Yapay zeka, hız ve verim demek!
sahibinden.com, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret ve ilan platformlarından biri olarak, kuruluşundan bu yana teknolojik gelişmelere önem veriyor. İnternetin büyüyeceği ve gelişeceği öngörüsüyle kurulan platform, ilerleyen süreçte mobilin de yükseleceği öngörüsüyle Türkiye’nin alanındaki ilk mobil site ve mobil uygulamalarını geliştirip kullanıma sundu. sahibinden.com Ürün Geliştirme ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Bora Biçer, “Şimdi de yapay zekâ dönemini yakından takip ediyor, bunları ürün ve servislerimizde katma değer sağlayacak şekilde kullanıyoruz” dedi.
Handan Aybars
İnovasyon takvimini öncelikle kullanıcıların ve piyasa şartlarının belirlediğini söyleyen Bora Biçer, ekledi: “Kullanıcılarımıza her zaman en iyi deneyimi sunmak için ilgili fikirleri, ürün önerilerini belirleyerek bu servisleri iç kaynaklarımızla ya da uygun bilişim şirketleri ve start-up’lar ile işbirliği yaparak geliştiriyoruz.” Bu servisleri sürekli izleyerek yeni özellikler ekleyip kullanıcı deneyimini iyileştirmek için değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Bora Biçer, sorularımızı yanıtladı:
Çok farklı başlıklarda ilanlar, alıcılar ve satıcılar bir arada. Bu yapıyı sürdürülebilir kılmak için nasıl bir teknoloji altyapısına sahipsiniz?
sahibinden.com Türkiye’de en yüksek trafik alan platformlardan biri. Dünyada da kendi alanında dördüncü sırada yer alıyor. Dolayısıyla ölçeklenme bizim için çok önemli. Kendi altyapımızda yaklaşık 150 farklı bileşen var ve bu her bir bileşenin yan yana gelmesiyle hizmet veriyoruz.
Her bir bileşen özelinde, o bileşenin doğasına uygun çoklama (redundancy) teknikleri kullanıyoruz. Onların en tepesinde de veri merkezi modelimiz var. Şu anda ikisi fiziksel, biri bulut olmak üzere üç lokasyondan aktif hizmet veriyoruz. Veri merkezini de gerektiğinde tüm trafiğimizi kaldırabilecek şekilde ölçeklendiriyoruz. İşin bir de organizasyonel tarafı var.
Alanında ilk organizasyonel uygulamalardan biri olan, Site Reliability Engineering (SRE) yani Site Güvenirliliği Mühendisliği prensiplerini ve yapısını, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli adapte ederek 2012’den beri kullanıyoruz. SRE ekibimiz sistemleri kontrol etmek, olası riskleri tespit edip, hizmet kesintisine sebep olmadan önce adresleme üzerine çalışırken, çok katmanlı izleme stratejisi kullanıyor. En alt seviyede, yani makinenin temel metrikleri seviyesinde ölçümleri toplayıp analiz ediyoruz. Mobil uygulamalarımız ve web platformumuzun üzerinde son kullanıcı için anlamlı olan hizmetleri ölçüp, herhangi bir terslik olup olmadığını yakından takip ediyoruz.
Yazılım geliştirme ve BT işlemlerini birleştiren uygulamaları tanımlayan DevOps süreçlerini güvenlik uygulamaları ile destekleyerek DevSecOps süreçlerine dönüştürüyoruz. “Kod olarak altyapı” (Infrastructure As Code) metodolojisini takip ediyoruz. Ürün geliştirme süreçlerimizin önemli bir aşaması olan test otomasyonunu, tüm sistem genelinde önemli oranda kapsama oranıyla gerçekleştiriyoruz.
Çevikliğin yazılım geliştirme dünyasına olan izdüşümünü, mühendislik ve ürün geliştirme takımlarını paralel şekilde çalıştırmak gerekiyor. Bunun altyapılardaki izdüşümü, konteyner teknolojileri. Olabildiğince bu alana yatırım yapıp, kendi sistem mimarimizi oraya doğru evriltiyoruz. Yazılımdan test otomasyonuna, DevOps’dan güvenlik altyapılarına, tüm süreçlerimizde yapay zekânın dönüştürücü gücünü işleyişimize adapte edebilmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bireysel ve kurumsal kullanıcılar başka neler bekliyor, sizden neler istiyor?
sahibinden.com’da, hem bireysel hem kurumsal kullanıcılarımızın davranışlarını analiz ediyor, ihtiyaçlarını belirliyor ve önceliklendirmeler yaparak ihtiyaçlarına yönelik ürün ve servis kurgularını hayata geçiriyoruz.
