Yapay zekâ çiftçilerimiz için dijital tarımı ulaşılabilir kılıyor
Yapay zekâ ve Endüstri 4.0 teknolojilerinin de kullanıldığı ‘Yapay Zekâ Destekli Dijital Tarım Projesi’; KOSGEB tarafından destekleniyor. Proje; Doğu ve Güneydoğu illerinde özelikle Malatya, Batman ve Diyarbakır’da hem seralarda hem de açık alan arazilerde denenmeye başlandı.
Dicle Üniversitesi akademisyenleri tarafından başarıyla tamamlanan ‘Yapay Zekâ Destekli Dijital Tarım Projesi’ ile açık ve örtü altı tarım alanlarından toprak, hava ve iklim bilgilerini sensörler aracılığıyla akıllı telefona ileterek kesintisiz bilgi akışı sağlanıyor. Yüksek çözünürlüklü kamera sayesinde ürüne ilişkin görüntüler yapay zekâ görüntü işleme teknikleriyle işlenip hastalık tespiti ve rekolte tahmini yapılıyor. Ayrıca elde edilen büyük veri yine yapay zekâ teknikleriyle işlenerek otonom sulama gübreleme ve ilaçlama yapılıyor.
Sagtek Bilişim yazılımlar geliştirerek ekonomiye katkı sağlıyor
Dicle Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Sagtek Bilişim, 2013 yılında akademisyenlerin konsorsiyumunda kuruldu. Yapay zekâ ve uygulamaları alanında yazılımlar geliştirerek yerli üretimle ekonomiye katkı sağlandı. Firmanın başarıyla tamamladığı yapay zekâ sistemli Ar-Ge projeleri; sağlık, otonom araç, enerji üretimi ve tarım sektörlerinde kullanılıyor. Tarım alanlarındaki ekili ürünlerin sıcaklık, nem, ışık ve su seviyesi gibi konularda ihtiyacını belirleme özelliğine sahip yapay zekâ uygulamasıyla; üreticinin gerekli müdahaleyi zamanında yapmasına imkân sağlayarak üretilen ürünün miktarının ve kalitesinin artması, işçilik, su, gübre, tarımsal ilaç ve benzeri maliyetlerin en aza indirilmesi hedeflendi. Proje; Endüstri 4.0 teknolojileri ve nesnelerin interneti gibi gelecek yüzyılın teknolojileri kullanılarak tarımda verimliliği en üst düzeye çıkararak maliyet girdilerinin düşürülmesi odağında gerçekleştirildi ve
Doğu, Güneydoğu illerinde özelikle Malatya, Batman ve Diyarbakır’da hem seralarda hem de açık alan arazilerde denenmeye başlandı. Sistem sayesinde ürünün tüm süreçlerine ilişkin veriler anlık olarak izlenildi ve otonom olarak müdahale edildi. Örneğin, bitkinin su stres seviyesi ölçülüp doğru oranda sulama yapılarak su israfı da önlendi. Sistem; kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması açısından da kritik öneme sahip.
Dicle Teknokent’in ana misyonu: Dijital tarım teknolojileri
Sagtek Bilişim firma yetkilisi Dr. Yasin Sönmez, özellikle mevsim dışı tarımsal üretimde dünyada dördüncü sırada olan ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre toplam 752 bin dekar sera alanının olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Bu alanların sadece 13 bin dekarında modern seracılık yapılıyor. Bu projenin çıktısı olan ürünü ulaşılabilir bir maliyet seviyesinde tutarak çiftçimizin modern dijital tarım yapmasına olanak sağladık. Dicle Teknokent’in belirlediği ana misyon olan dijital tarım teknolojilerinin ilk uygulaması olan bu proje sayesinde üreticiler yerli üretim ve milli bir çözümle, ulaşılabilir bir fiyat sayesinde bu teknolojiyi kullanabilecek. Arazinin genişliği ve yapısına göre, 3 bin ile 30 bin TL arasında fiyat ile satılacak ürün aynı zamanda ihraç edilebilir bir seviyeye de getirildi. Yurt dışındaki alıcılarla görüşmeler de devam ediyor. Bu sistemi ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Projemizi gerçekleştirerek ülkemize ve dünyaya bu katkıyı sağlamamıza imkân sağlayan KOSGEB’e de destekleri için teşekkür ediyoruz. Bir kez daha gördük ki Ar-Ge kapsamında desteklenen projelerin çıktıları, katma değeri yüksek ürün olarak ekonomimize girdi sağlamakta.”