunu ve bu veri madeninin oluşturulmasına devam edileceğini vurguladı. Veri madeninin, yerli ve milli yapay zekâ ve uygulamalarıyla ekonomiye kazandırılması aşamasına geçildiğini kaydeden Oktay, çığır açan teknolojilerin hızlı yükselişiyle hayatın her alanında köklü bir dönüşüm sürecinin yaşandığını dile getirdi. Yapay zekânın, insan zekâsına özgü yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergileyebilen önemli bilişim teknolojilerinden birisi olduğunu kaydeden Fuat Oktay, “Yapay zekâ artık bizden, içimizden biri” değerlendirmesinde bulundu. Oktay, Küresel Yapay Zekâ Etki Endeksine göre, yapay zekânın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini söyledi. Yapay zekâ kullanımıyla 2030’a kadar yerel ekonomilerde beklenen büyüme oranının ise yüzde 26 olduğunu aktaran Oktay, “Bu dönüşümde Türkiye olarak pay sahibi olmak için yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak üretebilecek kapasitenin geliştirilmesini hedefleyen ‘Milli Teknoloji Hamlemiz’ ve ‘Dijital Türkiye’ hedeflerimiz doğrultusunda; yapay zekâ atılımlarında ‘Biz de varız’ diyoruz” şeklinde konuştu.
Ülkemizin yapay zekâ ekosistemi olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ortak bir hedef
Fuat Oktay, 2021-2025 yıllarını kapsayan ‘Ulusal Yapay Zekâ Strateji Belgesi’nin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hazırlanıp yayımlandığını hatırlatarak “Vizyonu; ‘Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek’ olarak belirlenen stratejinin odağında; kaliteli veriye erişimin, ortak altyapıların kullanımının ve ileri becerilerin kazandırılmasının yer aldığını vurguladı. Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “‘Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’; 2021-2025 yılları arasında ülkemizin yapay zekâ alanındaki çalışmalarını ortak bir zemine oturtacak tedbirleri ve bu tedbirleri hayata geçirmek üzere oluşturulacak yönetişim mekanizmasını ortaya koymakta. Bu kapsamda belirlenen 6 stratejik öncelik; yapay zekâ uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletmek, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmaktır. Bu stratejik öncelikler doğrultusunda ülkemizin yapay zekâ ekosistemi olgunluk seviyesinin yükseltilmesi hedefi; tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite ve araştırma merkezlerini ve bununla birlikte özel sektörü, meslek örgütlerini kapsamakta. ‘Yapay zekâ tekno-ekonomik’ atılımında gerekli yönetişimi sağlamak için titizlikle çalışacağız.”
Yapay zekâ ekosisteminin gelişmesi için tüm kurumlar eş güdüm içinde çalışacak
Strateji belgesinde belirlenen tedbirlerin uygulanmasının Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu tarafından yakından takip edileceğinin ve gerekli koordinasyonun sağlanacağının altını çizen Oktay, ilk toplantıda 119 tedbirin yer aldığı ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin uygulanmasına yönelik kurumsal sorumlulukların netleştirileceğini kaydetti. ‘Ulusal Yapay Zekâ Strateji Belgesi’nin uygulanma sürecinde katılımcılığı ve etkinliği artırmak üzere oluşturulacak sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, akademi ve özel sektör temsilcilerinin bulunacağı Danışma ve Çalışma Gruplarına ilişkin usul ve esasların toplantıda değerlendirileceğini aktaran Oktay, şu detayları vurguladı: “Yapay zekâ ekosistemimizin gelişmesi için tüm kurumlarımızla eş güdüm içinde çalışarak 2025 yılı itibarıyla Türkiye’de yapay zekâ alanındaki istihdamın 50 bine çıkarılmasını, ülkemizdeki bu alandaki lisansüstü mezun sayısının en az 10 bin kişi olmasını, uluslararası yapay zekâ endekslerinde ilk 20 ülke arasında yer almayı ve yapay zekâ ekosistemiyle gayri safi yurt içi hasılaya yüzde 5 katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca yapay zekâ uygulamalarının etik ve hukuki boyutlarını da ele alan faaliyetler yürütülecek, bu alandaki uluslararası çalışmalar takip edilecek. TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü gibi kuruluşlar bu alanda girişimcilik ekosistemine katkı verecek.” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının önümüzdeki günlerde ‘Yapay Zekâ Ekosistemi Teşvik Çağrısı’nı açıklayarak bu alandaki girişimlere yeni bir destek kanalı oluşturulacağını açıklayan Fuat Oktay, “Üretim ve savunmadan sağlığa, enerjiden finansa pek çok alanda yapay zekâyı verimli ve güvenli şekilde hayatımızın her alanında kullanacağımız bir yakın geleceğe hazırlanıyoruz. Veriden katma değer üreten, teknolojik bağımsızlığa sahip, tüm sektörlerde inovasyonu, üretkenliği ve rekabetçiliği kapsayan yüksek Türkiye vizyonuna yapay zekâ ekosistemimizle güç katacağız, milli yapay zekâ uygulamalarımızla paradigmaları değiştireceğiz” dedi. Oktay, gençleri, araştırmacıları, özel sektörü ve üniversiteleri, yapay zekâ hamlesinin bir parçası olmaya davet etti.