Bireysel kullanıcılarımız, sistemimizde tüm işlemleri daha kolay yapmak, aradıklarına daha rahat ve hızlı ulaşmak, ilgilendikleri içerikleri daha keyifle incelemek ve piyasadaki gelişmeleri takip edebilecekleri analiz araçları istiyorlar. Biz de bu noktada özellikle yapay zekâ ve büyük veri alanındaki teknolojilerden faydalanarak gelişmiş, yenilikçi ürünler sunuyoruz. Emlak endeksi, araç değerleme servisi gibi büyük veri destekli hizmetlerimiz, yapay zekâ teknolojisi ile geliştirdiğimiz ve evi 3 boyutlu gezmeye olanak sağlayan sanal tur ve araç fotoğraflarından oluşturduğumuz araç video klibi hizmetlerimiz son dönemlerde kullanıma sunduğumuz teknolojik ürünler.
Kurumsal kullanıcılarımız için de işlerini daha iyi yapabilmelerini sağlayacak ve iş süreçlerine katma değer yaratacak iş yönetim uygulamaları, analiz araçları, ilanlarını daha iyi tanıtabilmeleri için kullanabilecekleri yapay zekâ destekli video ve fotoğraf araçları ile çok çeşitli teknolojik ürünler sunuyoruz. Bireysel ve kurumsal tarafta sunduğumuz tüm bu servisler, kullanıcılardan alınan geri bildirimler ve yorumlarla düzenli olarak zenginleştiriliyor.
Yapay zekâ, sahibinden.com süreçlerini nasıl etkiliyor, geliştiriyor?
Yapay zekâ, sahibinden.com’da hem müşteri deneyimini hem de operasyonel süreçlerimizi önemli ölçüde iyileştiriyor ve hızlandırıyor. Müşteri deneyimi uygulamalarında, yüklenen fotoğraflardan ilan kategorisi tahmini yaparak ilan verme deneyimini kolaylaştırıyoruz. Fotoğraflardan otomatik olarak oluşturulan vasıta ilan klibi özelliği ile araç inceleme deneyimini, günümüzün içerik tüketim alışkanlığı olan video ile zenginleştiriyoruz. Ev fotoğraflarından 3 boyutlu sanal tur oluşturuyoruz.
sahibinden.com’da 60 milyonun üzerinde kullanıcının yaratmış olduğu işlemlerin operasyonel ihtiyaçları için de yapay zekâdan önemli ölçüde faydalanıyoruz. Kullanıcılarımızın girmiş olduğu milyonlarca ilanın içerik moderasyonunu yaparken yapay zekâ araçlarından faydalanarak operasyonel ve deneyimsel kazançlar sağlıyoruz. Sistem ve kullanıcı güvenliğinin sağlanmasından çağrı merkezleri süreçlerine kadar birçok alanda kullandığımız yapay zekâ araçları şirketimize verimlilik ve maliyet avantajları getiriyor. Şirket çalışanlarının ihtiyaçları için kullandığımız yapay zekâ araçları da süreçleri hızlandırıp kolaylaştırırken, çalışan memnuniyetine katkılar sağlıyor.
Ar-Ge yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
2017 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi olarak faaliyet gösteriyoruz. Ar-Ge departmanımız, farklı uzmanlık alanlarında yetkin 300 kişiye yakın bir ekipten oluşuyor. Yazılım geliştiricilerinden veri bilimcilerine, ürün yöneticilerinden tasarımcılara kadar geniş bir yelpazede uzmanlarımız var. Şirket içindeki diğer departmanlarla sıkı bir işbirliği içinde olan ekibimiz yapay zekâ, makine öğrenimi ve büyük veri analizi gibi ileri teknolojiler üzerinde çalışıyor ve kullanıcı deneyimini sürekli geliştirmeye odaklı yeni projeler üretiyor. Çeşitli proje gruplarında birlikte çalışarak yenilikçi çözümler üreten ekibimizde 50’nin üzerinde yüksek lisans mezunu veya doktoralı çalışanımız yer alıyor. Bu ekipler, sürekli eğitim ve gelişim olanakları ile destekleniyor ve sektördeki en son trendleri takip ederek kendilerini güncel tutuyor.
Ayrıca ülkemizin önde gelen üniversiteleriyle de ortak projeler yürütüyoruz. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2244-Sanayi Doktora Programı kapsamında, doktora öğrencisi bursiyerlerimiz bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde olan “Sektör Kampüste” programı çerçevesinde çalışanlarımız uzmanı oldukları konularda üniversitelerde ders veriyor. Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonuna da her yıl yatırım yapıyoruz. Bu işbirlikleri ve yatırımlar, yerel ekosistemin gelişmesine katkı sağlıyor, dijital dönüşümde de önemli rol oynuyor.
Kurumsal hedefleriniz neler?
10 farklı kategoride hizmet veren bir platform olarak hem bireysel hem de kurumsal kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına yeni ürün ve hizmet kurguları üzerinde sürekli kafa yoruyoruz. 2024 bu anlamda, Vasıta tarafındaki kurumsal kullanıcılarımıza, işlerini daha iyi yönetebilecekleri analiz ve CRM araçlarına sahip Vasıta Pro ürün ailemiz ile araç sahiplerinin araçlarını kolay ve hızlıca satmalarını sağlayacak Otobid servisimizle önemli işleri hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Bundan sonra da belirlediğimiz öncelikli alanlarda, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını odağa alarak hizmetlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.