Yapay zeka, en iyileri belirleyen yetkinlik
Deneyim ekonomisinde markaların müşterileri ile ilişkisi de artık değişiyor. Müşteriler hangi kanaldan kurumlara ulaşırlarsa ulaşsın, benzersiz bir deneyim yaşamak istiyor, dijital alanlarda yapıkları her türlü hareket sayesinde bir ayak izi bırakıyorlar. Bu ayak izi sayesinde kurumların müşterileri takip edebildiğini, onları tanıyabildiğini, hatta istek ve beklentilerini doğru zamanda doğru adresleyebildiklerini vurgulayan Oracle Türkiye Müşteri Deneyimi Kurumsal İş Uygulamaları Ülke Direktörü Jülide Balkanlı, “Buradan yola çıkacak olursak, artık bambaşka bir müşteri deneyiminden bahsediyoruz” dedi. Kurumların bu müşteri deneyim beklentilerine yanıt verebiliyor olmasını bir gereklilik olarak tanımlayan Jülide Balkanlı, detayları şu sözlerle anlattı:
“Bu servis de olabilir, yeni bir ürün satışı da veya hiç hesapta olmayan bir ürünün yeniden ortaya konulması da… Doğru zamanda müşterisini yakalamak, her marka için çok önemli. ‘Dijitalleşme projeleri’ adı altında biz de Oracle olarak müşterilerimizle hızlı entegre edilen projeler ile önemli verim ve fayda elde ediyoruz. Bulut teknolojileri ile bu istekleri kısa sürede hayata geçirmek de mümkün oluyor. Oracle’ın bu trendde en büyük avantajı ise büyük boyutlardaki veriyi kısa sürede işleyebilmek ve gerçek zamanlı aksiyonlar üretebilmelerini sağlayacak teknolojileri müşterilerine uygulayabilmek.”
Oracle’ın tüm ‘müşteri deneyimi hazır uygulamaları’ içinde yapay zekanın (AI) da bulunduğuna dikkat çeken Jülide Balkanlı, AI mimarisinin hedeflerini; insan gücüyle yakalanamayacak detayların yakalanması, doğru kararların alınması ve zaman içinde doğru kararları aldırabilme, doğru yönlendirme gibi detayları kullanıcılar fark etmeden yazılımın süreç yetkinliği ile sağlamak olarak özetledi. “Yapay zeka; dışarıdan gelen ve sürekli değişen verileri hesaba katarak, bu verileri yeniden bu döngünün içine alarak bir skor üretiyor ve bu doğrultuda aksiyonlar alınmasını sağlıyor” açıklamasını yapan Jülide Balkanlı’ya göre, burada asıl önemli konu sistemin kendi kendini eğitebiliyor olması. “Sistem kendi başına öğrendikçe daha yüksek doğrulukta yanıtlar da verebiliyor” saptamasını yapan Balkanlı, Oracle olarak tüm çözümlerinin içinde yapay zeka teknolojisinin mevcut olduğunun altını çizdi.