Yapay zeka İK yapacak
Singapur Kalkınma Bankası (DBS), işe alımlarda ön-elemelerde yapay zekalı bir yazılım kullanmaya başlayacak. “Jim” (Jobs Intelligence Maestro) adı verilen yazılım (bot!) işe başvuran adayların ön-mülakatlarını, psikometrik testlerini yapacak. Böylece, bankanın insan kaynakları bölümünün yükünü paylaşacak. Bankanın hesabına göre İK bu sayede ayda 40 kişi/saatlik tasarruf sağlayacakmış. Nisandan bu yana pilot çalışmaları yapılan Jim, yüksek varlıklı müşterilerin portföylerinin yönetimine talip adayların elemelerini yapmaya başlayacak.
DBS prestijli bir banka olduğu için, 20 kişilik açık için 7 bin aday başvurduğu oluyormuş.
Jim’den ayrı olarak bir de Helena var. Bunu ise Woo adlı bir San Fransisco-Telaviv şirketi, “kafa avcılığı” için kullanacak. İş arayan yetenek ile yetenek arayan işvereni eşleştirecek. Bu eşleştirme, söylemesi kolay, yapması zor bir iş. Yapılan pilot çalışmalarda, Helena’nın “görüştüğü” adayların yüzde 52’sini, işverenler uygun aday olarak seçmişler. Oysa işe alım şirketlerinde bu kabul oranı yüzde 20 kadar. Woo CEO’su Liran Kotzer, “İşveren ile çalışanı eşleştirme gayretinin yüzde 95’i boşa gider, harcanan para heba olur” diyor.
Geleceği ise şöyle görüyor: “İş mi değiştireceksiniz? 5-10 yıl içinde şöyle olacak: Boston’a gitmek istiyorum, yapay zeka alanında yılda 160 bin dolar kazanmak istiyorum. Yapay zeka diyecek ki, tam sana göre bir iş var, Pazartesi başla.”
CEO Kotzer “uçmuş” sayılmaz. 2014’te Hong Kong’daki Deep Knowledge Ventures (Derin Bilgi) adlı girişim sermayesi şirketi, nasıl ve nereye yatırım yapması gerektiğine daha iyi karar verebilmek amacıyla bir robot/algoritma yazılımı “resmen” yönetim kurulu üyesi olarak atadı.
Robot yazılım, Aging Analytics adlı bir biyoteknoloji şirketinin ürünü. Şirket, VITAL (Yaşamsal) adlı yazılımın orta ve uzun vadeli biyoteknoloji yatırımlarını erken evrede saptayıp geleceklerine dair tahminde bulunma “yeteneği” ile donatıldığını açıkladı. VITAL böylece, biyoteknoloji, yenilenebilir tıp, kanser tedavisi, biyoinformatik, ilaç geliştirme ve kişiye özel tıbbi tedavi gibi ileri teknolojik konularda çalışmaya başlayan şirketlerin verilerini analiz edecek. Şirketlerin halka açık finans, klinik deney, fikri mülkiyet, sermaye bilgisini izleyecek. Bulgularını Yönetim Kurulu’na bilgi ve öngörü olarak iletecek.
İşin yenilikçi yanı: Bugüne kadar bilişimle elde edilen veri/bilginin, bir insandan komut almadan, kendi yazılımına göre otomatik çalışan bir robot tarafından sağlanacak olması. Robot, neyi arayacağını, neye dikkat edeceğini “kendisi” bilecek. Bu, hızlı borsalardaki robotlardan daha ileri.
Daha ilginci: Robot, veri/bilgi topladıktan sonra yönetim kurulunda “oy” da verecek. Falan şirkete girişim sermayesi verelim/vermeyelim diye.
Geçen Nisan’da Tokyo’nun Tama seçim bölgesinde belediye başkanlığına aday olan Michihito Matsuda, “Eğer seçilirsem, yönetimi yapay zekaya bırakacağım” demişti. Seçilemedi, ama oyların yüzde 9’unu aldı. (Görsel: Seçim posteri).