Yapay zeka, küresel bir değer noktası


DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, yapay zeka alanındaki ilerlemelerin siber güvenlik ve ulusal güvenlik açısından hem riskler hem de fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Buna göre, yapay zeka destekli siber saldırılar, devletler ve şirketler için büyük tehditler oluştururken, aynı zamanda güvenlik çözümlerinin de daha akıllı hale gelmesini sağlıyor. Onay’a göre, bununla birlikte, etik meseleler yapay zekanın karar alma süreçlerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik ihtiyacını ön plana çıkarıyor. “Devletler ve şirketler, güvenlik açıklarını minimize etmek ve etik ilkeleri korumak adına ulusal ve uluslararası düzeyde kapsamlı politikalar geliştirmeli” diyen Suha Onay’a göre, bunun için öncelikle yapay zeka sistemlerinin şeffaflığını artıracak düzenlemeler hayata geçirilmeli, bağımsız denetim mekanizmaları devreye alınmalı. Şirketler, veri güvenliği ve algoritmik adalet ilkelerini benimseyerek sorumlu yapay zeka kullanımına yönelik sertifikasyon süreçleri oluşturmalı, devletler ise yapay zeka destekli tehditlere karşı siber güvenlik stratejilerini güçlendirerek uluslararası iş birlikleriyle ortak savunma mekanizmaları oluşturmalı.
Yapay zekanın küresel rekabette teknolojiye bağımlı yeni bir güç dengesi oluşturduğunu belirten Onay, Türkiye’nin bu yarışta bağımsız ve güçlü bir konum edinmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Yerli yapay zeka çözümleri geliştirerek küresel ekonomide daha etkin bir rol üstlenmeliyiz. Bunun için Ar-Ge yatırımlarını artırmak, üniversite-sanayi iş birliklerini güçlendirmek ve yapay zeka odaklı girişimleri teşvik etmek büyük önem taşıyor. Ayrıca, büyük veri altyapısının güçlendirilmesi, yerli çip üretimi gibi stratejik alanlara yatırım yapılarak dışa bağımlılık azaltılmalı. Türkiye, yapay zeka regülasyonlarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirerek küresel pazarda rekabet avantajı yakalamalı ve yapay zeka ihracatını destekleyecek teşvik mekanizmaları oluşturmalı.”